mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:332/1172)

Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 200

ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek, szczypta ostrej papryki(...)sól, pieprz, łyżka oleju. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać umyte i odszypułkowane, rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Farszem wypełnić kieszonki w mięsie. Spiąć wykałaczką. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp

Z miłości do słodkości
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 289

dorzuciłam do niego także listki z pęczka rzodkiewki ( na wzór pesto, które uwielbiam ). Salsa verde jest bardzo aromatyczny i pasuje do dowolnych warzyw, ryby czy mięsa. Zamiast jajka sadzonego proponuję do tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo, zostawcie więc 3-4 łyżki(...)pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej.  Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś indyka z piekarnika. 1804

przekładając cebulą w krążkach,  na warstwie 5 cm lekko posolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 min. / 200 st. C. Podajemy na gorąco, mięso, warzywa i sos. Można serwować z ryżem,makaronem, ziemniakami. Smacznego

chleba naszego
Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety? 112

jest wszechstronne, gdyż na bazie mięsa króliczego można przyrządzić bardzo dużo zdrowych i pysznych dań. Tak samo, jak w przypadku drobiu na mięsie króliczym można ugotować różne zupy, na przykład rosół, kwas. Kolejną propozycją może być pieczeń z królika. Chyba większość osób zgodzi się ze mną, iż absolutnym hitem jest pasztet z królika. Post Mięso z królika – dlaczego warto włączyć

Dajet
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 179

piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach

Bullio
Pieczone podudzie indyka 295

Pieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki(...)oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut. W razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać wody żeby warzywa się nie spaliły

Mama Gotuje
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 219

piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach

Bullio
Warstwowa zapiekanka makaronowa 162

bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 234

garnku. Następnie usmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać lekko podsmażone warzywa wraz z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalać wodą. Piec pod przykryciem w 180ºC co najmniej 1,5 godziny (aż do miękkości mięsa). Smażenie karkówki i warzyw Wygląd karkówki przed i po uduszeniu

Ugotować
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 187

dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej(...)Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku w temp

e-PrzepisyKulinarne
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 271

dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej(...)Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku w temp

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona gęś 127

Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem  luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi. Jeżeli chodzi o pieczenie całej gęsi, warto wiedzieć, że odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć(...)wzdłuż tuszki, ułożyć w brytfannie, podlać niewielką ilością gorącej wody lub bulionu. Wierzch polać gorącym tłuszczem, np. smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem. Ja podałam z duszona kiszona kapustą. Kapustę gotowałam w garnku firmy  Ambition

Kulinarne przemyslenia
karkówka zapiekana po flisacku 138

Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso jest dobrze wypieczone, mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką

babka w formie
Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem 118

Mój dzisiejszy obiad jak na piątek przystało był bez mięsa. Dodatkowo, jak na prawdziwą Polkę przystało, był zrobiony z ziemniaków Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem Dzisiaj na obiad podałam krokiety serowo-ziemniaczane. Do krokietów przygotowałam prosty sos szpinakowy. Krokiety, które były głównym składnikiem obiadu tak naprawdę przygotowałam jakiś czas temu i zamroziłam. Zrobiłam większą porcję i wszystko(...)blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego krokieta delikatnie skropić roztopionym masłem. Krokiety piec w 200 stopniach Celsjusza przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać jako dodatek do mięs lub polane sosem. Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem O czym warto pamiętać przygotowując krokiety. Użyłam nabiału bez laktozy, gdyż mam na nią nietolerancję. Oczywiście

mecooks
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 140

suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki masarskiej i zawiązujemy końcówki. Przygotowane filety smarujemy rozpuszczonym masłem, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy(...)liście laurowe oraz kawałki masła. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 250ml wody. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na 1,5 godziny. Wyjmujemy naczynie z mięsem, zdejmujemy siatki masarskie, ponownie smarujemy masłem i już bez przykrycia zapiekamy na rumiano w 220 ° C. Gotowe piersi kroimy ostrym nożem na plastry, prostopadle do wykonanych nacięć w mięsie

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania