oliwę, dodać sól, cukier, musztardę. Wymieszać. Gotować całość 13-15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Zdjąć z ognia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem (szczyptą) i całość zmiksować. Ketchup postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać(...)ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonać pasteryzacji wg instrukcji podanej poniżej. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry
Moja Delicjasobie same podjadać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli, Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka chili świeżo mielona, 1-2 łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta(...)serce, ja ułożyłam kwiatki, albo zostawić pojedyncze krążki. Nie dociskamy, żeby było miejsce na wyrośnięcie ciasta. Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, dodatkowo posypujemy serem i czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby ciasto dobrze rosło, można je zwinąć luźniej niż na moich zdjęciach, wyjdą jeszcze lepiej. Sprawdziłam :) Smacznego
Moniki Smakołykizimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy(...)papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki
mojewypiekiinietylkoChodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem
R'n'G Kitchenłyżeczkę drożdży. Szczegóły poniżej Przepis : Podany skład i wykonanie jest wersją pełną i ostateczną Składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 drobno mielonej 2 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego 1 i 1/3 szklanki cieplej wody łyżeczka soli łyżeczka drożdży instant 100g ( około 13-14 sztuk ) suszonych śliwek wcześniej sparzonych, osuszonych(...)składników. Odstawiłam łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Długą blaszkę 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam ciasto - odstawiłam do wyrastania. Kiedy ciasto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekłam 15 minut, temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Chleb z wyglądu jest podobny do chleba razowego z suszoną śliwką
apetytnapieczenieSKŁADNIKI: spód i kruszonka: 300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta(...)jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity.. I jak tu wytrzymać do ostygnięcia? My nie wytrzymaliśmy
MarciochaKucharzyśredniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram(...)rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać(...)innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka "Putinka
W SMAKprzeplatamy ze sobą, a końce łączymy i formujemy wieniec. Pieczemy go na blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty(...)więcej niż 2 cm przestrzeni) i pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym).Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika
Ratunku obiadzmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.Składniki:150g miodu110g masła100g cukru375g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki goździków w proszku1 jajkoPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około(...)najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut
Smakowity Blog Kulinarnypaski (marchew,pietruszka, seler, por)- 1 jajko- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)- 1 łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry- świeżo mielony pieprz- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli- 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwekDodatkowo:Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty(...)odstawić.W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut
Smaczne Zdrowepieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik(...)przez 30 min. (do suchego patyczka). Ja piekłam 22 minuty w 170 i za mocno się zbrązowiły z zewnątrz (nie widać ślicznego zielonego kolorku). Babeczki wyjąć z piekarnika, postawić na kratce, poczekać aż całkowicie przestygną i wyjąć z formy. Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry, można łyżeczką lub specjalną wykrawaczką, ja użyłam specjalnej formy do babeczek, w której są porobione
moj przepis namąka do podsypania, najlepsza jest włoska mąka typ 00 1 bardzo małe jajko, dobrze rozbełtane pół łyżeczki soli potrzebna też będzie praska do ziemniaków albo maszynka do mielenia mięsa oraz widelec lub deska do gnocchi. Przepis na gnocchi ziemniaczane 1. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach, zajmie to w zależności od wielkości ziemniaków około 35-45 minut. Dzięki(...)obierać gdy są jeszcze gorące. Dobrą metodą jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach, a następnie ponakłuwanie ich wykałaczką i podpieczenie przez około 15 minut na ruszcie (nie na blasze) w piekarniku. To pozwala pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do ziemniaków rodowity Włoch dodałby oryginalną włoską mąkę to pizzy typ 00 (można ją kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata ). Czy gnocchi można
Cztery Fajerypieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli do smaku tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia Biszkopt makowy 8 białek 225 g cukru 50 g mielonego maku, suchego 70 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku Pianka cytrynowa 200 ml soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 180 g cukru 10 listków(...)pieczenia i dodaj do zmiksowanych jajek. Wymieszaj delikatnie masę. Dno tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na dwa placki. Przygotuj znowu tortownicę do pieczenia makowego biszkoptu. Białka ubij na sztywno. Następnie zacznij dodawać po łyżce cukru
codojedzenia