mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:220/400)

Burgery teksańsko - meksykańskie 167

ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz(...)przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki

Marder&Marder Manufacture
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 154

dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę(...)żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy 60 ml wrzącej wody. R odzynki moczymy

Smakowity Blog Kulinarny
Cannelloni 210

wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ . Sposób: 1. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, mięso mielone wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rozdrobnić je widelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku(...)farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem), 6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.  ...rurki po wypełnieniu farszem... ... w trakcie polewania sosem... gotowe do spożycia... Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka

Kuchenne aromaty
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 304

posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew(...)lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Jesienny sernik dyniowy 205

sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250  g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego(...)mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 204

oczywiście. A czy może być bardziej specjalna niż przylot Misia do Nas? Już chyba bardziej specjalnie się nie da. Zatem "zniewoliłam" mielone, bo takie same już mi się znudziły. No i oko jest czym nacieszyć ;) Mielone połączyłam ze śmietaną, musztardą, jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam (proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest(...)paseczki, które posłużyły mi do oplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek

bastalena
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 199

idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy Was, byście mieli na uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków(...)łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek  po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu  świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy

Symfonia Smaków
Ciasto orzechowo-czekoladowe 246

takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła  Wykonanie(...)mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy czekoladą. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i od razu przystępujemy do dekoracji ciasta. Odstawiamy

Przysmaki Karolki
Pieczony schab na kanapki / Baked Pork Loin 188

gwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 C. Schab z piekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje do niego musztarda, chrzan lub ćwikła, a także mnóstwo kolorowych warzyw. Możecie go podać na zimno(...)schabu, 1/2-3/4 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka granulowanego czosnku, czubata łyżeczka majeranku, pół łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku, łyżeczka granulowanej cebuli, opcjonalnie, 1/2 -1 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie, szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju Przepis na schab pieczony na kanapki, przygotowanie: Schab ponakłuwać widelcem z każdej strony. Wymieszać olej z przyprawami, dokładnie natrzeć mięso. Marynować kilka godzin

Lekcje w kuchni
FASZEROWANE FILETY PAPRYKĄ I SEREM FETA 152

zapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje.  Składniki: filet drobiowy 2 szt.  papryka czerwona 1 szt.  ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1  łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Filety umyć i osuszyć. Na środku(...)równo na obu filetach. Posypać szczypiorkiem. 4. Każdy filet wysmarować pędzelkiem z oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min. Jeżeli zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę

Kuchnia Paulettes
Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną przekładane kremem śmietankowym 207

szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 300 g marchewki startej  na grubych oczkach 200 ml oleju rzepakowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g żurawiny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody(...)olej i ponownie wymieszać ciasto. Następnie wsypać potartą marchewkę,dodać żurawinę i posiekane orzechy.Wszystko dokładnie wymieszać i przelać ciasto do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzoną

Kolorowa kuchnia Elki
warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem... 211

Składniki: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać(...)papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK KOKOSOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSOWYMI PRALINAMI 146

zrobi furorę! Jaki plus jeszcze ? Robi się go niesamowicie szybko! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło – 60 g MASA: * ser biały 3 x mielony – 750 g * kwaśna śmietana 18% – 250 ml * cukier drobny – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * duże jajko – 3 szt DODATKOWO: * prawdziwe masło orzechowe(...)jajku i wlewamy śmietanę. Dosypujemy wiórki kokosowe i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód, w odstępach dodajemy praliny kokosowe Lindor i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 60-70 minut. Uwaga! Do piekarnika poniżej ciasta wkładamy naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie kremowy i aksamitny. Po upieczeniu całkowicie studzimy, smarujemy masłem orzechowym

Ostra na Słodko
Tarta z pieczarkami, brukselką i jajkami 119

masła, szczypta soli, opcjonalnie 1 -2 łyżki wody, masa: 150 g serka topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone(...)okrąg o średnicy ok. 32 cm, tak żeby boki miały ok. 4 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C i pieczemy 15 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Oczyszczone pieczarki delikatnie podsmażamy na 1 łyżce oleju, pozostawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę olej, dodajemy brukselkę, tymianek

Moniki Smakołyki
Pumpernikiel 451

zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać(...)pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrastania na kolejne 4 godziny. Wierzch ciasta zwilżyć woda, formę SZCZELNIE!!! zawinąć w folię aluminiową, najlepiej dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do temp. 150oC. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia.  Ostudzony chleb

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania