mięso duszone - 8529 przepisów (strona:218/569)

Lasagne bolognese 149

Teraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość dusimy ok. 5 min. (do momentu aż marchew lekko zmięknie). Całość należy zamieszać od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko(...)się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min. W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój

Alutka-Gotuje
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 103

durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym 1089

sól pieprz Na patelni rozgrzać masło klarowane i delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso,   i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu

O kuchni z uczuciem
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 166

sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę(...)strony mięsa. Skórę z kaczki nacinamy ostrym nożem w romby (uważając, żeby nie naciąć mięsa). Suchą patelnię silnie rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy przez 8 minut. Przekładamy do blaszki – skórą do góry – i wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Po wyjęciu nakrywamy folią aluminiową i odkładamy na 4 minuty. Duszony jarmuż po chińsku

Poezja smaku
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 159

smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 387

dosłownie 10 minut). Ziemniaki powinny być w połowie twarde. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory. Uwaga: dwa pomidory sobie odkładamy, wykorzystamy je później. Całość dusimy przez ok. 15 minut i doprawiamy do smaku papryką, oregano i bazylią . Dno formy do pieczenia natłuszczamy oliwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 153

gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy

Bon Appetit Małgorzaty
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 218

nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wraz z papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio.  Ich skład zdecydowanie mnie

Z miłości do słodkości
Makaron Boloński 139

oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy

Słodkie Przyjemności
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 122

również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku pieprzem

PatiGotuje
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 130

zieloną fasolką szparagową podane ze smażonym mintajem! Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam ryby! Szczerze powiedziawszy rybę mogłabym jeść codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych jezior

SMYKWKUCHNI
Żółte curry z kurczakiem i dynią 189

kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos sriracha. Doprawić do smaku.  Gotowy

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 159

przeciskamy przez praskę. Kurki oczyszczamy, jeśli są duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie obsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, cebulę i czosnek. Podlewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy

Szefowa kuchni
Kurczak z orzechami nerkowca 113

części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju w rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem. Artykuł Kurczak z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 149

bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulą oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać mięso. Zasmażyć, tak aby rozdrobnić na kawałeczki. Dodać oliwki, pomidory i przecier. Następnie dusić przez kilka minut, co jakiś czas przemieszać. Doprawić odpowiednio do smaku.  Makaron ugotować według zaleceń producenta

ClauditteMissCooking
Schab w sosie kurkowym 180

patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę (200 ml) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka). Powoli wlać na patelnię, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką(...)surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu

Gospodyni Miejska
NALEŚNIKI Z SOSEM BOLOŃSKIM 180

Przygotowanie: 1. Mięso mielimy (chyba że kupujecie gotowe) i doprawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę drobno. 3. Rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, dorzucamy mięso i smażymy. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić wedle uznania i dusimy pod przykryciem ok 10 min. 4. Robimy naleśniki ( przepis ) i wypełniamy je farszem dodając starty żółty ser do środka. Wartości odżywcze: 832 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekanka ryżowa. 106

przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Takie w sumie

Pani domowa
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 265

oraz przyprawą do kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni .  Por umyć pokroić na pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem

Wanilia i Kardamon
PENNE ALLA BOLOGNESE 127

łyżeczka suszonej peperoni PRZYGOTOWANIE:  Makaron gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.  Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.  Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika

Gotowanie Patki
ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY 145

zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze ok. 5 min. Zestawiamy z ognia

Kuchnia MagdaLeny
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym 116

patelni po mięsie smażę cebulę w piórka, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, wraz z rozgniecionym czosnkiem. Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>>   Artykuł Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

MojaQchnia.pl
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 140

czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pomidory faszerowane ryżem i mięsem 125

100ml wody Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko. Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki

Gotowanie i blogowanie
Kot duszony w tymianku. 129

pikantne. Za to sporo papryki do koloru. Po procesie marynowania gotujemy wszystko w wodzie z przyprawą do zup i papryką. Gotujemy krótko, bo "mięso" musi być lekko żylaste, a nie puszyste. Następnie kroimy w kostkę i dusimy z półplasterkami cebuli na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy tymianek i dusimy jeszcze 2 minuty

Kryzysowa Książka Kucharska
Nogi gęsie duszone w syropie z czarnego bzu i granatu z pieczarkami 143

było jeśli nie miałby go wcale. Ja miałam syrop z czarnego bzu z "Nasze Domowe". Sok z granatu nada mięsu delikatności i soczystości, spróbujcie koniecznie. Pomysł podsunął mi Tomek Jakubiak. Nogi gęsie duszone w syropie z czarnego bzu i granatu z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
pikantny gulasz z wieprzoewj łopatki 129

momentu aż zacznie się rozpadać). Teraz możemy dodać drobno posiekany czosnek i drugą łyżeczkę słodkiej papryki Do przesmażonego warzyw dodajemy kawałki mięsa, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość  zalewamy  bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. Po czym dodajemy drpbno posiekaną ostrrą papryke, oraz sól i całośc dusimy jeszcze 10 minuy

Miód i pieprz
Zapiekany makaron z sosem bolońskim 155

kosteczkę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone (jak już będzie się podsmażało dzielimy je na mniejsze kawałki). Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego, polewamy sosem bolońskim, posypujemy połową startego parmezanu i przykrywamy drugą częścią makaronu i posypujemy resztą parmezanu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski śląskie z szarpaną karkówką 140

gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 30 min na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
KRÓLIK W MUSZTARDZIE DIJONE 136

łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać 125 ml.wody,i dusić do miękkości.Wyjąć królika i przełożyć go w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.Do sosu wlać wino i mieszać drewnianą łyżką do niemal

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fasolka Szparagowa z Kurczakiem a la Gulasz 214

momentu ponownego zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. W tym czasie na patelnię przekładam pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut. Gdy smaży się pierś w garnku rozgrzewam olej i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu paprykę, cebulę, papryczkę chili i podgotowaną fasolkę szparagową około 15 minut. Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, pomidory

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z Indykiem w Sosie Szpinakowym !! 182

podsmażamy poszatkowania cebule wykorzystując program SLOW COOK P-1 czyli przez 5 min temperatura 130. Po zakończeniu do misy dodajemy pokrojone w kostkę mięso z indyka i włączamy program SLOW COOK P-2 i zmieniamy czas duszenia na 30 min przy temperaturze 95. Gdy duszenie się zakończy dodajemy rozdrobniony szpinak (ja wrzuciłem zamrożony brykiet) następnie za pomocą praski wciskam

Bartek Gotuje
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 106

wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety wieprzowe z młodą kapustą 168

maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich.  Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut

Qchnia po prostu
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 148

patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak pepper masala. 130

dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli 223

podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze chwilę. Pomidory miksujemy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy do mięsa i papryki. Dodajemy również kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy. Dusimy jakieś 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu

e-PrzepisyKulinarne
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 148

kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy

Ostra na Słodko
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 177

dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. 2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.  3.Nadzienie wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki. Całość zapiekamy

słodki bratek
Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 128

gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele i liście. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki

Pobite gary Barbary
Kurczak z fasolką i pomidorami 153

smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Udka z kurczaka duszone w ziołach. 119

czosnku suche suszone pomidory sól, pieprz, przyprawa do drobiu WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, marynujemy w ulubionych przyprawach (około 2 godz.), mięso wkładamy na rozgrzane masło, posypujemy przyprawami, na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu i dusimy do miękkości. następnie wyjmujemy rozmaryn, możemy z wywaru przygotować pyszny sosik

Kuchnia Beaty
zraziki musztardowe 151

mięsie.  Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba to związać bawełnianym sznurkiem.  Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso i szybko obsmażyć je na brązowo, podlać połową szklanki ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti z cukiniowym gulaszem 119

mięsa wieprzowego 1 cukinia ok 400 g 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać z ugotowanym makaronem

Gotowanie jest łatwe
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 153

spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim zrazy z obu stron. Przełożyć do garnka i zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną

Nie tylko w kuchni
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 162

Posiekać wydrążony miąższ  - Na patelni dać troszkę oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć  aż się zeszkli  dodać mięso podsmażyć mięso  - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik  pomidorów  starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką  przypraw  do dań chińskich solą i pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti bolognese 185

dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można

magiczna kuchnia Kasi
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 99

dodajemy resztę cebuli, a gdy się ona zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Gulasz z kurczaka po węgiersku 149

paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,  dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku i dusimy

O kuchni z uczuciem
Bigos pieczony po Bieszczadzku 127

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie

Tradycyjna Kuchnia
Potrawka z kurczakiem w sosie jogurtowym z natką pietruszki 347

window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Filet umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na paski, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem, dodać pieprz ziarnisty i dusić ok 20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posikać, wraz z jogurtem dodać do mięsa. Delikatnie zagotować. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile

Świat Smaku
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 151

Tołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty

upichcona
Strogonow 150

takie wielkości małego palca dłoni) posypuję szczyptą obu papryk. Cebulę pokrojoną w cienkie ćwierć plastry podsmażam na oliwie aż się zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając. Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki

Mechanik w kuchni
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 186

pokrojoną cebulę razem z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w plasterki marchewkę.  Na końcu smażenia marchewkę przełożyć na talerz, a mięso przełożyć do większego garnka, zalać przegotowaną gorącą wodą, dodać gałązkę koperku i dusić ok 1,5 godz do miękkości. Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować. Na końcu przyprawić w razie potrzeby, dodać

Gaździnka warzy
Lazania z Przyprawą Hiszpańską Rafex 136

szklanek tartego sera najlepiej parmezanu  4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Oliwę rozgrzać , dodać posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i mięso , podsmażać około 10 minut  Następnie dodać przyprawy , wlać sos boloński , wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 /20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryna . Spód wyłożyć płatami lazanii , następnie wyłożyć trochę sosu mięsnego , tak żeby dobrze przykrył

Sama słodycz i szczypta chili
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 127

starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem

MarciochaKucharzy
Arancini alla siciliana 191

łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę  pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam

Kulinarne Inspiracje