Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam(...)się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią
Kuchnia w czekoladziejajka, 1,5 szklanka cukier puder, 1 kg jabłka kwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona 2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę(...)dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello oliwa z oliwek, sól, pieprz farsz: 125 g mozzarelli 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych pomidorów) 1/2 łyżeczki pieprzu 8 oliwek kilka liści bazylii 1 łyżeczka oregano sól do smaku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mozzarellę
Stare Garyużywać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie Składniki: 8 płatów karkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy(...)kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli
Kolizje SmakówZdjąć z patelni i przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i lekko posypać świeżo mielonym pieprzem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, bardzo delikatnie. Wyciąć okrągłe kółka, na każdym położyć dużą porcję masy. Złożyć na pół i dokładnie zlepić boki. Posmarować pierożki rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać gorące z sałatą i pomidorkami
Kuchnia Pokoleńchłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka(...)dodając ewentualnie łyżeczkę mleka. Do letniej masy wbijamy jajka, dodajemy drożdże, rodzynki, orzechy, skórkę cytrynową, aromat i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru
Rozpustne gotowaniesami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1 łyżeczka cukru kryształu - 1 łyżeczka soli - 5 dag świeżych drożdży - 1 jajo 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut(...)zlepiać końcami tworząc wianuszek. 3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Czas pieczenia ok. 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej, aby odparowały. Farsz migdałowy: - 12 dag miękkiego masła - 10 dag mielonych migdałów - 4 łyżki słodkiej śmietanki
Apetyczna babeczkaktóre wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto(...)mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik
Moniki Smakołykisobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć(...)całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczone gołąbki z mięsem Składniki : 1 główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcje) Ziemniaki dokładnie myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić
Kardamonovypapryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po wyjęciu polędwiczek z piekarnika odłożyć
Weekendy w domu i ogrodziebulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy
Kulinarne przygody Gatitymoże go być w jednej łyżeczce? :-). Składniki na meatballs: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko ⅓ szklanki kolendry (drobno posiekanej) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha 2 łyżeczki imbiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie meatballs: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Ustawiamy
PaleoLifeciepłe miejsce. II. W tym czasie robimy farsz: Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę
Kuchnia smaków