mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:229/400)

Ciastka twarogowo-kokosowe z dżemem 140

chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem/konfitura (użyłam konfitury z truskawek od Premium Rosa ) Masło posiekać z mąką(...)każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi. (Należy zrobić to dokładnie, aby ciasteczka nie rozklejały się podczas pieczenia.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do zarumienienia) około 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Di gotuje
Muffinki z pistacjami 178

gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka   - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka(...)pistacje (kilka zostawiam do dekoracji). Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładamy do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.  Muffinki możemy oblać polewą czekoladową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze. W międzyczasie, kiedy muffinki się pieką rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier

Simple Dish
Czekoladowe ciacho z cukinii - puszyste, dietetyczne i przepyszne! :) 149

niewyczuwalna! Słodki od ksylitolu i banana. Spróbujecie? Polecam! Składniki: 360 g cukinii (1 średnia sztuka) 105 g banan (1 mały) 3 jajka 2 miarki proszku proteinowego czekoladowego 30 g mielonych pestek dyni (Targroch) 1 duża łyżka kakao 45 g ksylitolu (Targroch) 100 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej (Targroch) 20 g oleju kokosowego(...)powinna być większa, aby ciasto było cienkie i dobrze się upiekło) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozprowadź po całej powierzchni.  Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut

Zdrowie na języku :P
3 sposoby na najlepsze frytki 14247

uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą miały frytki upieczone w piekarniku. Są zdrowsze, mają równie piękny kolor i aromat, co te smażone z użyciem frytkownicy, ale czy są tak samo smaczne – to już kwestia gustu. Podobnie jak w przypadku dodatków(...)frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie o kaloryczności tej potrawy. Porcja frytek o wadze 100 g ma ok 314 kalorii

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 244

napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego(...)zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Dla maku zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia

moj przepis na
Boczek pieczony - domowa wędlina 101

szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam(...)ziaren pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki soli 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dodatkowo: 1 duża główka czosnku 1/2 łyżeczki kminku pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka

Kolorowy Przepisownik
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken 237

oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego) 2 łyżki keczupu 1/3 szklanki masła orzechowego(...)suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią dokładnie kawałki kurczaka. W żaroodpornej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła

karmelowy
Tarta cebulowa 125

pszenna 25 dag · sól · czarny pieprz mielony · masło 18 dag · jajka 4 szt · cebula 1 kg · margaryna 5 dag · mleko 3/4 szkl · śmietana kremówka 20 dag · gałka muszkatołowa mielona  Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić(...)Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

Camilla w kuchni
Śmietanowa chatka 249

wspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy(...)boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego

kgwjanczewo
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 238

pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest(...)pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżki płaskiej proszku do pieczenia 4 jajka M-L Pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion CHIA 2,5 szklanki cukru pudru + trochę do owoców 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 250g czereśni 200g porzeczki czarnej Przygotowanie: 1/ Jajka ubijamy

Kuchnia PROzdrowotna
Waniliowa tarta sernikowa 150

tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 350 g sera białego mielonego - 2 żółtka - 90 g cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę(...)mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy budyń

Kuchenne Wariacje
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 108

wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo mielonej mąki więc był dość gęsty. Jeżeli macie zakwas żurkowy z drobniej zmielonej mąki (czyli nie taki gęsty jak mój), ewentualnie taki ze sklepu, czyli zupełnie rzadki to będziecie potrzebowali(...)było. Moje było własnie "w miarę" :) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Potem przekładamy ciasto do dwóch foremek i znów przykrywamy na 1 godzinę. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika możemy z lekka oprószyć mąką. I pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy - w tej właśnie kolejności :) Smacznego! A zamiast suchych drożdży możemy użyć

Marder&Marder Manufacture
Karkówka pieczona z warzywami 203

duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki(...)pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się dobrze, że zrobiliśmy to szczelnie. Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Mięso i warzywa podajemy razem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Uwagi Jeżeli przyrządzamy potrawę np. w metalowej brytfannie lub szklanym naczyniu żaroodpornym

Kulinarna Pokusa
Pieczony camembert 191

Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.  Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki. Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą

Piąty grzech główny
Udka z kurczaka po królewsku. 168

Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki(...)powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania