brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane(...)Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy
Bajeczna Kuchniaoleju roślinnego 300 ml pepsi coli 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania Wykonanie: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem(...)masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy
Wanilia i Kardamontego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek) 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu Przepis: Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy(...)ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut
Emcia Pichciłyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju Posypka do gruszek: 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu Ponadto: cukier puder do posypania(...)ogniu ok. 20-25 min. (gruszki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Po tym czasie wyjąć gruszki z płynu za pomocą łyżki cedzakowej i pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko
Domowa Cookierenka AgiProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła 220 g cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła orzechowego Sante ok. 700 g małych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej(...)składników. Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół ścinamy na prosto, aby gruszki się nie przewracały i wydrążamy gniazdko nasienne i nasiona. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Do ciasta wkładamy gruszki. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe
Kulinarne przygody Gatitywzmacniają system nerwowy i poprawiają samopoczucie a samo przygotowywanie ciasta koi nas cudownym aromatem. Składniki: - 400g mąki orkiszowej - 250g masła - 140g cukru trzcinowego - 200g zmielonych migdałów - 2 łyżki mielonego cynamonu - 1 łyżka gałki muszkatołowej - 1 łyżka goździków - 2 jajka - 2 solidne szczypty soli Mąkę i pozostałe sypkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki masło oraz(...)przechować w lodówce ok. 30-45 minut. Po wyjęciu schłodzonego ciasta wałkujemy je do uzyskania grubości ca. 3-5 mm i wykrawamy z uzyskanej masy ciasteczka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do temperatury ca. 190-200 st. C, w którym po wyłożeniu na papierze pieczemy ciasteczka przez ca.20 minut - mniej więcej do utracenia elastyczności
upichconażółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kilka żółtych pomidorków cherry – umytych i przekrojonych na pół garść startej mozzarelli garść liści bazylii Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około(...)minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem
Moja pasja smakusycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy
Kuchnia w czekoladziewołowym z dodatkiem pomidorów i natki pietruszki smakuje wyśmienicie. Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 3 pomidory 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz 500 g mielonej wołowiny (lub mięsa wołowo-wieprzowego) 1 szklanka wody posiekana natka pietruszki 1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wypłukać i dokładnie(...)cebulę (około 8 minut). 4. Dołożyć mięso i smażyć 5 minut. 5. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut. 8. Podawać gorące
Moja Galeria Smakusmaku, idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica 22 cm Masa serowa: 80 dag twarogu mielonego 5 jaj 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny Mus brzoskwiniowy: 5 dojrzałych(...)budyń śmietanę , masło i sok z cytryny, miksujemy krótko na gładką jednolitą masę około 3-4 minuty. Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych
Wanilia i KardamonDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki(...)chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. cukinia zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemsmacznie a przygotowanie baaardzo proste :) 2 średnie bakłażany 2 małe cukinie 6-8 pomidorów malinowych 2 cebule czerwone 3 cebule białe 5 dużych ząbków czosnku sól czosnkowa świeżo mielony czarny pieprz 1 puszka cieciorki 3 łyżki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) można skomponować samemu oliwa z oliwek Cebulę pokroić w piórka i udusić na oliwie z oliwek(...)dosyć gęsty sos. Bakłażana pokroić w około 0,5 cm plastry. Delikatnie posolić i ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć na 10 min do nagrzanego do 180*C piekarnika. W tum czasie pomidora i cukinię pokroić w plastry mnw. tej samej grubości. Wyjąć bakłażana z piekarnika ( powinien już lekko ale nie całkiem zmięknąć). Na spód do zapiekania przelać cały
Jemy Pijemykiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;) Składniki (na około 3 bułeczki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 5 łyżek mielonych otrębów pszennych 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody garść(...)składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 dość duży udziec z indyka (800-900g) lub dwa małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje(...)przykrywając i wkładając do lodówki. Olej rzepakowy oraz odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. Wkładamy do niej mięso skórą do góry i przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec
Kulinarna Pokusapomarańczy mleko kokosowe 250 ml wiórki kokosowe 2 łyżki płatki migdałowe 2 łyżki olej kokosowy/rzepakowy 100 ml laska wanilii bezglutenowy proszek do pieczenia cynamon 2 łyżeczki 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ksylitol/cukier trzcinowy/miód 1/2-3/4 szklanki Marchew obieram i ucieram na najmniejszych oczkach. Banana i brzoskwinię kroje w kostkę (powinna być wyczuwalna podczas jedzenia). Zmielone siemię lniane(...)owoce i na końcu mokre składniki. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy. Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki. Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem. Gotowe. Smacznego! Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia
IzaGotuje