plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
kolorowotorcikowowrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie
Zakątek rozkoszy kulinarnychKawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być
W kuchennym oknie Ewykruszonkę: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków owsianych Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm. W przygotowanym naczyniu
karmelowyzebrać pianę łyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut zupę podac ze smietaną
W Mojej Kuchni Lubięokoło 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednak jedyna trudność w wykonaniu tych smakołyków. Później jest już tylko obłędny zapach wydobywający się z piekarnika i ciasteczka, którym nie można się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiodra i przeciążona noga mogą odpocząć :) Składniki : 3-4 ziemniaki camembert sól ulubione przyprawy, u mnie: mielony kminek i pieprz czarny ok. 3 łyżek oleju Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Na blasze rozprowadzić olej i rozłożyć ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić i piec dalej. Po 10 minutach ułożyć
Weekendy w domu i ogrodziejajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę
https:KKuchniaMniamodstawić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie
maniapieczeniapieczenia. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Apetyczna babeczkamigdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć
maniapieczeniatego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj
Chilli Czosnek i Oliwawarzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec
Chocolate Muffin Blogpieczarek wyparuje woda. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet przechowujemy w lodówce
chili & sugarilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso(...)warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie
Projekty ze smakiem120g pomidor 200g czosnek 1-2 ząbki rukola pełna garść ok 50g przyprawy:" pieprz świeżo mielony, sól himalajska, bazylia świeża Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszam. Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika) wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy
IzaGotujewykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia - Kasia Składniki na 6 tartaletek: 200 g mąki 50 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie(...)pudrem. Tak, czy inaczej potrzebny jest widelczyk, bo zwinięte płatki ciągną się jeden za drugim. *jeżeli samodzielnie mielicie migdały (zblanszowane i obrane ze skórki) trzeba to zrobić miniumum dzień wcześniej,żeby trochę wyschły. Można też podsuszyć migdały (ale nie prażyć) w podgrzanym piekarniku. ** jeżeli plasterki się kruszą, to kilka można sparzyć wodą, żeby łatwiej było zwinąć środki. Smacznego
Pełny talerzoprószyć solą z pieprzem. Pokrojone ogonki i cebulę zrumienić na oleju i przestudzić. Dodać do mięsa mielonego, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 10 kulek i nadziać każdą pieczarkę. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut
Monia miesza i gotujejajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem olej kokosowy, mleko i miód doprowadzając wszystko do wrzenia. Do miski dajemy : ½ szklanki mąki z tapioki, mąkę(...)rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić. Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze blendujemy wszystkie składniki na ciasto. Wlewamy do naszej wyłożonej kruchym ciastem formy i wstawiamy do piekarnika na 50 – 60 minut lub do czasu
PaleoLifeekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę, sodę(...)piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeżeli okaże się mało słodkie. Smacznego! Ciasto bez cukru, z owocami Ciasto bez cukru, z owocami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych
moj przepis naproste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5 jajek1 żółtko1,5 szklanki cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią1 szklanka śmietany kremówki 36 %DODATKOWO:200 gęstej kwaśnej śmietany 18%3 łyżki cukru pudru250 g borówek amerykańskichWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.Dno tortownicy
Słodko-Słony Świat Ilonybyłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki(...)tymiankiem. Rybę umyć, natrzeć solą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny
W SMAKłyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek, parę plastrów słoniny lub boczku przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić(...)bułką tartą, dno można wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić
Stare Garywyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód blaszki ciastem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i pieczemy tak 18- 20 minut,aż ciasto się zarumieni. ( pieczemy funkcja góra – dół ). Wyciągnąć z piekarnika. Przygotowanie masy makowej: Przygotować miskę, włożyć mak i zalać go wrzątkiem. Przykryć i pozostawić(...)parę godzin. (dobrze jest zostawić na całą noc). Po tym czasie mak odcisnąć z wody przez gazę. Zmielić mak maszynką do mięsa .(jeżeli mamy kupiony mak mielony to taki już nie mielimy.) Następnie rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Potem zlać wodę i delikatnie osuszyć rodzynki. Orzechy połamać na mniejsze kawałeczki. Do zmielonego maku wsypujemy rodzynki, orzeszki, skórkę pomarańczową
Olcia gotuje!doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W małej miseczce wymieszać pastę z suszonych pomidorów,jogurt i posiekany koperek, zostawić troszeczkę do obsypania z góry. Obłożyć łososia od spodu i z góry przygotowaną pastą. Włożyć rybkę do żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć kawałeczki masła i obsypać pozostałym koperkiem. Wstawić naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleńkuchnia fusion. I może dlatego smakuje wyśmienicie. Bardzo dobry wybór na weekendowy obiad. Na pewno posmakuje mięsożercom i fanom makaronu w przeróżnej postaci. 4-6 porcji 300 g mielonej cielęciny lub jagnięciny 1 bakłażan 1 puszka pomidorów (400g) słoiczek czarnych drylowanych oliwek (ok. 150-200 g) ser feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego(...)smarujemy delikatnie oliwą i grilujemy w piekarniku (240 st.C około 30 minut obracając plasterki po około 20 minutach) lub na patelni grillowej do momentu, aż będą ładnie przypieczone. Po ostudzeniu bakłażana kroimy na mniejsze części (ale nie drobno) i ewentualnie pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na dużej patelni
Simple Dishwody ma być 125ml - 0,5 szklanki)- 1/4 szklanki mielonych migdałów- cukier migdałowy (nie trzeba)- kilka kropli aromatu migdałowego- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem(...)Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta
Smaczne ZdroweWasza praca się kończy! Teraz ciasto szybciutko ląduje na 45 minut w piekarniku, a Wy w tym czasie biegiem ogarniacie ostatni bałagan w salonie i czekacie na przybycie gości :) Nim goście wygodnie rozsiądą się na kanapie, nim zaparzy się kawa lub herbata, Wy będziecie mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek(...)łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 200 g jogurtu greckiego 0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 jajka DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. Boków nie smaruj. Wszystkie składniki umieść
Słodko-Słony Świat Ilonymąki pszennej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki zmielonych goździków 0.5 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g) 130 g oleju rzepakowego 4 jaja 2 szklanki pokrojonego(...)kakao Przygotowanie: Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do jednej, większej miski. Dodać mielone przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową), sól, cukier i orzechy włoskie
Moja DelicjaTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem.. muszle nadziewane i zapiekane
O kuchni z uczuciem