połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki migdałowe albo migdały. Nie muszą być obrane. Ja mieliłam młynkiem do kawy. 🐣 Natomiast jeśli chodzi o jajko i jego zastępnik ;) w postaci nasion chia, to jedna łyżka nasion odpowiada 1 sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka(...)zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik do 180 stopni Do malaksera przełożyłam wszystkie składniki i wymieszałam Małą keksówkę, o wym. 20cm x 12cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compołączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki migdałowe albo migdały. Nie muszą być obrane. Ja mieliłam młynkiem do kawy. 🐣 Natomiast jeśli chodzi o jajko i jego zastępnik ;) w postaci nasion chia, to jedna łyżka nasion odpowiada 1 sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka(...)zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik do 180 stopni Do malaksera przełożyłam wszystkie składniki i wymieszałam Małą keksówkę, o wym. 20cm x 12cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut
Szczęśliwa kuchniałyżki miodu (wg smaku) 3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**) 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę. Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem(...)końcu całość wyrobić z mlekiem/wodą. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 170 stopniach. (Najlepiej z funkcją góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa
Di gotujefarsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie(...)Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Podajemy gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamonugotować na al dente czyli tak by stawiał lekki opór zębom. Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć by nie wybuchły podczas pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni). Paprykę piec tak długo by skórka się przypiekła się miejscami na czarno - około 30 minut. Pozostałe warzywa piec do miękkości. Po wyjęciu z pieca paprykę nakryć miską(...)lekko odchodzi. Kiedy wszystkie warzywa są już upieczone, należy je zblendować, ale nie za mocno bo oryginalna ajvar nie jest pozbawiona grudek. Można także warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać przyprawy i passatę. Gotować stale mieszając przez kilkanaście minut tak by pasta odparowała nadmiar płynów. Na końcu dodać ocet
Poezja Smaków - blog kulinarnyliści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup, majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw do mięsa mielonego, garść bułki tartej ( jeżeli mięso będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich(...)sugerować ;) Pamiętajmy aby nie przesadzić z bułką tartą ponieważ chcemy czuć mięso a nie bułkę :) Następnie bierzemy nasze składniki i przygotowujemy je aby później szybciej złożyć naszego hamburgera. Piekarnik nastawiamy na 150* C w międzyczasie zaczynamy smażyć nasze mięso, powoli i dokładnie. Bułki nacinamy w poziomie i wykładamy na dolną część plaster sera. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wkładamy nasze bułki
W Moim Magicznym Domuoleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem(...)papierem do pieczenia i przełóż do niej część masy na pasztet (około 2/3). Na środku masy ułóż przez całą długość keksówki śliwki, przykryj pozostałą częścią masy i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do ok. 200'C, piecz pasztet ok. 1h 20-30 min. na małym ogniu, aż uzyska stałą, zwartą konsystencję, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pasztet wystudź i przechowuj
Moje Qulinariaoleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem(...)papierem do pieczenia i przełóż do niej część masy na pasztet (około 2/3). Na środku masy ułóż przez całą długość keksówki śliwki, przykryj pozostałą częścią masy i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do ok. 200'C, piecz pasztet ok. 1h 20-30 min. na małym ogniu, aż uzyska stałą, zwartą konsystencję, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pasztet wystudź i przechowuj
Moje Qulinariaśmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw(...)Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka. *** Typu Śmietana Szefa Kuchni Danone 22%. **** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie. *****Połam czekoladę na kawałki i włóż je do miski
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaInna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak. Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż(...)mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnymięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek 2-3 ząbki - papryka czerwona mielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki(...)stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione. Kiedy jest miękkie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na jakieś 10 minut aby odpoczęło. Następnie podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie(...)bułką tartą, wyłożyć połowę mięsa, zrobić małe wgłębienie i włożyć ugotowane i obrane jajka. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso i delikatnie posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę
magiczna kuchnia Kasipodając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania. Do miseczki wbijamy(...)panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane. Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski przykrywając papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g mąki - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu moje miarki W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourselfSkładniki na mięso: 500 g udźca wołowego bez kości kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona oliwa 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki wody Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 łyżeczka oliwy czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli 1 łyżeczka mąki gryczanej 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 % Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i z każdej strony posypujemy(...)godziny. Wykładamy do wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym
Moje-pitraszenie