pieprz czarny i sól morska Wykonanie: Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny(...)wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych
karmelowycukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy(...)włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 12-15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego. The post Ciasteczka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapek, na imprezkę lub na zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaska łyżeczka pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska(...)nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Mięso wyciągamy z piekarnika i studzimy
Smak mojego domusię opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej niepalonej, którą mielimy na mąkę, • 150g siemienia lnianego złocistego, • 2 kwaśne jabłka, • 450g wody, • 16g soli. Zakwaszanie mąki gryczanej czyli przygotowywanie zakwasu. Stopniowo zakwaszamy połowę mąki gryczanej, czyli robimy zakwas przez(...)dużych oczkach tarki, • 50g ciepłej wody. Składniki mieszamy w słoiku litrowym lub innym szklanym naczyniu. Przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze lub w piekarniku z włączoną żarówką do następnego dnia do wieczora / na 24 godziny /. W tym czasie mieszamy co najmniej raz przygotowywany zakwas. Jeśli po kilku godzinach słoik z zakwasem będzie ciepły to znaczy
Leśny Zakątekkaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki(...)obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone
O kuchni z uczuciemdostarczyć potrafi ;) Składniki: Kurczak: 8 polędwiczek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duże jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka papryki mielonej olej sól i pieprz Salsa: 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę 2 szalotki - posiekane 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżka(...)wiórki, bułkę tartą i paprykę. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Polędwiczki obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i wiórkach. Przełożyć na natłuszczoną kratkę i skropić obficie olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 - 220 stopni na 10 - 20 minut. Panierka musi stać się złota, a kurczak upieczony w środku. Podawać w towarzystwie salsy przygotowanej w trakcie pieczenia kurczaka
zadanie-gotowaniemasala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi . Klopsiki z kurczaka Składniki: na 4-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól i pieprz do smaku Tikka masala porcja pasty tikka masala, tutaj przepis 400 g pokrojonych pomidorow z kartonu(...)smaku 1 łyżka oleju Do podania szafranowy ryz z berberysem Wymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę
codojedzeniaDzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym(...)połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest gotowy. Otwieramy drzwiczki i wyłączamy grzanie. Pozwalamy stygnąć mu około godziny
Moje Słodkie Piekiełkocieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić(...)śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubeczku i zalać makaron. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Zdjąć folię i posypać całość startym serem. Piec ponownie bez przykrycia do momentu zapieczenia się sera. cannelloni z mięsem
O kuchni z uczuciemJezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać(...)czasu aż będzie gładkie, aksamitne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub wyższej). Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia
Codzienne Gotowaniemąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche(...)rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. Pierniczki z batatów 460 g surowych batatów 1 łyżka miodu 50 g masła 50 g oleju kokosowego 550 g mąki
FitKotSkładniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
Pełny talerzmarchewki, ale każde się upieką. 3 małe udźce z indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość(...)skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5godziny. Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć
https:KKuchniaMniamPatelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki(...)znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia łyżką, ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić
Pelusiowa Kuchnia