mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:331/1172)

udka z piekarnika 147

Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta(...)pieprz sól Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc.  Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiosenna sałatka z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem 236

Dzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego.  Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata  Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie(...)odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Podajemy polaną sosem

ChilliJemy
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 509

jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapka grillowana z szarpanym indykiem 190

temperaturze wieprzowinę. Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka w wolnowarze i to mięso wykorzystać nie tylko do obiadu, a także do kanapek. Rwany, długo pieczony indyk niczym nie ustępuje wieprzowinie. Jest równie pyszny, ale za to zdrowszy, a pierś wbrew pozorom wcale nie okazała się za sucha(...)wolnowarze mięso wyszło idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 655

nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ciasto francuskie , filet z kurczaka , marynata , ser żółty , szpinak

https:KKuchniaMniam
Kurczak po chińsku 772

łyżeczki octu ryżowego (nie miałam, wykorzystałam ocet winny) 2/3 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia chilli w proszku sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz(...)ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym. W osobnym naczyniu łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz szczyptę mielonej papryczki chilli. Dodajemy około 3/4-1 szklanki zimnej wody i mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o gładkiej

Smaki Na Talerzu
Kominki francuskie ;) 215

tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka piersi z kurczaka cebula 6 pieczarek opakowanie ciasta(...)sól pieprz 1 jajko   Wykonanie: Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem

Czerwona Porzeczka
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 161

zdziwieni gdy po dotarciu do środka ukazała się naszym oczom piękna parująca ryba, z lekko pergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów.    Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się nad zakopanymi jeszcze w soli(...)ryzykować rozbicie skorupy. Dorady w soli (porcja dla 2 osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych pomidorów pieprz 1 kg soli Postępować jak wyżej. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podawać z pieczonymi batatami, ziemniakami lub brązowym ryżem. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
PIECZONE SZNYCLE W WIÓRKACH POMIDOROWYCH 166

Jestem. Wróciłam. Mam nadzieję, że już na dobre. Bardzo się stęskniłam za blogiem, no i oczywiście za Wami 😊 Brakowało mi tego bardzo... Dziś proponuję sznycle z

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pieczarkami 210

szwy. Odliczam minuty, bo bardzo mnie drażnią. A potem? Potem zjem wreszcie coś normalnego. Może nie zapiekankę jak poniżej, ale mam chrapkę na zwykłego pieczonego kurczaka i surówkę z odrobiną tylko oliwy i ziół. Mięso już się marynuje. Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi. ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, MIĘSEM MIELONYM

Życie zamknięte w smaku
Schab pieczony 224

Przepis na zalewę otrzymałam od mojej mamy, piekła go w ten sposób od kiedy pamiętam J Ale… troszkę zmodyfikowałam jej przepis, ponieważ postanowiłam natrzeć schab przed pieczeniem musztardą z czosnkiem. Schab wyszedł pyszny! Idealny na kanapki  J Składniki: schab (mój miał troszkę ponad kilogram) Zalewa: 15 szklanek wody 11 płaskich łyżek soli 3 łyżeczki cukru 4 liście laurowe(...)czosnek. Zalałam marynatą mięso i odstawiłam do lodówki na 3 dni. Po upływie 3 dni wyjęłam mięso z zalewy i natarłam 3 łyżkami musztardy zmieszanymi z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami majeranku. Włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam godzinę w temperaturze

The Sweet Damsel
Roladki drobiowe z płatkami owsianymi 165

ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze.  Składniki:   500g filetu z kurczaka,  2 łyżki masła,  60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ),  sól, pieprz,  6 plastrów szynki najlepiej wędzonej.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże plastry, delikatnie(...)oprószyć solą i pieprzem.  Płatki podsmażyć na maśle, lekko przestudzić. Rozłożyć na plastrach mięsa, ułożyć po plasterku szynki na każdym kawałku mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki

Z miłości do słodkości
Sałatka Shawarma z sosem tahini 160

Tahini Sok z cytryny Sól i pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony lub pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałaty i zioła szatkujemy, cebulę i ogórka kroimy w cienkie plasterki, a pomidorki cherry

Oslov.
Keks mięsny z papryką i serem. Kolorowa pieczeń na kanapki i do obiadu. 206

niepowtarzalnego smaku. A podczas pieczenia w kuchni unosi się niesamowity aromat, jak przy przygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec(...)bułki tartej Wykonanie Mięso mielone przekładam do miski, dodaje do niego pokrojone w większa kostkę kolorowe papryki, ser żółty ( też w kostkę ), jajka, musztardę, keczup, utarty majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszam, jeśli jest za luźna dodaję łyżkę bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, tak aby wystawał

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania