dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennazamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 1/2 kg gładkiego, mielonego twarogu, temp. pokojowa 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka, temp. pokojowa 1/2 szklanki śmietany, np. 12% szczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papilotkami (12 szt.). Do każdej włożyć po jednym całym ciastku
Domowa Cookierenka Agijajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce
Moja Delicjaodrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy(...)pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy). Smacznego
VioletoweKucharzeniełyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone
Stare Garymięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy, sól, papryka słodkaplaster żółtego seraogórek kiszonycebulapapryka czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam
bastalenazrobiłem tylko wieczorem zdjęcie. Czego potrzeba? -garnek/rondel, który można umieścić w piekarniku -udka z kurczaka -ziemniaki w skórce, umyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż -kilka pieczarek w całości -dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża -gałązki rozmarynu -półsłodkie wino białe -sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona -olej rzepakowy -por cześć zielona Udka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy(...)mięsem. Dodajemy pieczarki. Zalewamy winem do połowy wysokości mięsa (około szklanki), dodajemy rozmaryn i czosnek oraz por. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy na 60 minut do piekarnika w temperaturze 210 stopni. Smacznego
BaRepastymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy(...)minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. „pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking) . Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut . Przygotować farsz : Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku
Moja DelicjaSKŁADNIKI: 150 g jarmużu 100 g rukoli 1 jabłko 190 g jogurtu pitnego 350 g twarogu mielonego 2 żółtka 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 1 miarka kazeiny 5 tabletek słodzika 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj(...)zalej jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę. 1 min/ obr. 10. Przełóż do blaszki (keksówka) i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Na wierzch dodałam pomarańczową konfiturę z firmy ETERNO. GUMA KSANTANOWA: STOSOWANIE: Jako zagęstnik i substancja żelująca Poniżej 0,25 g/kg: Napoje mleczne
ClauditteMissCookingzakręcamy i wsadzamy do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, pasteryzujemy 1h. Wyciągamy i odwracamy do góry dnem, żeby ostygło. ADJIKA ŁAGODNA Z POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli) 200 g obranego czosnku 2 kopiaste łyżki mielonej kolendry sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk
ladykitchenmasło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na rozgrzanej patelninajlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić(...)górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut( termoobieg) do lekkiego zarumienienia.Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy:- 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską)- 400g jogurtu greckiego- 3 łyżki majonezu- sól i świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem
Smaczne Zdrowezostaje kruche i wilgotne. Butelka ma jednak kilka wad. Nie możemy wstawić zimnego szkła do nagrzanego piekarnika bo po prostu strzeli. Z puszką nie ma tego problemu. Można rozgrzać piekarnik i do już gorącego wstawić kurczaka ‚posadzonego’ na puszce. Puszka nie wystaje ponad szyjkę kurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy(...)procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem
Karo in the Kitchenwersji "zapiekanka" - wtedy przygotowuję całość dzień wcześniej i przed podaniem odgrzewam w piekarniku posypując dodatkową porcją sera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory(...)koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać w piekarniku jak zapiekankę. Całość doskonale nadaje się też do zamrażania
babka w formieszybki, gdyż rybka piecze się w piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb... Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet(...)oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu. Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli. Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie:Paprykę, bakłażany myjemy osuszamy i układamy na blaszce. Bakłażana dodatkowo nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy ok godziny w piekarniku w 200 stopniach z funkcją grilla. Paprykę można opalić nad gazem. Kiedy(...)przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy
Malinowe Pocałunki