mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:52/400)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 189

krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje(...)wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy blaszkę z cukiniami do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Faszerowane cukinie podajemy na gorąco posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego 🙂 The post Cukinia faszerowana mięsem mielonym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 115

maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni (bez termoobiegu) (trwa to ok godzinę). Pasztet udał się. Wszyscy chwalili. A ja przekonałam się, że to ciężka orka fizyczna. Wyrobić dobrze pasztet to nie lada sztuka. Chwała postępowi za elektryczne maszynki do mielenia bo jak bym jeszcze miała kręcić ręcznie mięcho to zakwasy

Kuchnia po mojemu
Kruche pierogi z mięsem 219

zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa  1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego(...)wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Smacznego

na moim stole...
Pieczone ziemniaki do obiadu 440

tradycyjne gotowane w wodzie. Takie ziemniaki często piekę przy okazji jak w piekarniku piecze się mięso. W ten sposób można zaoszczędzić trochę energii, a obiad jest kompletny. Wystarczy dorobić surówkę :) SKŁADNIKI: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków papryka słodka mielona zioła, np rozmaryn, tymianek, Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub grubsze plasterki. Włożyć(...)dobór ziół zależy już od naszego gustu i smaku. Wszystko wymieszać tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony w oleju. Ziemniaki można też rozłożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok godzinę. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Obiad na szybko , Przekąski , Zapiekanki Tagged: ziemniaki

https:KKuchniaMniam
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 116

łyżeczka bazylii, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.  W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę przyprawiamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 179

płaska łyżeczka sody po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kardamonu 2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i pieprzu 1/2 łyżeczki soli 200 ml miodyu po 100 ml mleka i jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Tortownice smarujemy 12 łyżki masła a dno postypujemy cukrem trzcinowym. Jabłko pozbawiamy ogryzka i skórki, kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 143

małe o średnicy 9 cm) zarówno dno, jak i ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i wyciągamy spody z foremek. W międzyczasie przygotowujemy krem - mielimy migdały i bób tonka w młynku na mąkę, a następnie mieszamy z quinoą i pozostałymi składnikami i dokładnie blendujem

Quinoa Raz!
Rolada ze szpinakiem 180

schab. Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na warstwę mielonego mięsa. Z brzegu schabu układamy jajka. Zwijamy jak najbardziej ciasno się da w roladę. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 2 h. Wyciągamy i kroimy w plastry. Danie najlepiej smakuje podane

Pobite gary Barbary
Muszle makaronowe z mięsem 271

mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, wsypać paprykę słodką, oregano, tymianek i podsmażyć. Wlać połowę sosu pomidorowego i zagotować. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Muszle makaronowe napełnić mięsem mielonym. Do żaroodpornego naczynia wlać resztę sosu pomidorowego, ułożyć muszle z mięsem i po wierzchu posypać resztą mozzarelli. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Placek orzechowy z dynią 234

waniliowy Opcjonalnie: bakalie (suszone morele, orzechy itp.)   Przygotowanie: Zaczynamy od zmielenia orzechów i wiórków kokosowych w młynku/malakserze/blenderze. Mielimy aż zostaną drobne kawałeczki orzechów, prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 164

grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki potworki 148

opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Będziecie więc mieli większą pewność że kudełki Waszych potworków, będą wyglądały jak kudłate włoski- a nie jak rozmyte macki ośmiornicy ] Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jeżeli nie macie papilotek, trzeba wysmarować zagłębienia blaszki margaryną

Domowe Torty
Sernik pieczony w kruchym czekoladowym cieście, niebo w gębie 275

spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie godziny. Sernik : WSZYSTKO W TEMP. POKOJOWEJ - 2 kilo tłustego twarogu mielonego min. 2 razy - 10 jaj - 375 g masła - 2 szklanki cukru pudru - 2 cukry wanilinowe - 40 g budyniu śmietankowego Włącz piekarnik na 170 ° C. Masło utrzyj z cukrami na puszysta masę, teraz dodaj po kolei żółtka, miksuj dalej. Czas

Pasje Jolki
CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI 116

jesiennej kawy. Smaczne, malutkie  i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe. SKŁADNIKI: 150 g mielonych migdałów 200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych) kieliszek likieru amaretti 300 gramów cukru pudru 4 białka Jak zrobić?  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misie  mieszamy przesiany cukier puder

dlaSmaQ
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 121

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku.  Do dzieła:  Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę

Spektrum Smaku
Pstrąg pieczony w ziołach 153

ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam

Jemy Pijemy
Bułka na bułkę tartą 166

bułeczki, które piekłam do tej pory, ale za to świetnie się nadaje na bułkę tartą i do kotletów mielonych. Idealna do namaczania. Doskonale się odciska. Po upieczeniu trzeba ją wystudzić, pokroić na plastry grubości około 2cm i wysuszyć w piekarniku. Wystarczy 50°C i włączony termoobieg. Należy też lekko uchylić drzwi piekarnika aby para miała się którędy wydostać. Bułka

Wiem co jem
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 117

Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy

Moniki Smakołyki