mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:199/400)

Tort świąteczny 263

łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu do obsypania tortu Przygotowanie: Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę(...)pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut. Do suchego patyczka. Pieczemy dwa takie ciasta.  Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort

Ala piecze i gotuje
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 165

gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku(...)pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam

Mango Papaja
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 211

przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g(...)makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 350 g sera mascarpone 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 duże garście jarmużu, z wyciętymi grubszymi łodygami i posiekany Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju

karmelowy
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 229

połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki migdałowe albo migdały. Nie muszą być obrane. Ja mieliłam młynkiem do kawy. 🐣 Natomiast jeśli chodzi o jajko i jego zastępnik ;) w postaci nasion chia, to jedna łyżka nasion odpowiada 1 sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka(...)zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik do 180 stopni Do malaksera przełożyłam wszystkie składniki i wymieszałam Małą keksówkę, o wym. 20cm x 12cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 229

połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli jej nie posiadacie, to możecie zmielić płatki migdałowe albo migdały. Nie muszą być obrane. Ja mieliłam młynkiem do kawy. 🐣 Natomiast jeśli chodzi o jajko i jego zastępnik ;) w postaci nasion chia, to jedna łyżka nasion odpowiada 1 sztuce jajka. U mnie nasiona. Składniki: 3 dojrzale banany 1 łyżka(...)zmielonych migdałów) szczypta cynamonu Zagotowałam wodę i w 3 łyżkach wrzątku wymieszałam nasiona chia. Odstawiłam na 2 minuty Po dwóch minutach nasiona się skleiły i powstała gęsta papka Nagrzałam piekarnik do 180 stopni Do malaksera przełożyłam wszystkie składniki i wymieszałam Małą keksówkę, o wym. 20cm x 12cm, wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut

Szczęśliwa kuchnia
Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kokosem i kandyzowanym kiwi (bez jajek i cukru) 170

łyżki miodu (wg smaku) 3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**)  7-8 plastrów kandyzowanego kiwi  1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę. Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem(...)końcu całość wyrobić z mlekiem/wodą. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 170 stopniach. (Najlepiej z funkcją góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa

Di gotuje
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 169

farsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie(...)Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.  Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Podajemy gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 178

ugotować na al dente czyli tak by stawiał lekki opór zębom. Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć by nie wybuchły podczas pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni). Paprykę piec tak długo by skórka się przypiekła się miejscami na czarno - około 30 minut. Pozostałe warzywa piec do miękkości. Po wyjęciu z pieca paprykę nakryć miską(...)lekko odchodzi. Kiedy wszystkie warzywa są już upieczone, należy je zblendować, ale nie za mocno bo oryginalna ajvar nie jest pozbawiona grudek. Można także warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać przyprawy i passatę. Gotować stale mieszając przez kilkanaście minut tak by pasta odparowała nadmiar płynów. Na końcu dodać ocet

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowe Hamburgery 194

liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup, majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw do mięsa mielonego, garść bułki tartej ( jeżeli mięso będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich(...)sugerować ;) Pamiętajmy aby nie przesadzić z bułką tartą ponieważ chcemy czuć mięso a nie bułkę :) Następnie bierzemy nasze składniki i przygotowujemy je aby później szybciej złożyć naszego hamburgera. Piekarnik nastawiamy na 150* C w międzyczasie zaczynamy smażyć nasze mięso, powoli i dokładnie. Bułki nacinamy w poziomie i wykładamy na dolną część plaster sera. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wkładamy nasze bułki

W Moim Magicznym Domu
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 242

oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem(...)papierem do pieczenia i przełóż do niej część masy na pasztet (około 2/3). Na środku masy ułóż przez całą długość keksówki śliwki, przykryj pozostałą częścią masy i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do ok. 200'C, piecz pasztet ok. 1h 20-30 min. na małym ogniu, aż uzyska stałą, zwartą konsystencję, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pasztet wystudź i przechowuj

Moje Qulinaria
Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy 375

oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem(...)papierem do pieczenia i przełóż do niej część masy na pasztet (około 2/3). Na środku masy ułóż przez całą długość keksówki śliwki, przykryj pozostałą częścią masy i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do ok. 200'C, piecz pasztet ok. 1h 20-30 min. na małym ogniu, aż uzyska stałą, zwartą konsystencję, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pasztet wystudź i przechowuj

Moje Qulinaria
SERNIK CAPPUCCINO 191

śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż  uzyskaną mieszaninę na ciasteczkowy spód.   Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia,   po czym wstaw do lodówki na całą noc. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw(...)Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe.   *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka. *** Typu Śmietana Szefa Kuchni Danone 22%. **** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie. *****Połam czekoladę na kawałki i włóż je do miski

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gołąbki w skórkach 255

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż(...)mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika. 328

mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek 2-3 ząbki - papryka czerwona mielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki(...)stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione. Kiedy jest miękkie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na jakieś 10 minut aby odpoczęło. Następnie podaję. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń rzymska z jajkiem 206

Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka  1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie(...)bułką tartą, wyłożyć połowę mięsa, zrobić małe wgłębienie i włożyć ugotowane i obrane jajka. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso i delikatnie posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę

magiczna kuchnia Kasi
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 418

podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy(...)panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski   przykrywając papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pepparkakor, pierniczki jak z IKEA 190

dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g mąki - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu moje miarki W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia

CookYourself
Udziec wołowy z sosem pieczarkowym. 123

Składniki na mięso: 500 g udźca wołowego bez kości kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona oliwa 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki wody Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 łyżeczka oliwy czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli 1 łyżeczka mąki gryczanej 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 % Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i z każdej strony posypujemy(...)godziny. Wykładamy do wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym

Moje-pitraszenie
domowy pasztet drobiowy 189

zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska 146

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KLOPS Z JAJKIEM / FAŁSZYWY ZAJĄC / PIECZEŃ RZYMSKA Składniki: - 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 papryczka chilli - 1 czerstwa bułka nasączona w mleku - 1 cebula - 4 jajka (3 ugotowane na twardo) - papryka słodka - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną(...)jajko łączymy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną wykładamy dno, następnie wykładamy jajka, a potem drugą część mięsa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 298

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy(...)płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą

MarciochaKucharzy
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 181

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce(...)paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 128

pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz ze skóry i posiekaj w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj(...)posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka

królestwo garów
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 502

pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia   Przygotowanie: Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Następnie należy każdą pierś przeciąć wzdłuż (ale nie do końca) w najgrubszym miejscu (tzw. butterflying chicken), rozłożyć(...)posypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego

Moja Delicja
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 391

sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty(...)uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 177

Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo!  składniki : 1 mały kalafior 2 łyżki oliwy z oliwek grubo mielone sól i pieprz ew. dodatkowe przyprawy według gustu  oraz 1 owoc granatu  1/2 szklanki migdałów w płatkach listki świeżej melisy, mięty i kolendry  Migdały(...)osuszamy. Różyczki kroimy w plastry (jak płaskie drzewka). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki kalafiora. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pierzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Kalafior powinien lekko się przyrumienić.  Gorące cząstki przekładamy do miski lub na talerz, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pestkami granata

bistro mama
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 229

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5

Moje pyszne gotowanie
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 344

świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330 g twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka20 ml soku z cytrynyłyżeczka otartej skórki(...)Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko

Słodka Strona
Wspomnienie lata 210

czekoladowym ganache i jeżynamiSkładniki:(na formę o średnicy 21 cm)35 g kakao80 ml gorącej wody150 g ciemnej czekolady (70%)150 g masła300 g ciemnego brązowego cukru125 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajkaganache:200 g ciemnej czekolady (70%)160 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:150 g jeżynKakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać(...)dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 75 minut.Wyjąć z piekarnika, przestudzić 15 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.Kremówkę podgrzać, ale nie gotować. Ciepłą zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 241

smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby(...)wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm.   Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw (sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros

głodny alergik
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 223

zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami(...)zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórkiok. 200 ml bulionusóloliwa do smażenia Marynata do mięsa:1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej papryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1 łyżka świeżego

Kulinarne przygody Gatity
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7052

spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru(...)łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić

Ze smakiem i z pasją
Roladki z piekarnika 242

Ten przepis juz dosc dlugo czeka na publikacje, ale ciagle cos odciaga mnie od komputera. A ostatnio glowe mam zajeta zupelnie innymi sprawami i jakos brak

Przysmaki Karolki
Przepyszne pulpeciki jagnięce z sosem śmietanowo-pomidorowym 85

brać się za przygotowywanie pysznego obiadu. Oto kolejne kroki, które należy wykonać, by móc podać na swoim stole pyszne pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowo-śmietanowym. Zaczynamy od zmieszania mielonego mięsa jagnięcego z przyprawami i bułką moczoną w mleku. Użycie tej ostatniej pozwoli nam na uzyskanie idealnej miękkości naszego mięsa. Zamiennie można użyć w tym celu także klasycznej bułki(...)pulpeciki. Ich rozmiar zależy od naszych preferencji. Następny krok to usmażenie naszych pulpecików na średnim ogniu. Nie musimy ich teraz bardzo dokładnie smażyć, gdyż niedługo i tak trafią do piekarnika z resztą składników. Ich podsmażenie na tym etapie ma zapewnić nam jedynie wstępne przygotowanie mięsa do dalszej obróbki i jego bardziej chrupiącą skórkę. W międzyczasie, kiedy nasze pulpeciki się smażą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki tradycyjne 108

misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C , wtedy zawsze mam pewność że drożdże mi wyrosną. 2. W robocie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian resztę ciepłego(...)zacznie odchodzić od stolnicy i rąk. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C. 5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto i przekładamy na stolnicę. Oczywiście nie podsypujemy mąką. Teraz musimy ciasto odpowietrzyć, inaczej odgazować wyrabiając przez kilka minut

karolgotuje
WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 191

wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.  Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.  Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach ). Piec

Kuchnia Paulettes
Prosty sernik na biszkoptach. 118

Sernik jak każde kulinarne cudo ma multum przepisów,  a nawet wariacji w jego tworzeniu. Mnie ostatnio też naszło na....sernik, ale taki z twarogu, mielonego własnoręcznie,  a nie z gotowej masy  z wiadra. Nie, ja nie twierdzę że po wiadro nie sięgam. Czasem też idę na łatwiznę, jednak tym razem było inaczej.... 1,3 twarogu półtłustego(...)pół łyżeczki kawy łyżka oleju Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasno biszkopty. Ja użyłam resztek jakie zalegały mi w kuchni, co widać na załączonym obrazie. :) Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy  śmietanę, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz połowę cukru. A następnie wbijamy po jednym żółtku i ucieramy na gładką masę

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy z bobem 144

ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę(...)zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 187

nerkowców) 45 g oleju kokosowego  15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers)  szczypta soli himalajskiej  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów  35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika  35 g nasion chia 35 g sezamu(...)dodaj upłynnione tłuszcze i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp musli i rozprowadź po całej powierzchni.  Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 20 minut, co 5 minut mieszając całą masę.  Gorącą granolę przesyp do metalowej miski i od czasu do czasu przemieszaj.  Całkowicie ostygniętą przechowuj w szklanym i szczelnym

Zdrowie na języku :P
Zdrowe owsiane ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym :) 184

masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego  80 g ksylitolu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią 80 g jogurtu naturalnego  35 g gorzkiej kuwertury/czekolady  Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej.  Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze(...)masy. Wymieszaj.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek.  Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 17-18 minut

Zdrowie na języku :P
Kiełbasa w słojach. 132

mięsa wieprzowego 1 kg świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą(...)jajka kurzego, aby lepiej nam trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne
Lasagne bolognese 179

warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego(...)płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - ja wrzucam po 3 szt. do garnka a po wyjęciu rozkładam każdy osobno na talerzu aby się nie posklejały.   Piekarnik podgrzej do temp. 200° C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania

Alutka-Gotuje
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 181

Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)posypujemy solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się

Pan i Pani Smith w kuchni
Szarlotka z płatkami owsianymi 140

łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią mielony cynamon i kardamon (niewielkie ilości) 100 g masła 1 jajko Dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego mielony cynamon i kardamon Mąkę, płatki, cukry, cynamon i kardamon mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę kruszyło). Jabłka obieramy i kroimy(...)pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut. Pod koniec pieczenia możecie dodatkowo włączyć górną grzałkę - wierzch stanie się bardziej chrupiący

Czary - gary w kuchni
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce 221

mąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka ] Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami(...)mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka   powinna wchłonąć wodę, a składniki dokładnie się ze sobą   połączyć. [ u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach ] Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt   wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 150

nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem(...)wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 180

okrawków ciast i ciasteczek. Składniki:  400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka  z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć(...)dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem. Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą

kolorowotorcikowo
Makaroniki z kremem czekoladowym 153

sztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi migdałami. W średniej misce ubijamy(...)silikonową do makaroników lub na papier do pieczenia. Makaroniki wyciskamy prostopadle do blachy nie większe niż 2-3cm z odstępami pomiędzy około 1cm. Odstawiamy na bok i załączamy piekarnik na 90st. Wkładamy makaroniki do rozgrzanego piekarnika i suszymy przez 6-7 minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy

Gotowanie moimi oczami
marmurkowy sernik z kajmakiem 175

tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 280 g mąki 200 g masła 40 g kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru 6 jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy(...)żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak.  Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 237

wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki oliwy z oliwek (nie extra virgin) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu w proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal(...)partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. inspiracja

FitKot
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 190

marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę(...)bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną w rozdrabniaczu, dobrze wymieszać i na gorącym oleju smażyć z 2 cm grubości kotlety odkładać do misy żaroodpornej i w piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną 195

piwnych 100 g gorgonzoli 200 g ugotowanego kalafiora 2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej czerwona papryka jalapeno lub inne chili czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki.  Cebulę obrać i pokroić(...)sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Krokiety bezglutenowe Naleśniki z makrelą i jarmużem

Weekendy w domu i ogrodzie
Muszle Haloo 225

Dziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie(...)szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak gotowy farsz nakładamy do muszelek. Muszelki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem żółtym. Wkładamy makaron do nagrzanego piekarnika 150 stopni na ok 25 min. Smacznego

Panda i jej świat
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 125

się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie(...)naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie, zamknięte w naczyniu, dusimy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Smak herbaty jest delikatnie wyczuwalny, jednak nie nachalny. Sos można zagęścić podsmażoną na maśle mąką i polać nim całe danie. Ja podaję

Kuchenna Kontrrewolucya
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 173

wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto wyrosło. Twaróg mielimy i łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm. Wzdłuż dłuższego boku, na połowę ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy druga połową, dociskamy. Ja ćwiartkę ciasta pokryłam masą serowa(...)delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 minut. Smarujemy mlekiem i pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C. Powinny być rumiane ale nie spieczone. Mojemu piekarnikowi zajęło to 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bananowy sernik Nigelli 190

dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie(...)jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 231

spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn skórka starta(...)cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku. 327

gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna(...)smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 613

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)bedą sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier juz sie rozpuści dodajemy  kolejno  żółtka. Wsypujemy  migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone

w mojej kuchni
Meksykańskie burrito 185

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli(...)około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną

wyzwania kuchenne