mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:212/400)

Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 112

Dzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji(...)koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy

Kuchenne Wariacje
Tropikalny sernik (z mango) 212

nastrajający i niezwykle kuszący. Przyznam, że z ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :) Składniki: Spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g gładkiego, mielonego twarogu 2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam 12%) 5 roztrzepanych jajek 2,5 szklanki przecieru z mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango(...)pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na mango) 3 łyżeczki agar Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników. 3. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem

Domowa Cookierenka Agi
Chleb paprykowo-kminkowy 85

szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 op. (7g) suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami(...)wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił

Kolorowy Przepisownik
Chili con carne 163

wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam(...)garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł i danie nie przywarło Można udekorować natką pietruszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makowa panienka 351

zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo(...)każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać budyń, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 163

lyzki dzemu jezynowegoSpod sernika:8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g)100 g mielonych migdalow2 lyzki masla gheeWykonanie:Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo.Tortownice wylozyc papierem do pieczenia,wnetrze obreczy wysmarowac maslem.Na dnie rownomiernie wylozyc mase sucharkowo-migdalowa.Odlozyc do lodowki.Do garnuszka wsypac maliny,dodac cukier i powoli na malym ogniu(...)malych obrotach.Dodac make przesiana przez sitko.Na koncu wmieszac przygotowana mase malinowa.Calosc wylozyc na przygotowany spod.Mala lyzeczka na gore sernika poukladac kupki dzemu jezynowego i wykalaczka porobic esy-floresy.Wstawic do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C.Piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec nastepne 60-90 minut.Studzic powoli w uchylonym piekarniku.Gdy ostygnie,cala noc powinien spedzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 153

niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy.Skladniki:200 g maki100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g)3 lyzki grubo mielonych orzechow laskowych1 lyzka cukru waniliowego1/4 startej skorki z cytryny2 surowe zoltkaszczypta soliMasa:150 g wiorkow kokosowych3/4 szklanki cukru (dalam 2 lyzki)szklanka mleka kokosowego (slodka smietanka)lyzeczka soku(...)cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic na 30-45 minutubic na sztywno piane z bialek z dodatkiem soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 143

Filet z karpia zatorskiego,150 g cebuli1/2 łyżki mąki250 ml czerwonego wina wytrawnego3 gałązki tymianku1 liść laurowy1 łyżeczka cukruszczypta pieprzu cayenne1 goździk1 marchewkanatka pietruszki50g masła25 g rodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki(...)minut, ciągle mieszając. Połowę sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia i zalewamy pozostałym sosem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstawiamy karpia do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy i przekładamy karpia do naczynia

Smakowity Blog Kulinarny
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 153

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 216

Takie jak lubię najbardziej, czyli mocno mięsne ;) Ostatnie upały nie sprzyjały raczej długim godzinom przy gorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów na wypieki gwałtownie spadła :) Takie spaghetti jest idealnym obiadem "na leniucha", kiedy nic się nie chce, a coś ciepłego zjeść trzeba. A i pora roku idealna, bo latem ze świeżymi pomidorami smakuje rewelacyjnie(...)temu w spaghetti nie mamy grubych, mięsnych grudek, tylko jest drobniejsze i delikatne. Woda i wino odparują, a spaghetti będzie pyszne :) Składniki (3 - 4 porcje):- 500 g mięsa mielonego- 2 duże cebule- 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)- 2 - 3 ząbki czosnku- 100 ml białego wytrawnego wina*- 100 ml wody- 2 - 3 łyżki oleju- 1 czubata łyżeczka

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik waniliowo - czekoladowy 200

serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.Polewa:  50g masła,  łyżka mleka,  czubata łyżka kakao,  5 czubatych łyżek cukru. Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić(...)swoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno

Z miłości do słodkości
Ciasto na koniec wakacji 218

Deser wprost wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki(...)rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart nasmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C i pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy chili i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy

Przysmaki Karolki
Babka z makiem 101

mielenia, krajalnice, miksery, suszarki spożywcze. A oferta stale się poszerza. Warto sięgać po polskie produkty. Polskie i naprawdę dobre małe sprzęty AGD produkuje właśnie Zelmotor. Jak przygotować babkę z makiem? Babka z makiem, to wyjątkowo proste i szybkie ciasto. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które na pewno znajdziecie w swojej kuchni i niebieski mak. Maku nie mielimy. Dodajemy suchy(...)można dać zwykły) 250 g masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy 2 łyżki skórki pomarańczowej cukier puder lub lukier do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
Hete bliksem 177

średnie słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku(...)rozcieramy w moździerzu. Razem z tymiankiem i majerankiem mieszamy z niewielką ilością oleju rzepakowego i taką mieszanką nacieramy białą kiełbasę. Owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na kilka minut przed końcem odsłaniamy od góry, aby kiełbasa nabrała ładniejszego koloru. W międzyczasie ziemniaki i jabłka* obieramy i kroimy w grubą

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania