mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą(...)czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąwcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 czerwona cebula Przygotowanie(...)pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego
Codzienne Gotowaniedanie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)nasienne, płuczemy. Obgotowujemy paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwracamy i pozostawiamy do wyschnięcia. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy na sicie, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Mięso wieprzowe mielimy. Rozgrzewam patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając. Do niej dodajemy mięso, mieszamy, podsmażamy. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży instant spora szczypta soli 1 łyżeczka mielonego kardamonu 4 łyżki powideł sliwkowych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka cukru 1,5-2 kg śliwek Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać mleko(...)każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy do garnka i przesmażamy z miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy(...)dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-) Upieczone pudrujemy cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniebrązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę(...)ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym
Rozpustne gotowaniepieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Od szparagów odcinamy stwardniałą końcówkę. W małym garnuszku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki cukru i łyżkę(...)pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu
My Culinary Artzapiekaną i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą(...)momentu , kiedy nie będzie już surowe. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec
O kuchni z uczuciemgodziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru wody. Do makowca użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły mak to należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe(...)roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając luz między ciastem a papierem. Gotowy makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągamy makowiec z piekarnika, przecinamy papier i pozostawiamy do ostudzenia. Gotowy makowiec możemy udekorować cukrem pudrem
Kuchenne WariacjeDzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji(...)koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy
Kuchenne Wariacjenastrajający i niezwykle kuszący. Przyznam, że z ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :) Składniki: Spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g gładkiego, mielonego twarogu 2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam 12%) 5 roztrzepanych jajek 2,5 szklanki przecieru z mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango(...)pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na mango) 3 łyżeczki agar Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników. 3. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem
Domowa Cookierenka Agiszkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 op. (7g) suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami(...)wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił
Kolorowy Przepisownikwołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam(...)garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł i danie nie przywarło Można udekorować natką pietruszki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo(...)każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać budyń, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się
Pożeraczka, czyli raz adobrzelyzki dzemu jezynowegoSpod sernika:8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g)100 g mielonych migdalow2 lyzki masla gheeWykonanie:Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo.Tortownice wylozyc papierem do pieczenia,wnetrze obreczy wysmarowac maslem.Na dnie rownomiernie wylozyc mase sucharkowo-migdalowa.Odlozyc do lodowki.Do garnuszka wsypac maliny,dodac cukier i powoli na malym ogniu(...)malych obrotach.Dodac make przesiana przez sitko.Na koncu wmieszac przygotowana mase malinowa.Calosc wylozyc na przygotowany spod.Mala lyzeczka na gore sernika poukladac kupki dzemu jezynowego i wykalaczka porobic esy-floresy.Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C.Piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec nastepne 60-90 minut.Studzic powoli w uchylonym piekarniku.Gdy ostygnie,cala noc powinien spedzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!