mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:227/400)

Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 207

podczas pieczenia. Cząstki fenkułu rozkładamy na blasze, spryskujemy oliwą lub olejem. Nie solimy i nie pieprzymy, żeby fenkuł nie puścił wody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy(...)nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł

Karo in the Kitchen
Paluchy serowe 247

można chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu. składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 150 g twarogu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do posypania mak mielony Back Mit złote siemię lniane Kresto drobno starty ser żółty Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg(...)wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem porkoić ciasto na paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 15 minut, funkcja termoobieg

Monia miesza i gotuje
Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką 364

bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku  1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek(...)dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej

W Moim Magicznym Domu
Frittata z łososiem i szpinakiem 173

mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt tymianku sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut(...)jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.  Fanom szpinaku polecam także przepisy: Kulki szpinakowe Sałatka ze szpinaku

My Chcemy Jeść
Na obiad: wołowe domowe mielone kotlety z piekarnika, czyly talerz prawie hamburgerów o wielu zastosowaniach 241

Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu) 1 jajko 1 kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy(...)Doprawiamy musztardą i sosem Worchester.  Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy juz sterta kotletów gotowa - można wykorzystać je na różne sposoby

Kuchnia po mojemu
Pieczony schab z jabłkami 228

średnie t warde jabłka,   50 g masła,   30 g cukru brązowego,   20 g curry,   2 ząbki czosnku,   20 g świeżego imbiru,   świeżo mielony czarny pieprz,   4 gałązki świeżego rozmarynu,   1 pęczek natki pietruszki,   sok z 1 cytryny,   oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1.  Schab umyj  i wysusz(...)miejsce  na  minimum  godzinę , by mięso przeszło ich smakiem.   2.  W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab  skórą do góry i piecz   w piekarniku nagrzanym do 220 stopni,  przez około 15 minut.  Po tym czasie zmniejsz  temperaturę do 180 °C  i piecz  dalej  przez 25 -30  minut

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem 219

ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez  5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)ostatnią warstwę ziemniaków. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 193

dzieci, szczególnie pierworodnej, i w ogóle wszystkiego, co najlepsze. I z tej okazji właśnie chcę Wam pokazać moje ostatnie makaroniki, które wyszły jak malowanie. W końcu opanowałam mój piekarnik, i wszystko się udało, jak należy. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z rozpływającym się w buzi i lekko kwaskowym kremem z wyraźnymi nutami limonki i mięty. Pomysł(...)francusku czy włosku, polecam Wam je ogromnie. Są pyszne i niesamowicie efektowne - czy ktoś mógłby się im oprzeć...? Makaroniki limonkowo-miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 164

jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego Przygotuj tortownicę  23 cm. Wyłóż dno papierem  do pieczenia i wysmaruj masłem. Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut. Wystudź spód. Kiedy spód będzie zimny(...)małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier

AZgotuj!
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 265

jajka 3 ząbki czosnku sól  pieprz 1 łyżka Vegety 1-2 główki młoda kapusty ( zimą normalna ) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka, ryż, i doprawić wg uznania. Nie przesadzić z solą :) Składniki dokładnie wymieszać. Kapustę sparzyć w lekko osolonej wodzie. Odciąć twarde "żyłki(...)małym ogniu ok 1 i 1/2 godziny. Przy "starej kapuście duszenie trwa nawet 2,5 godziny. Wszystko zależy od tego jak bardzo sparzyliśmy liście. Można je również zapiec w piekarniku. Dobre rady. Do garnka można również dodać ok 1/2 kostki masła lub margaryny i/ lub pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub po prostu podlać gołąbki wodą z koncentratem pomidorowym

Jemy Pijemy
Batoniki musli z bananem 137

mega dojrzałe, najlepiej z brązową skórką) garść owoców goji dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki łyżka syropu z agawy około 1 łyżeczka cynamonu (ja uwielbiam cynamon, możecie dać mniej) łyżka mielonego siemienia lnianego białko jajka opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Banany rozduszamy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 5 minut(...)minut wyciągamy blok musli, odklejamy od papieru do pieczenia, przekładamy na deskę i (świeżo naostrzonym nożem/musi być bardzo ostry) kroimy go na batoniki układamy batoniki na kratce z piekarnika i wkładamy, póki jeszcze nagrzany, żeby odparowały i stały się chrupiące (możemy jeszcze raz po raz włączyć termoobieg) SMACZNEGO ! ! ! :) relacja z koncertu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik Zebra 220

więc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej.  Składniki na formę o średnicy 35 cm spód: paczka herbatników 125 g masła masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego budyń waniliowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 4 jajka aromat waniliowy Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Masło roztapiamy i wlewamy je do rozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie(...)dokładnie mieszamy  do drugiej dodajmy aromat waniliowy.  Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika.  Gdy ciasto będzie gotowe należy je ostudzić  a następnie można dowolnie udekorować. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szczupak po prowansalsku 162

szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino(...)całego szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło. Naczynie zamykamy pokrywką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Dusimy szczupaka w tej temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać

Kulinarna Pokusa
Tarta cytrynowa z bezą 201

bezą - to było moje postanowienie na niedzielę. Wszak każdy szanujący się bloger powinien jej stawić czoła. Od wielu osób słyszałam, że jest trudna, że łatwo ją zepsuć. Czy mieli rację? Według mnie nie taki diabeł straszny. Kruche ciasto, domowy lemon curd i piękna cytrynowa beza - co tu może się nie udać? Przepis jest banalnie prosty, a jedyna trudność jaką możecie(...)lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym.  Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 246

łyżek mielonego ksylitolu lub pudru - 30g kakao - 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody W misie miksera umieścić mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać kakao i mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta(...)rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny wzorek na ciachach. Blaszki wstawić do lodówki i schłodzić kilka godzin, u mnie stały 5h, ale wystarczy im 1-2h. Zimne ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy na talerz lub do metalowej puszki. Najlepiej przechowywać

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania