mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki. Mięso z królika wyciągamy z mleka i umieszczamy w brytfance. Posypujemy boczkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 1-1,30 h. Co jakiś czas podlewamy bulionem. Wyciągamy mięso. Dodajemy śmietanę. Sos można zagęścić mąką
Pobite gary Barbaryulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami i toffi Ciasto Shrek Kostka czekoladowa z bananami Ciasto Kubanka Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto cappucino(...)porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka z porem, kukurydzą
Lena Gotujeśrodku- tak powinna wyglądać idealnie upieczona polędwiczka. Z tym przepisem taka właśnie jest. Czas: 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Polędwiczka jest mięsem chudym zatem bardzo łatwo wysuszyć ją podczas pieczenia – pieczona za długo w najlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa. Nam udało się trafić na super patent na zrobienie idealnej polędwiczki. Pomysł przypomina trochę
Niedzielny kucharzsól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba. Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie(...)sól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba. Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie
MamaOskarkaDanie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra(...)inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu
Stare Garygodzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć(...)potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego
Niedzielny kucharzkońce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku dajemy roladę i ponownie zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony. Uwaga tłuszcz trochę pryska
Pani na deserpiekarnika nagrzanego do 200*C na 20 min, po tym czasie zmniejszyłam temp. do 160 *C, piekłam około 80 min. Powstały w czasie pieczenia sos można zagęścić mąką np. ziemniaczaną i polać nim mięso. Paluszki lizać :) Może przepis przyda się jeszcze na tegoroczne Święta, a jeśli nie dacie rady to zawsze można zrobić na inną okazję
Proste PotrawyKruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony. Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka : 3 l zimnej wody 12 dkg soli płaska łyżeczka(...)zimnej wodzie mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni. Raz na dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 120 minut. Na 20 minut przed
Maminek kulinarnyfetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez(...)praskę sól, pieprz Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Wilgotnymi rękoma formować kotlety. Ponieważ nadal staram się nie jeść nic smażonego upiekłam moje
Codzienne Gotowaniepotem przejdę do praktyki i sama się pokuszę o zaspokojenie smaka swojego Ślubnego. Składniki (na kilkanaście nuggetsów): do przyprawienia mięsa 1 większa pierś z kurczaka chili mielone sól do panierki mąka (ok. szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego imbir mielony do smaku woda Przygotowanie: Mięso myjemy. Pierś kroimy
Kuchnia po mojemuprzepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej(...)szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam pieczoną paprykę! Jak dla mnie, bije na głowę wszystkie inne formy jej przygotowywania. Staje się wtedy niesamowicie soczysta, słodka i delikatna. Druga połowa Sierpnia to najbardziej paprykowy czas w roku! Na straganach można wybierać w ich kolorach, odmianach, wielkościach i kształtach...i wszystkie pyszne, pełne letniego słońca :) Zabrałam pewnego razu kilka sztuk tych sierpniowych piękności do domu(...)dodaj wszystko do mięsa. 5. Mięso z dodatkami dokładnie wyrób rękoma ( to najlepszy sposób!) 6. Nadziewaj papryki mocno i dokładnie dociskając farsz. 7. Papryki umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym; każdą z nich przykryj uprzednio odkrojoną paprykową"czapeczką". 8. Skrop papryki z wierzchu łyżką oleju z suszonych pomidorów, oprósz delikatnie solą i piecz przez 25min
Kuchnia w Słońcu Skąpana