wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej
Programista w kuchniwołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone, cienkie plastry cukinii, które idealnie dopasowały się do mięsa. Jeżeli lubicie czasem zjeść solidny kawał dobrego mięsa to gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Na zdjęciu stek mocno wysmażony – po 4 minuty z każdej
Programista w kuchnismakują. Cukier trzcinowy podkreśla ich delikatny smak, i, wbrew pozorom, tak przyrządzone bataty wcale nie są za słodkie, i świetnie komponują się np. z kaczym mięsem. Wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowanie: 10 min Pieczenie: ok. 40 min Dla 6 osób: 1,5 kg batat ów 100 g masła 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Bataty obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie(...)plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy (jak porcja dodana zmniejszy objętość dodajemy kolejną, aż do wyczerpania). Kolejno dodajemy pokrojone śliwki, powidła, owoce jałowca, pokrojoną kiełbasę pieczoną, kminek, sól, pieprz i majeranek. Gotując podlewamy bigos czerwonym winem
mojewypiekiinietylkoMielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne 150 g sera żółtego(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Pod koniec można ściągnąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby rolada się przypiekła. Po upieczeniu odstawić na 10 min i pokroić w grube plastry polewając sosem pomidorowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kapusta , przecier pomidorowy , ser żółty
https:KKuchniaMniamśmietanę, siemię lniane, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. • Wymieszać mięso z natką pietruszki i pokrojonymi śliwkami suszonymi. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe, aluminiowe keksówki. • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut
To co kochamobierać. Nacinamy w paski lub kratkę, skrapiany oliwą, solimy i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Polędwicę myjemy i suszymy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i kroimy w cienkie plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na maśle. Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zarumieni, dolewamy Somersby, zmniejszamy ogień(...)ilość. Doprawiamy posiekanym świeżym rozmarynem i dodajemy ok 220ml śmietany. Gdy sos się zagęści, doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Z solą uważajcie, bo kapary są słone! Podajemy z pieczonymi ziemniakami na sałacie rzymskiej. Szczypiorek do dekoracji. Smacznego! Zarejestruj się na streetcom.pl i daj sobie szansę na testowanie wspaniałych produktów
MarcinChefprzez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy(...)marynować mięso. Mięso nacieramy z obu stron przyprawami i kładziemy na cebuli. Przykrywamy drugą połową cebuli i mocno dociskamy. Wlewamy tyle czerwonego wina żeby mięso było całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na 1-3 dni. Przed grillowaniem usuwamy cebulę. Grillujemy mięso często odwracając. Cebulę możemy, jeśli chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa
Marder&Marder Manufacturelodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Kurczaka razem z marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy przykrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na mięsie układamy pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą
Qchnia po prostuPesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i
A to pestkatańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole(...)dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się
Wędrówki po kuchnisię w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush(...)łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Mięso posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty
Niedzielny kucharzkażdy cytrus się sprawdzi. Sałatkę podałam na Sylwestra i muszę Wam przyznać, że prezentowała się cudownie na stole. Ta propozycja będzie idealne dla osób, które lubią łączyć ze sobą mięso i owoce. Najlepiej przygotować ją chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie Sałatka z kurczakiem i pomarańczami Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze(...)łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i kroimy w poprzek na plasterki grubości
PatiGotujeZapraszam dzisiaj na zdrowe, pieczone kotlety rybne. Takie pieczone kotlety są niskokaloryczne i lekkostrawne. Polecam Składniki: 500 g mięsa z ryby (bez ości i skóry) 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy(...)skórki. Kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy z łusek. W maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy ręcznie masę ma kotlety. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach spore kotlety i lekko je spłaszczamy. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnecałego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, aby mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu. Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)pieczemy 2 godziny. Co pół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę. Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut
Kuchnia od dwojga