zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia
Anioły w kuchnipapier do pieczenia i wsypać groch lub kulki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier
kolorowotorcikowonapęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku
bastalenaWierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy
Mania Gotowaniacukru 1-2 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g pieczarek 9-10 sztuk parówek ok. 150-180 g żółtego sera (u mnie gouda, może być również mozzarella) słodka mielona papryka sól, pieprz masło Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Odstawiamy(...)smażymy je na rumiano. Pod koniec doprawiamy do smaku mieloną papryką oraz solą i niewielką ilością pieprzu. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Na każdym naleśniku rozprowadzamy niewielką ilość pieczarek, dajemy parówkę, posypujemy tartym serem. Zawijamy. Naleśniki układamy w formie, jeden obok drugiego, i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut (aż naleśniki się zagrzeją
Smaki Na Talerzuząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem(...)świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki
Moja Delicjaząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem(...)świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki
Moja Delicjaktóre brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam. Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało. Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie. Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek(...)ciasto i zaciągamy je do środka na wzór sakiewki. Tą czynność wykonujemy na całym obwodzie. Pesto nie musi być całkowicie przykryte. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min (nie przyśpieszamy temperatury nagrzewania piekarnika, ciasto powinno powoli się g, żeby zdążyło wyrosnąć). Smacznego
Moniki Smakołykimnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Miskę(...)zawijamy folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale wiadomo im dłużej tym lepiej ;) (mogą się marynować do 24 godzin). Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy skrzydełka, a marynatę przekładamy do rondelka. Skrzydełka pieczemy około 40 minut. Gdy skrzydełka się pieką podgrzewamy marynatę i gotujemy
Rozpustne gotowaniepychotka!Kiedyś bywały u nas dość często, praktycznie zawsze z utęsknięniem wyczekiwaliśmy pierwszych maleńkich pyreczek (kartofelków), bo takie są najlepsze, ich skórka jest tak delikatna, że po upieczeniu w piekarniku można zjadać je w całości. Polecam! Z dodatkiem gziczku (poznański ser z dodatkiem śmietany lub jogurtu, kefiru...) i świeżego czosnku to nasz najlepszy letni obiad :-)Podane ilości są oczywiście orientacyjne(...)doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy dodając stopniowo śmietanę lub kefir. Ilośc zależna jest od sera. Nasz sos ma mieć dość luźną konsystencję. Gdy użyjemy sera z wiaderka dodawanie śmietany może się okazać zbędne. Dodajemy także do środka trochę pokrojonego szczypioru.Po ok.1-2h wykładamy nasze (świeżo zamieszane) ziemniaczki na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy
Smaczne Zdrowelatte) Krem maślano - jogurtowy 0,25 szklanki masła kakaowego w temperaturze pokojowej 0,25 szklanki erytrytolu 150 g gęstego jogurtu kokosowego 12 sztuk żurawiny świeżej 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Muffinki piernikowe Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec erytrytol. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 - 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić. Krem maślano - jogurtowy Masło utrzeć z erytrytolem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu
Modern Cave Girlburczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony. Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny(...) lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka przyprawy: ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżka czarnuszki ½ łyżeczki mielonego kminku 2-3 szczypty mielonej kozieradki sól i pieprz do smaku do panierowania: sezam, pestki słonecznika, płatki zbożowe Przygotowanie: Włóż do miski kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na maśle klarowanym cebulę
ClauditteMissCookingrację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone(...)Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek, - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje 2-3 łyżki oleju i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogródciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego i obranego, 1/2 czerwonej cebuli, 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki(...)minut. Blachę wyłożyć papierem i posmarować oliwą. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości ok. 2,5 cm, układać na papierze. Kotleciki posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec do zrumienienia ok. 20 minut. Podać z sosem tachini i plastrami ogórka i rzodkiewki, posypanymi sezamem
SzczyptaSmaQłyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie(...)serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem
Wyprawy kulinarne