sami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1 łyżeczka cukru kryształu - 1 łyżeczka soli - 5 dag świeżych drożdży - 1 jajo 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut(...)zlepiać końcami tworząc wianuszek. 3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Czas pieczenia ok. 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej, aby odparowały. Farsz migdałowy: - 12 dag miękkiego masła - 10 dag mielonych migdałów - 4 łyżki słodkiej śmietanki
Apetyczna babeczkaktóre wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto(...)mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik
Moniki Smakołykisobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć(...)całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczone gołąbki z mięsem Składniki : 1 główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcje) Ziemniaki dokładnie myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić
Kardamonovypapryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po wyjęciu polędwiczek z piekarnika odłożyć
Weekendy w domu i ogrodziebulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce. II. W tym czasie robimy farsz: Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę
Kuchnia smakówdoprawiamy solą, pieprzem i majerankiem; patelnię przykrywamy i odstawiamy by całość wystygła. Następnie dwukrotnie mielimy wątróbkę z cebulą i pozostałą na patelni wodą, dodajemy jajka, gałkę i wyrabiamy jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z foremki i studzimy
Czary - gary w kuchniPozostawić na minimum 1/2 godziny. W tym czasie przygotować glazurę. Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę. Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy
zadanie-gotowaniemuffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki. Uzyskaną kruszonkę przekładamy na owoce. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - muffiny mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś
Moje-pitraszeniepłynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu
W kuchni Katienamaczamy w wodzie, odciskamy. Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut
Bajeczna Kuchniaczekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut. Studzimy. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja