płatków kukurydzianych. Pieczone w piekarniku, więc bez dodatkowego tłuszczu. Idealne na przekąskę, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół. Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty(...)wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki kukurydziane rozkruszyć i dokładnie obtaczać w nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Przystawki Tagged: filet z kurczaka , płatki
https:KKuchniaMniamcałości w pojemniku i dodałem do niej 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem(...)elektrycznym (można przygotować je również w piekarniku. Co 10 minut odwracałem ziemniaki, aby przypiekały się równomiernie z każdej strony. Do małego rondla włożyłem 3 czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również
Wyprawy kulinarneskładników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej(...)kiełbasy salami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu
Trzeci talerzUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczekmgnieniu oka ;) Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski(...)piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut. Zabieramy się za sosy: Sos czosnkowy: - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz
Sajkofanka smakułyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać ocet i syrop klonowy, dodać dużą szczyptę soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści(...)papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.] Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. * przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy
Trzeci talerzpęczka koperku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko około 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, czosnek dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Przygotowanie : Kajzerkę jak i soczewice namaczamy. Mięso mielimy wraz z cebulą i soczewicą, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekany koperek oraz drobniutko pokrojona paprykę czerwoną, wbijamy jajko. Doprawiamy(...)masa nie była zbyt luźna). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem. Przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię by zarumienić pieczeń
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosie, inaczej doprawić, raz zrobić większe, raz malutkie, raz usmażyć, a innym razem upiec w piekarniku! Pomysłów jest mnóstwo, a wszystko zależy od tego, co akurat macie w lodówce. I tak u mnie znalazła się musztarda, śmietana i kawałek marchewki (i oczywiście mięso mielone). Czy da się z tego zrobić obiad? Oczywiście! A że wyszedł tak dobry
Analiza Smakuwstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjmujemy wraz z papierem z formy i tak samo przygotowujemy kolejne 2 porcje (ostatnią zostawiamy już w formie). Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy(...)porcje (dokładniej zostanie zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera, dodajemy 1/3 porcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pierwszą porcję sera i dokładnie mieszamy. W taki
mojewypiekiinietylkosłony bądź ostry, czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona. Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut
Walijskie PichcenieUkładamy je pionowo w kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Delikatnie solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu układamy kostki Arla Apetina Snack z Chili . Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem
My Chcemy Jeśćbiedronce, ale ze spokojem możecie dać zwykle otręby) letnia woda Sposób przygotowania: Otręby, wiórki, owoce goi mielimy zmielone składniki mieszamy z kakao i odżywką dodajemy po trochu wody aż uzyskamy gęsto-kremowo konsystencję przekładamy masę do foremki wylozonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni tylko na moment żeby wierzch zastygły a środek został wilgotny (około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćliści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla 3 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: kefir do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę
My Culinary Artdoprawić solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone włożyć na 10 minut do piekarnika
W królestwie smaków Beatymiski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze
kgwjanczewo