mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:62/400)

Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 163

zostaje kruche i wilgotne. Butelka ma jednak kilka wad. Nie możemy wstawić zimnego szkła do nagrzanego piekarnika bo po prostu strzeli. Z puszką nie ma tego problemu. Można rozgrzać piekarnik i do już gorącego wstawić kurczaka ‚posadzonego’ na puszce. Puszka nie wystaje ponad szyjkę kurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy(...)procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem

Karo in the Kitchen
zapiekanka makaronowa lub szybki obiad z patelni 334

wersji "zapiekanka" - wtedy przygotowuję całość dzień wcześniej i przed podaniem odgrzewam w piekarniku posypując dodatkową porcją sera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory(...)koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać w piekarniku jak zapiekankę. Całość doskonale nadaje się też do zamrażania

babka w formie
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 209

szybki, gdyż rybka piecze się w piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb...  Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI :  400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek  PRZYGOTOWANIE :  Filet(...)oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.  Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.  Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ajvar 153

przecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie:Paprykę,  bakłażany myjemy osuszamy i układamy na blaszce. Bakłażana dodatkowo nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy ok godziny w piekarniku w 200 stopniach z funkcją grilla. Paprykę można opalić nad gazem. Kiedy(...)przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez  maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy

Malinowe Pocałunki
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 147

kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną i jabłkiem i resztę słoniny. Do otrzymanej masy dodać namoczoną kaszę manną, sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać, aby powstała gładka masa. W połowie mieszania dodać kabanosy. Naczynie z masą przykryć i włożyć na 1 godzinę do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać(...)zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić. Włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem. Taką pasztetową można mrozić. * ja mam swoje pewne źródło mięsa mielonego na jednym ze stoisk

Posadzone i zjedzone
chlebek bananowy Sophie Dahl // Sophie Dahl banana bread 152

miękkie, pachnące... Odłożyłam przepiśnik, wzięłam książkę Sophie i upiekłam chlebek! Podczas pieczenia z kuchni wydobywał się cudowny zapach...Jeszcze pół godziny...dwadzieścia jeden minut..dziesięć...cztery! Już! Już! Otwieram piekarnik i jeszcze bardziej czuję bananowy aromat. A ciasto trzeba ostudzić...Szybciej, szybciej.  Próbuję. Dlaczego tak długo zwlekałam?! Dlaczego upiekłam go dopiero teraz?! Ach, przepyszny! - to jedyne co myślałam(...)nawet trochę za słodkie :)) ~jajko (w temp. pokojowej) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii / mielona wanilia ~100g mąki pszennej ~70g mąki pszennej razowej (w org. 170g mąki orkiszowej) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~kilka plasterków suszonego banana na wierzch - opcjonalnie Piekarnik rozgrzać do 180*C (jeśli pieczecie z termoobiegiem to do 160*C). Przygotować

chili & sugar
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 149

ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 płaskie łyżki keczupu łagodnego(...)płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych 4 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy na pół i odcinamy końcówki. Na skrzydełka wylewamy marynatę barbecue i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy

Smak mojego domu
Pieczone pomidory po prowansalsku 255

próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba, albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam(...)przez praskę 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 6 łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem jogurtowym 177

blasze. Najlepiej w taki sposób, żeby nie leżały na sobie lecz obok siebie. Posypcie je ulubionymi grubo zmielonym pieprzem i ziołami, ja użyłam suszonego rozmarynu. Blaszkę wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i upieczcie swoje warzywa tak, aby były odpowiednio dla Was zrumienione. Przez ten czas przygotujcie ulubiony sos. Proponuję ziołowy na bazie naturalnego jogurtu. Pęczek zielonej(...)naturalnego jogurtu i wymieszajcie dobrze. Przyprawcie solą, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie łyżką dobrego majonezu . Odstawcie na kilka minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Mała podpowiedź : nie blendujcie ziół z jogurtem, gdyż jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych, gorących warzyw idealnie pasuje ziołowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 441

też przygotowujemy tylko chwilę, ale jest pysznie aksamitny. Reszta dzieje się w piekarniku. I zostaje już tylko czekanie. Bez mieszania, odwracania, zaglądania. Tylko 20 minut. Albo aż 20 minut. Wszystko zależy od stopnia głodu ;) Składniki dla 4-6 osób: Klopsiki 500 g mięsa mielonego (optymalnie - pół na pół wołowina i wieprzowina, opcjonalnie może też być drobiowe)* 1 mała grahamka

Pełny talerz
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 170

drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli i mielone migdały, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy(...)większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie,  mielony mak, są zawsze  u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem 172

zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :) Drobiowe placuszki z cukinią i selerem Składniki :   300 g filetu z kurczaka 1 niewielka cukinia 1 mały seler 2 ząbki czosnku 1 młoda zielona cebulka 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona do smaku   Przygotowanie :   Filet z kurczaka myjemy(...)czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy. Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kartofle z dziurami 66

Zapiekane kartofle z dziurami faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki kartofle mielone mięso wieprzowe czosnek cebula majeranek przecier pomidorowy śmietana sól pieprz Przygotowanie Surowe kartofle podobnej wielkości wydrążyć i napełnić wczesniej przygotowanym mięsnym farszem. (Farsz mięsny: mielone mięso wieprzowe, czosnek, cebula, majeranek, sól, pieprz). Do wysmarowanej brytfanny ściśle ustawiać ziemniaki z farszem po czym(...)lekko podlać wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy będą na pół miękkie zalać je sosem pomidorowym. (Sos pomidorowy: przecier, woda, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku). Przykryć i piec do miękkości. Autor przepisu: Ewa Artykuł Kartofle z dziurami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Francuska tarta jabłkowa 156

plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko   nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni

kolorowotorcikowo
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 262

wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczeń z kawałkami kurczaka 300

Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być

W kuchennym oknie Ewy
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp 205

kruszonkę: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków owsianych Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm. W przygotowanym naczyniu

karmelowy
z zielonego groszku świeżego zupa na maśle... 95

zebrać pianę łyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut zupę podac ze smietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Smarowidło pasztetowe do słoików 148

około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą.  Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut.  Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 127

jednak jedyna trudność w wykonaniu tych smakołyków. Później jest już tylko obłędny zapach wydobywający się z piekarnika i ciasteczka, którym nie można się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Camembert na pieczonych ziemniakach i "Zaplątana miłość" 139

biodra i przeciążona noga mogą odpocząć :) Składniki : 3-4 ziemniaki camembert sól ulubione przyprawy, u mnie: mielony kminek i pieprz czarny ok. 3 łyżek oleju Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Na blasze rozprowadzić olej i rozłożyć ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić i piec dalej. Po 10 minutach ułożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 239

jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę

https:KKuchniaMniam
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 174

odstawić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie

maniapieczenia
Snikers z pekanami 182

pieczenia. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich  - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Apetyczna babeczka
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 188

migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć

maniapieczenia
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 203

tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj

Chilli Czosnek i Oliwa
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 116

warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec

Chocolate Muffin Blog
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 178

pieczarek wyparuje woda. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet przechowujemy w lodówce

chili & sugar
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 145

ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso(...)warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie

Projekty ze smakiem
Leniwa Frittata 151

120g pomidor 200g czosnek 1-2 ząbki rukola pełna garść ok 50g przyprawy:" pieprz świeżo mielony, sól himalajska, bazylia świeża   Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy.  Dokładnie wszystko mieszam. Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika)  wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy

IzaGotuje
Tartaletki z jabłkowymi różami 230

wykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia - Kasia Składniki na 6 tartaletek: 200 g mąki 50 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie(...)pudrem. Tak, czy inaczej potrzebny jest widelczyk, bo zwinięte płatki ciągną się jeden za drugim. *jeżeli samodzielnie mielicie migdały (zblanszowane i obrane ze skórki) trzeba to zrobić miniumum dzień wcześniej,żeby trochę wyschły. Można też podsuszyć migdały (ale nie prażyć) w podgrzanym piekarniku. ** jeżeli plasterki się kruszą, to kilka można sparzyć wodą, żeby łatwiej było zwinąć środki. Smacznego

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania