mięso duszone - 8529 przepisów (strona:208/569)

Gulasz z sarniny 111

winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso musi być miękkie. gulasz z sarniny

O kuchni z uczuciem
Indyk a’la książę Orloff. 221

mamy nadzienie. Do reszty sosu dodać ser  starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu . Etap 5 - epilog –zapiekanie. Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem. Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem  i posmarować (obłożyć)  nadzieniem-ryżem. Następny plaster położyć(...)posmarować nadzieniem i tak przekładać do wykorzystania wszystkich plastrów mięsa. Resztą nadzienia posmarować wierzch mięsa do połowy. Posypać  serem. Pozostały  sos podajemy w sosjerce. Na tym etapie ,jeżeli potrawę robimy wcześniej, wstawiamy  ją do lodówki. Na 25 min przed podaniem , wyjmujemy z lodówki i  wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom

Kulinarny karnet Christophera
Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim 98

Dodać cebule uprzednio pokrojone w piórka. Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się

Di gotuje
Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina 230

klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował dla nas kilka świetnych przepisów

Plate of Joy
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 215

wykładamy dno keksówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy posiekany czosnek i mrożony szpinak. Dusimy aż do miękkości. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, odkrawamy pestki, zostawiając sam twardy miąższ. Drobno siekamy. 2. W misce bardzo dokładnie mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie, gdy nasze mięso już się piecze, przygotowujemy sos. Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i dusimy aż do miękkości - w między czasie możemy podlać odrobiną wody i odparować. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostygniętą paprykę blendujemy

My Culinary Art
Karkówka duszona w sosie własnym 194

Duszona soczysta karkóweczka w sosie własnym to bardzo prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula  2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić(...)Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąke wymieszacz odrobina wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki z groszkiem 136

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)papryka zmięknie  ale uważać aby się nie przypiekła  - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach

W królestwie smaków Beaty
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 118

talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża(...)sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory

Ze smakiem bez glutenu
Roladki wieprzowe gyros 303

Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić przez 25 minut na małym ogniu. Tak przygotowany farsz, ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie nadziewać mięso, serem i przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Smażyć bardzo powoli  na rozgrzanej oliwie z każdej strony na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Jesienny gulasz z dynią i opieńkami 186

mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę

Nie tylko w kuchni
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 137

czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane  pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut. W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Maczanka krakowska 198

chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut. Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około

O kuchni z uczuciem
Lasagne bolognese 128

Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, dodajemy mięso i wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty ( ja wrzucałam po dwa płaty

Kulinarne życie
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 123

duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem

Szefowa kuchni
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 139

rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu top-shefów stosuje zasadę 5 głównych składników. Za dużo smaków w potrawie to przesada. SKŁADNIKI: płat żeberek z dużą ilością mięsa (ok. 1 kg) 1 cebula kawałek wędzonej kiełbasy pokrojony w plasterki kawałek(...)nabrało złoto-brązowego koloru. Wtedy kawałki mięsa obrócić i znów podsmażać bez mieszania by mięso było złociste ze wszystkich stron. Wrzucić do rondla cebule pokrojoną w ćwiartki, suszone przyprawy, ziele i listek laurowy, chili, plasterki kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku. Czosnek przy długim duszeniu dodaję na samym końcu gdyż jego aromat jest najintensywniejszy na krótko po dodaniu

Sztuka gotowania w/g Samiry