take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie(...)łyżki posiekanej świeżej mięty 2-3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę), rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie. Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek
Codzienne Gotowanieserka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód(...)Jajka i żółtko ubijamy mikserem z cukrem, po czym dodajemy migdały. Na końcu dodajemy śliwki. Mieszamy łyżką i gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkiciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750 (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru np.trzcinowego) - 8g ksylitolu z prawdziwą wanilią (może być cukier waniliowy) - 100g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misie(...)razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka
Smaczne Zdroweszklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista) Krok 4 . Smażymy odrobinę(...)będzie ich potrzeba więcej) Krok 6 Roluję zaczynając od szerszego boku Krok 7 Tak wygląda zrolowany klops w takiej postaci zawijam go w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1/2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmuję folii . mój klopsik jeszcze trochę sobie w cieple po leżakuje
Eli Gotowanieczosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki(...)zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut bakłażany tak nadziane
W Mojej Kuchni Lubiędużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną(...)papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy(...)kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchniPrzepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki na nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy, a temperaturę
My Culinary Artpotem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości! Składniki (około 2 porcji): spód: jajko białko z jajka 2 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa(...)się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo(...)dziurką. Dno tortownicy wyłożyć papierem dopieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany
Pełny talerzostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj części zaparzyć wątróbkę tak aby nie wydostawała się z niej krew(w razie potrzeby podgrzać wywar jeszcze raz), zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić(...)formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz., pasztet jest gotowy gdy odchodzi od formy
Kuchnia Beatysprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich* 125 g zimnego masła szczypta soli * Orzechy można kupić całe i samemu zmielić w blenderze na proszek. Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać(...)formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle
maniapieczeniapuszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi(...)trakcie tego łączenia składników łyżką góra-dół tak jakbyśmy nabierali czegoś ze spodu miski. Przelać delikatnie masę na blachę 25x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić a następnie wyjąć z blachy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przełożyć biszkopt
UgotujmyTo.plaromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową: -20 dkg mielonego maku -5 jajek -3/4 szklanki cukru(...)Dodajemy mak i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy
Maminek kulinarnyjednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie. Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego(...)formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple
Gorący kąsek