panko . Panko to japońska bułka tarta uzyskiwana z białego chleba, jasna, grubo mielona. Można zrobić w domu, susząc chleb pszenny tostowy, pozbawiony skórek, a potem go zmielić tak, żeby były większe kawałki. Niby się da, ale trzeba te kromki tostowego kroić na pół, suszyć w piekarniku, pilnować grubości zmielenia. Sporo zachodu. Przyzwoite panierki panko kupicie w każdym większym sklepie(...)chrupiące stripsy potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone w paski (kroimy wzdłuż mięsa paski max 1 cm) 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki słodkiego mielonego chilli ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól do smaku ½ łyżeczki sok z jednej cytryny 3 jajka 200 ml bardzo zimnej wody mąkę
ladykitchenmlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie: Dwa jajka i 5 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce
Zasmakuj Kuchniplastry boczku wędzonego surowego(tyle co jest ziemniaczków) papryka słodka mielona,sól,tymianek suszony Przygotowanie: ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 min od zagotowania,wyjmujemy studzimy, posypujmy przyprawami zawijamy w plaster boczku i wstawiamy na grilla ,opiekamy aż będą przyrumienione (jak robilibyśmy w piekarniku,to na 200 stopniach również aż się przyrumieni boczuś) Smacznego
Swojskie jedzonkopomidorków koktajlowych, 1 ogórek zielony, ćwierć główki sałaty lodowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki dobrego majonezu, 3 łyżki mleka, ketchup, 1 ząbek czosnku, olej, po jednej kopiastej łyżeczce kuminu mielonego, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka kurkumy w proszku, sól, pieprz. Będziesz potrzebować też 3-4 jednorazowych foremek aluminiowych, w których podaje się kapsalon. Danie można też jednak przygotować(...)dnie każdej foremki wyłóż porcję frytek, posyp startym lub pokrojonym w paseczki serem, zapiecz krótko w piekarniku – najlepiej pod górnym grillem. Kapsalon przed zapieczeniem. Zapieczone mięso i ser polej ketchupem, wyłóż składniki sałatki, polej sosem majonezowo-czosnkowym. Można posypać mieloną papryką. Przepis na shoarmę: Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] Artykuł
Kulinarna PolskaDzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)wygodniej. Wszystkie krążki lekko solimy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy. Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około
Kulinarne Fantazje MarioliDobrą Kiełbasą . Od paru tygodni w każdy poniedziałek raczymy was przepisem na jakieś słoikowe smarowidło. I co jedno to lepsze :) Tym razem nie będzie pasteryzowane tylko pieczone w piekarniku. Użyjemy do niego mieszanki przypraw "Smarowidło domowe". W ogóle polecam zapoznanie się z produktami dostępnymi w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK . A zwłaszcza zwróćcie uwagę na te ich mieszanki przypraw, bo wgniatają(...)cebuli (1 duża) 13 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce na małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko się połączyło. Napełniamy słoiki. Zakręcamy i ustawiamy na blasze w zimnym piekarniku. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 2 godziny na grzałkach góra-dół. Studzimy i możemy się zajadać
Marder&Marder Manufactureczekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować(...)postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego 1 mała cebulka 100 gr pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2+2 łyżki natki 2+2 łyżki sera żółtego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie Cukinie przekrawamy
Mieszam w Garnkupiekarniki, bo składniki każdy z Was znajdzie w swojej szafce i lodówce. Ps. W trzeciej wersji melasę zastąpiłam miodem, też wyszedł. Chciałam sprawdzić, bo czułam, że padną pytania "a co jeśli nie mam melasy" :) Składniki na 1 szt. śr. ok.22 cm: 2 jajka, duże L 1 łyżeczka melasy 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej 1/4 łyżeczki mielonego(...)cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków 1/8 łyżeczki mielonej lub świeżo startej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 łyżki (30 g) masła Dodatkowo: cukier puder syrop klonowy albo słodka śmietanka, owoce itd. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności nagrzałam piekarnik do 200 stopni . Do blendera wbiłam jajka i miksowałam do momentu
Blondynka Gotujeskładniki:ciasto250 g mąki125 g margaryny1 żółtko jaja1 łyżka cukru pudru szczypta solikrem300 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady3 łyżki mielonych migdałów300 g borówek kilka jeżynZe składników: mąki, margaryny,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć(...)formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor ok 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone
Monia miesza i gotujełyżki oleju kokosowego i syropu klonowego cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Orzechy umieszczamy na blasze wyłozonej papierem i pieczemy ok 20 minut. Skórki powinny poodchodzić a orzechy lekko sie zezłocić. Wyjmujemy orzechy z pieca, studzimy. Ocieramy dłońmi skórki z orzechów. W maszynce do mielenia lub w malakserze mocno rozdrabniamy płatki owsiane (200 g) oraz orzechy
Dzieje kuchennej Wiewiórymelasy lub syropu klonowego110 g masła100 g cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA: 8-10 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy(...)róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :)*Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Wystarczy zdjąć z nich "główki" i zgnieść np. przy pomocy łyżki
My Culinary Artimprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9 średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki(...)farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuKostkę rosołową rozpuścić wg przepisu Cukinie ułożyć na blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C, do blaszki wlać rosół Piec około 20 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym
Proste Potrawysól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała(...)łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy
KuchcikoweLoveFilety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy(...)wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 2 łyżki tahini 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!