mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:222/400)

kostki czekoladowo orzechowe 285

składniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne

Domowy Smak Jedzenia
Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 141

Składniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 0,5 kostki masła 2 kubki mąki tortowej 2 jajka nadzienie: 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 op śmietanki(...)gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec

Luźna Kuchnia
Svíčková na smetaně s knedlíkem 219

kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny  Smalec - najlepiej domowej roboty Suszony tymianek Liść laurowy Ziele  angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania 1 szklanka mąki jaglanej 125ml mleka 1 jajko EKO 25g świeżych drożdży(...)razem z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Następnie zalewamy połową szklanki. 2/ Całość z patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę 40 minut, w połowie czasu przewracając i dolewają ok 1/3 szklanki wody. 3/ W czasie gdy mięso się robi możemy zabrać się za knedliki

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik z pianką cytrynową. 187

spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa(...)ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 231

będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym(...)tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni

Poezja smaku
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 307

warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego i warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką.    5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew(...)5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski

bastalena
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 271

czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy(...)redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości

Brzuszki Łakomczuszki
Gołąbki bez zawijania 70

farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą). Więc to może bardziej chwyt marketingowy tego dania i może strażnicy czystości kuchni polskiej będą(...)mieć swoje trzy grosze do powiedzenia, jednak smak broni się sam. Czy będziemy nazywać je gołąbkami bez zawijania czy też mielonymi z kapustą – smakują zawsze rewelacyjnie i do wypróbowania tego prostego przepisu zapraszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Gołąbki bez zawijania 5 from 1 vote Recipe by Paweł Clad Course: Gołąbki Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie

ProstePesto.pl
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 90

gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki(...)centymetr). Zbyt gruba bułka zdominuje smak i sprawi że kebab będzie suchy. Uformowane bułki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Okryj ścierką i pozostaw na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przed samym pieczeniem bułki delikatnie ponacinaj nożem (tylko po wierzchu, nie przecinając ich na wylot), posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i obsyp obficie sezamem. Piecz

ProstePesto.pl
Bezglutenowy sernik na haloween 124

mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru 110 g masła 1  jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych masa serowa: 140 g puree z dynii 250 g twarogu (mielonego) 100 g kwaśnej śmietany 100 g cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto(...)serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka. Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. W przypadku tartaletek, wyjmij z piekarnika po 30 minutach. Ostudź i udekoruj

Kuchnia bezglutenowa
Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami 117

oczekiwania Składniki: 340 ml śmietanki 36% 100 ml  mleka 2,5 łyżeczki żelatyny 2 gałązki rozmarynu 1/4 filiżanki cukru 500 g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia(...)foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami.  Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Deser wyjmujemy z foremek, podajemy z upieczonymi śliwkami, polane sokiem, który powstał  w trakcie pieczenia owoców

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 122

można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej(...)przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) (*) Jeśli chcecie upiec ciasteczka z własnym wzorem, to śmiało mogę polecić stronę My Gift Dna, gdzie istnieje możliwość zamówienia grawerowanego

Di gotuje
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 254

pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli lub pieprzu, wg uznania. Wstaw sos na gaz i mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut, często mieszając. Pod koniec(...)czas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie

Anioszek w kuchni
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 354

przed gotowaniem  użyłam wieprzowego ale może być cielęce lub wołowe przyprawy do gotowania mięsa: 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli do farszu: 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 średnia cebula (około 100 g) 1 łyżka usiekanej natki pietruszki 1 łyżka usiekanego koperku duża szczypta gałki muszkatołowej(...)półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby cebula się zeszkliła. Teraz w maszynce do mielenia mięsa z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na paszteciki, najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą kajzerkę. Tak zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania