jest właśnie dla Was. Pyszne, bardzo wilgotne, z dodatkiem cudownych polskich moreli, (które są kwaskowe), z dodatkiem kruszonki na oleju i polukrowane (na wyraźną prośbę mojej Córci), tym razem mielonym cukrem trzcinowym z dodatkiem nie jak zawsze kremówki, a odrobiny mleczka kokosowego- takie nowe doświadczenie, bardzo smakowite. Ciasto przygotowałam jak zawsze na mące orkiszowej (ma cudowny orzechowy posmak(...)wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka
Smaczne Zdrowebezpośrednio w piekarniku. Pstrąg pieczony w piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś, lubię(...)mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka mielona żółta i zielona cukinia 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży tymianek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy z solą ok. 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać(...)szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia i ozdobić rybę resztą masy szpinakowej. Na górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne
Kuchnia Pokoleńostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek pszennych z przedziałkiem(...)stroną skrobki, a jak się jej nie ma, to tępą stroną grubego noża. Doskonale sprawdza się zwykły patyczek do szaszłyków. Przedziałek robimy tuż przed włożeniem bułek do już nagrzanego piekarnika. Warto bułki oprószyć mąką, wtedy niezależnie od tego, którego akcesorium użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkaużyć własnoręcznie mielonego twarogu, gdyż te wiaderkowe są zdecydowanie rzadsze i konsystencja masy serowej po upieczeniu może być mało zadowalająca. Sernik krakowski jest tradycyjnym sernikiem polskim z dodatkiem ubitej piany z białek i raczej na pewno nieco opadnie po upieczeniu. Warto jednak zminimalizować jego opadanie, studząc go stopniowo i nie wyjmując od razu po upieczeniu z piekarnika. Większość osób(...)Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa serowa 750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego 2-3 razy 150g cukru pudru 75g masła 6 jajek 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii 25g (2 pełniejsze łyżki) mąki ziemniaczanej 100g rodzynek
Smakołyki Berenikiposypania Sól morska lub jarzynka do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła Sos musztardowo-beszamelowy: 500 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka musztardy francuskiej-z ziarnami gorczycy Duża szczypta gałki muszkatołowej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron i podzielony(...)zacznie gęstnieć dodać musztardę oraz doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem, gdy zabulgocze zestawić z ognia i polać sosem makaron równomiernie w naczyniu, posypać startym serem oraz płatkami migdałowymi. Zapiekać w nagrzanym do 195*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 20 minut. Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonpieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy
MarcinChefpartiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać - na koniec dodać mielone migdały, wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu ciasta ułożyć dość gęsto kawałki rabarbaru - na rabarbar wysypać równomiernie płatki migdałów, całość lekko docisnąć - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu
Smakołyki Berenikichorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia
Słodko-Słony Świat Ilonyblendera, kup gotową mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do kawy lub ewentualnie kup mielone. 3. Do kapusty dodaj mąkę owsianą, siemię i kminek. Wbij dwa jajka, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. 4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. 5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj
Powiedz dietom nieponieważ ciasto po nocy stwardnieje ,a a nadmiar mąki może spowodować ,że zamiast miękkich pierników będziemy mieli kamyki. Gotową masę pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C Dekorujemy dowolną metodą, lukrami, czekoladą
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 1 duża pierś kurczaka suszone śliwki papryka ostra mielona Filet myjemy, robimy nożem z ostrą końcówką dziurę, wkładamy śliwki do środka. Nacieramy papryką, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Podajemy z mizerią i ziemniaczkami
Moje-pitraszenieCebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut
Kuchnia Danusitylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem
Kraina Miodem Płynącałyżka lnu mielonego + 3 łyżki wody LUB 1 jajko · ½ szklanki czarnej herbaty · 1 łyżeczka przyprawy do piernika · (360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)*** Przygotuj: miskę foremkę na muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski
Bazując na smaku