mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:60/400)

Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 191

chilli w płatkach 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie kremu z pieczonych buraków: Buraki wyszorować i każdego zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem (buraki mogą puścić sok, więc będzie mniej sprzątania :) ) Piekarnik nagrzać do 200°C. Włożyć buraki do nagrzanego pieca i piec około godziny. Wyjąć(...)wodę. Wsypać chilli w płatkach. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać sok z limonki. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Krem z pieczonych buraków rozlać na talerzach. Na każdym ułożyć zostawiane paseczki buraka. Posypać płatkami chilli. źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki „Jadłonomia” The post

Moja Delicja
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym 177

znalazła się ona i na Polskim stole. Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze SKŁADNIKI: 2.5 -3 kg ziemniaków  700 dag mięsa  mielonego może  być  wieprzowe albo drobiowe  4 surowe jajka 1 bułka sucha namoczona w wodzie 4 ząbki czosnku  2 cebule 1 łyżka oregano  4 łyżki majeranku(...)mieszamy łyżka do czasu aż sie połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C *smarujemy blachę smalcem można  i oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę  naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy  mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około

Viola cooks with passion
Quiche w meskim stylu 175

dluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto:podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego(...)pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic, a nastepnie napelnic farszem.farsz:Baklazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy na 20 minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki.W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile.Pomidory nacinamy

Przysmaki Karolki
Pieczony karczek na kanapki lub obiad 188

Takie mięso z piekarnika to nie tylko pyszny pomysł na obiad, ale również świetne rozwiązanie by urozmaicić kolacje. SKŁADNIKI 2 kg mięsa wieprzowego z karczku 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 8 owoców jałowca 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki tymianku większa szczypta chilli 4 łyżeczki słodkiej papryki(...) pieprz WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać mieszanką przypraw. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, po czym wyłożyć na mięsie i zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą. Tak zamarynowane mięso włożyć

Passions hobbies life
Samosy z kurczakiem 171

kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie(...)stron na złoty kolor. Można je także upiec w piekarniku jednak mi bardziej smakują smażone. Po wyjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane

sierotka maRysia w kuchni
filet pod paprykową pierzynką 160

jakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie.  Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka(...)łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku sól morska pieprz świeżo mielony słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 112

jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię(...)szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam, wyrabiam ręką jak na mielone, do połączenia składników. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką

Kuchnia z widokiem na ogród
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 198

wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego

Passions hobbies life
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ 111

osuszamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ 149

osuszamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Figi w szynce parmeńskiej 157

niepowtarzalny smak. Figi możemy zapiec na grillu lub po prostu w piekarniku. Figi w szynce parmeńskiej: 1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża(...)świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz'; document.write(" "); Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej

Poezja smaku
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 146

czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz pieprzem świeżo mielonym dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do środka papryki, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut. Pod koniec zapiekania delikatnie wlewamy pozostały bulion wymieszany z przecierem pomidorowym

kgwjanczewo
Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i ostrą papryką 139

pełnoziarniste pieczywo masło twaróg śmietankowy (ewentualnie tłusty lub półtłusty) mleko masło orzechowe miód ostra papryka - ja użyłam mielonych płatków Twaróg pognieść widelcem, dodać mleko i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kawałki pieczywa posmarować cienko masłem, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni na kilka minut. Pieczywo powinno delikatnie się zrumienić, a nie intensywnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 165

potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie do pieczenie /u mnie frytownica Philips Airfryer z termoobiegiem/ na 180 C, termoobieg, włożyć udka i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek... 139

łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu 1 ząbek czosnku pieprz Przygotowanie: Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze przekręć na drugą stronę, przypiecz. Gorące

SzczyptaSmaQ
SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI 186

Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C  i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed

Smaczne Zdrowe
Sernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami 198

lodówce przez ok. 30 minut. Masa serowo-dyniowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g trzykrotnie mielonego twarogu 250 g puree z dyni 350 g mleka zagęszczonego słodzonego 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski przełożyć zmielony biały

Pełny talerz
Shoarma z kurczaka 202

KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki

Kuchnia domowa Ani
Kruche księżyce cappuccino 184

Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 142

dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie Mini Serniczki 241

zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 1/2 kg gładkiego, mielonego twarogu, temp. pokojowa 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka, temp. pokojowa 1/2 szklanki śmietany, np. 12% szczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papilotkami (12 szt.). Do każdej włożyć po jednym całym ciastku

Domowa Cookierenka Agi
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 148

jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce

Moja Delicja
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 195

odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę.  Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy(...)pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy). Smacznego

VioletoweKucharzenie
Ciasto migdałowe z winogronami 174

łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone

Stare Gary
American Dream według Magdy (Gessler) 741

mięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy, sól, papryka słodkaplaster żółtego seraogórek kiszonycebulapapryka czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku.  No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam

bastalena