żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowełyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta mielonego cynamonu i imbiru w proszku odrobina soli 1-2 łyżeczki chili w płatkach (w zależności od preferowanej ostrości) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Do garnka stojącego na małym ogniu wkładamy ok 140g
Symfonia Smakówjuż tylko pieczenie. Po ułożeniu bułek na papierze można je też włożyć do czystej reklamówki i odłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek(...)burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło to całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie
I tu będę miała takie temiała się u mnie zjawić koleżanka nie jedząca mięsa. Z przerażeniem pomyślałam, co ja zrobię do jedzenia. Czy Wy też reagujecie albo reagowaliście tak na wegetarian albo wegan, którzy mieli się zjawić u Was z wizytą? Ja przez czas jakiś tak, ale nie potrzebnie. Koleżance – pół Hindusce, pół Polce (i sobie również) przygotowałam na obiad marchewki. Na pikantnie(...)łyżki oleju – 1 łyżkę curry – 1 łyżkę ostrej papryki – 1 łyżkę przyprawy gyros – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy marchew, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę do pieczenia (ewentualnie można pokroić, jeżeli marchewki są duże). Polewamy olejem, posypujemy przyprawami oraz cukrem i mieszamy
Szybko Tanio Smacznieczosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru trzcinowego Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kurczaka kroimy(...)delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut. Kawałki kurczaka rozkładamy na papierze do pieczenia lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej z opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy. Pomidory wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na trzy
Poezja smakuzipie od upałów. Nie szkodzi, można włączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej(...)nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej
Z Kuchni Do Kuchniprzelyjś niy umia. Chyba, że już bez piyrza siedzi we lodōwce, to tako sie nawet lubia przikludzić 8 do dom, a potyn jōm fajnie ogrzołć we jaki brytfance abo piekarniku Co potrza? 1 pierś ze gańsi sok ze 2 apfylzinōw 2 suszōne figi keliszek różowego wina (abo biołego) ździebko 9 gałki muszkatałowyj sōl i pieprz Jo sie z tōm gańsiōm(...)smolōł, 10 żech jōm wciep do brytfanki ze tym sokym, winym, suszōnymi figami, gałkōm, pieprzym (soli dołech 11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso 12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło. Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście
Chop w kuchnismaku pieprz czarny mielony Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaroku robiłam już 2 razy gołąbki w piekarniku i już na pewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku Składniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka(...)gołąbki, przykrywamy folią aluminiową (u mnie wyszło ok. 12 dużych gołąbków). Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Aga w kuchniłyżeczka całego kminku rzymskiego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy(...)zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej
Moniki Smakołykipiekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując znaczne odstępy. Może to być forma na tarte lub tortownica. Tak przygotowane roladki posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów i chili. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 30 min. Roladki pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. http://profi.com.pl
Moniki Smakołykidanie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można(...)jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju
Smakowity Blog Kulinarnyodpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki(...)odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuporcja/ ~300g sera mielonego ~jajko ~40ml mleka + 20g budyniu waniliowego, rozmieszać ~cukier/stevia do smaku W garnku wymieszać ser i jajko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia. Dosłodzić do smaku. Lekko ostudzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec ok. 30-40 minut w 180*C, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik
breakfast of dreamsściankach piekarnika. Woreczki do pieczenia są duże i wygodne w użyciu, zapinane na praktyczny klips, dlatego nie ma potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek do pieczenia (u mnie firmy Gosia) Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać
Kuchcik gotuje