mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:197/400)

Wege gołąbki al’a lasagne 197

cebule 2 średnie marchewki 1 miseczkę ugotowanych suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mały pęczek zioła o nazwie magi ( wyglądem przypomina rozmaryn) szczypta soli 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki świeżo mielony kolorowy pieprz 2-3 łyżki oliwy 2 jajka obgotowane liście kapusty Grzybki namoczyć w wodzie ok pół godziny i zagotować. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić(...)wymieszać, doprawić do smaku i warstwami wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Kapusta, farsz, kapusta, farsz, kapusta. Delikatnie podlać wodą po grzybach. Wstawić na ok 1,5 h do nagrzanego na 200* piekarnika.  Od czasu do czasu podlewać pozostałą wodą z grzybków

Jemy Pijemy
Szparagi w boczku 199

Sezon szparagowy w pełni. Najprostsze rozwiązania  są chyba najlepsze.  My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie  prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice.  Składniki: pęczek szparagów zielonych  cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy(...)boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną

Malinowe Pocałunki
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 275

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy(...)bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. palcami rozkruszamy i posypujemy nią całe ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 185 st. C i pieczemy ok. 60 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pieczone faworki 172

które powiedzą, że w tej wersji smakują lepiej od oryginału. No to co, próbujecie i Wy? :) Składniki na pieczone faworki: 280 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki mielonego cukru waniliowego 5 żółtek 3 białka 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania ciasteczek Sposób przygotowania pieczonych faworków: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy(...)około 30 minut w chłodne miejsce. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem z obu stron. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik panna cotta z truskawkami 424

trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić(...)przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta wylepić dno i boki formy (lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przenieść do formy). Gęsto nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kruche ciasto podpiec przez ok. 10 minut. Masa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka

Pełny talerz
Ruskie pierogi - podpiekane 137

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie(...)minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 215

produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam(...)trzech dniach przełożyłam mięso na folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso

Blondynka Gotuje
Puszysty sernik 404

lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy 5 jajek60 g budyniu śmietankowego1 szklanka cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą(...)stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy

Delicious Titbits
Bananowy chlebek z kefirem 182

swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200 ml kefiru lub maslanki3 bardzo dojrzale banany10-12 miekkich daktyliWykonanie: Keksowke wysmarowac olejem.Piekarnik(...)mikserem i wymieszac z odmierzonymi suchymi skladnikami.Banany obrac i rozgniesc widelcem.Wmieszac do ciasta.Daktyle pokroic w drobne paseczki i polaczyc z ciastem.Ciasto przelozyc do keksowki.Wyrownac powierzchnie.Bananowy chlebek wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzine.Studzic na kratce.Gdy wystygnie wytrzasnac z foremki.Mozna posypac cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 156

dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli. Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą(...)się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu na patelni, przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym

Walijskie Pichcenie
Rolada z biedronkami. 183

przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę(...)folii. Na folii rozłożyć mięso, utworzyć kształt prostokąta. Na mięso położyć cukinię nafaszerowaną mięsem i pomagając sobie folią zwinąć w rulon. Rulon związać na końcach nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny.  PS. Pomysł na tą roladę podpatrzyłem

Kulinarny karnet Christophera
Smaki Turcji: papryka faszerowana 268

przygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić(...)gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku

Gorący kąsek
Sernik z wiśniami 304

rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej(...)zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego Sernik piekłam razem z :Joanna  - http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/07/Sernik-smietankowy.htmlKrystyna  - http://krystyna9.livejournal.com/83898.htmlDorota  - http://doowa.blogspot.com/2014/07/sernik-z-kaszy-jeczmiennej-z-pitahaya.htmlAgnieszka  - http://marynawkuchni.wordpress.com/2014/07/12/sernik-maryny/Barbara  - http://mozaikazycia.blogspot.com

Słodkości i nie tylko
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 221

beza, a nie jak prawdziwa tarta.      Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych 200 g truskawek   Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku.  Dodać ziarenka z laski wanilii  i pustą laskę.  Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało(...)sztywno.  Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.  Wmieszać przestudzone masło.  Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm).  Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem).  Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste.  Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni