tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód
Kuchnia smakówmusztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego. (Farsz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.) Całość zwinąć, związać nitką i umieścić z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę
Di gotujePyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypatelnię wlewamy pokrojone pomidory z puszki i wodę. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, solą i dorzucamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii. Mieszamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy danie ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, ta by ser ładnie się ze złocił. Podajemy udekorowane listkami bazylii
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony) szczypta grubo mielonej papryczka chili grubo zmielony świeży pieprz 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) świeży tymianek(ewent. suszony) łyżka oliwy (może być smakowa) bagietka Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyć spód opakowania w wodzie
R'n'G Kitchenzrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu(...)całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się
Anioszek w kuchnipodgrzać w piekarniku zawinięte w folię aluminiową albo posmarować glazurą – np. sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek
Karo in the Kitchenkaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórymatiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem w kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka
R'n'G Kitchenmieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano(...)wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut
Pobite gary Barbarydużych ziemniaków (około 1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżka octu balsamicznego - kawałek awokado - świeżo mielony pieprz - oliwa - sól(...)Wykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie
Wegańska kuchnia orientalnasoli (na wierzch): - jajko roztrzepane z mlekiem - sezam Kotlety: - mięso mielone indycze - drobno posiekana cebula - jajko - czerstwa bułka - mleko - sól, czarny pieprz mielony - majeranek - ewentualnie bułka tarta dodatki: - musztarda, majonez, ketchup - pomidor - sałata - cebula - konserwowe ogórki (u mnie pikle z ogórków ) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według przepisu. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniawierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję
Kuchnia co dniaczosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić
Pełny talerzsitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórki z cytrusów oraz mielony kardamon. Zamieszać i trzymać na średnim ogniu aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować (trzymam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni). * Cytuję fragmenty rozdziału "Trudna miłość do marchewki" z książki "Dialogi języka z podniebieniem
KUCHARNIAprzepis zainspirowany sernikiem brzoskwiniowym , który kilka dni temu piekłam razem z mamą.Kiedy z piekarnika dolatywał jego zapach ja podpaliłam patelnię i do dzieła!Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko
Ostra na Słodkoprzekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy
Smakowity Blog Kulinarnycukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka mielonej kawy (nierozpuszczalnej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, grubo pokrojonej [ dałam garść orzechów włoskich Kresto] Piekarnik rozgrzać do 190°C.Osobno wymieszać składniki suche i mokre. Wlać do miski płynne składniki i wymieszać Dodać posiekane orzechy
Moje domowe kucharzeniezamrażarki.Składniki na masę serową: -500g sera mielonego ( dałam z wiaderka)- 1 jajko- 1 op.budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szkl mielonego ksylitolu- 125g miękkiego masłaW misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać.Składniki masy makowo-kokosowej: - 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru- 1 szklanka maku- 5 białek- 100g(...)zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie
Smaczne Zdrowestylu z dużą ilością curry i kozieradki, a do niego placki ziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków
Sajkofanka smakuczęści.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujemięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę i resztę słoniny. Do otrzymanej masy dodać namoczoną kaszę manną, sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać, aby powstała gładka masa. Naczynie z masą przykryć i włożyć na 1 godzinę do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać do 200°C . Masę podzielić na trzy(...)zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić. Włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem. Taką pasztetową można mrozić. * ja mam swoje pewne źródło mięsa mielonego na jednym ze stoisk
Posadzone i zjedzonezagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby
kgwjanczewołyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty, ale nie gęsty. Gotowym sosem zalewamy roladki czekające w naczyniu, a na wierzchu układamy kilka plasterków żółtego sera. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie
Kuchenna KontrrewolucyaTimes New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt;} Staram się nie kupować mąk bezglutenowych. Na szczęście jestem posiadaczką młynka do kawy i mogę mielić do woli. Podpieczone ziarna soi wyglądają i smakują jak niesolone orzeszki ziemne. Mniam :) Krok pierwszy to ugotowanie 300 g. ziaren soi z łyżeczką sody ( nie napiszę(...)mieszam ziarna, co jakiś czas żeby się nie przypaliły. W piekarniku elektrycznym temperaturę można spokojnie ustawić na 100 stopni. Podpiekam do czasu, aż ziarna staną się chrupiące. W smaku i wyglądzie podpieczone ziarna soi przypominają niesolone orzeszki ziemne. Krok czwarty i piąty to wystudzenie ziaren i mielenie w młynku do kawy. Ostatnio kupiłam nowy młynek, bardziej pojemny i łatwiej
apetytnapieczenie