masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi . Klopsiki z kurczaka Składniki: na 4-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól i pieprz do smaku Tikka masala porcja pasty tikka masala, tutaj przepis 400 g pokrojonych pomidorow z kartonu(...)smaku 1 łyżka oleju Do podania szafranowy ryz z berberysem Wymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę
codojedzeniaDzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym(...)połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest gotowy. Otwieramy drzwiczki i wyłączamy grzanie. Pozwalamy stygnąć mu około godziny
Moje Słodkie Piekiełkocieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić(...)śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubeczku i zalać makaron. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Zdjąć folię i posypać całość startym serem. Piec ponownie bez przykrycia do momentu zapieczenia się sera. cannelloni z mięsem
O kuchni z uczuciemJezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać(...)czasu aż będzie gładkie, aksamitne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub wyższej). Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia
Codzienne Gotowaniemąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche(...)rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. Pierniczki z batatów 460 g surowych batatów 1 łyżka miodu 50 g masła 50 g oleju kokosowego 550 g mąki
FitKotSkładniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
Pełny talerzmarchewki, ale każde się upieką. 3 małe udźce z indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość(...)skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5godziny. Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć
https:KKuchniaMniamPatelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki(...)znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia łyżką, ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić
Pelusiowa Kuchniadlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można również przygotować migdałową orszadę - jest to napój migdałowy pochodzący z Francji. Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego(...)wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie
Ciastka - domowe słodkościmała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce(...)pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut. Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę
My Chcemy Jeśćcebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm) Jarzyny i cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut(...)masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając od strony ze skórą. Rumiane kawałki mięsa układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym obkładamy kawałkami masła i pieczemy
Rozpustne gotowaniegramów szklanki mąki pszennej około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej Wykonanie: Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.Dodaj żółtka i masło. Zagnieć ciasto(...)ręku nadaj ciastu owalny kształt i zrób patyczkiem do szaszłyków wgłębienie (dość głębokie) na środku walca.Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 20 minut. Smacznego
w mojej kuchniPołączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec
Świat Smakuprzesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1,5 łyżki śmietany garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry(...)babeczek szpryca cukiernicza z końcówką w kształcie gwiazdki Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek
KreatywnePinymielonym to zapraszam na przepis. Kotlety mielone inaczej Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii(...)Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej z parmezanem. Ja swoje kotlety piekę w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu. Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety. Pieczemy
Mania Gotowania