mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:191/400)

Fish and chips 229

podwójnie niezdrowe” danie… Frytki możecie w tym wypadku przyrządzić na tym samym oleju co rybę, po uprzednim wstawieniu tej ostatniej bez przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni. Fish and chips podaje się zwykle z kwaśnymi dodatkami. Podobno polskim wynalazkiem jest podawanie go z kiszoną kapustą, ale bardziej tradycyjną opcją są pikle(...)Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180g) 100g pszennej mąki 100ml piwa 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia Do podania 2 porcje po ok. 200g frytek pikle lub kiszone ogórki Instrukcje Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza

Kulinarna Pokusa
Przepyszny ajvar 147

pół, cebulę i czosnek obieramy.  Warzywa, czyli paprykę- skórką do góry, to ważne, bakłażany- również przekrojoną stroną do góry, cebulę i czosnek) układamy  na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200st, z funkcją grilla, o ile jest dostępna. . Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Gdy papryka przypiecze się z wierzchu, układamy  gorącą(...)obieranie papryki ze skórki jest najtrudniejszą częścią produkcji ajvaru. Podobnie postępujemy z bakłażanem, obieramy go ze skóry, lub gdyby ciężko odchodziła, dokładnie wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, mielimy maszynką lub blendujemy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo od 45 do 90 minut. Gorący

Aromatyczne Podróże
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 238

natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków  2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną natkę, jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy(...)przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 230

szalotki 2 ząbki czosnku 2 duże garście szpinaku 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon) 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju(...)obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut (na czas nagrzewania piekarnika). W tym czasie: cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a szynkę w kosteczkę. Fasolę wkładamy na sitko, żeby odciekła z zalewy. Jeśli

Poezja smaku
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 205

filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos: 250 g pieczarek sól i pieprz(...)opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.  Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę. Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości.  Wszystkie te składniki połączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik z kremem cytrynowym 192

margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub gotowego wiaderkowego (nie mielić) 6 żółtek 9 białek szklanka drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY(...)cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C (termoobieg 150stopni C) i wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia. 2. Ciastem wyłożyć formę tworząc kilkucentymetrowy rant. Ponakłuwać widelcem i podpiec

Maślane ciasteczko
Ciasto wiśniowo orzechowe 142

Składniki: 6 jajek  1 1/2 szklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni  w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny  2 łyżki przegotowanej wody  Wykonanie: Białka ubijamy(...)przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń

kgwjanczewo
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 181

uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli(...)patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut. Mają być ciepłe i chrupiące. Cebulę kroję w piórka, szkle na tłuszczu wraz z plastrami cukinii. Bułki rozkrawam na pół, smaruję mieszanką majonezu i serka kremowego. Układam

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 181

mielonych migdałów 80 g ksylitolu lub cukru 60 g masła 1 jajko 10-12 śliwek Kruszonka: 1 łyżka masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki mielonych migdałów lub mąki   Wykonanie:     mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać - w razie potrzeby - 2 łyżki lodowatej wody ( nie dolewałam(...)minut ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w kokilkach, zapiekane ze szpinakiem 217

soli i pieprzu. Kładziemy po kleksie gęstego, kwaskowego greckiego jogurtu. Ostrożnie wbijamy całe jajka. Znowu delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy parmezanem, a następnie pokruszonym boczkiem. Kokilki wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, na 10-15 minut. Sprawdzajcie, dotykając łyżeczką lub palcem, w jakim stanie jest żółtko. Najlepsze jest jeszcze płynne przy całkowicie ściętym białku(...)jajka M lub L 4 garści młodego szpinaku 4 łyżki gęstego greckiego jogurtu 4 cieniutkie plasterki wędzonego surowego boczku 2 łyżki masła 1 mały ząbek czosnku parmezan sól świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 225

temperaturę do 160-170⁰C i pieczemy sernik kolejne 70-90 minut aż wierzch przyjemnie się zrumieni, a włożony w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce. Minimum 3 godziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się(...)zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle

Karo in the Kitchen
Sernik z truskawkami i kruszonką. 174

waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki płatków owsianych(...)pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Gołąbki bez zawijania 214

mięso mielone i podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy:  Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera(...)wodą. Wszystko dobrze zblendować i przelać do brytfanny z pozostałymi składnikami. Wymieszać i podgrzać, tak żeby masa zgęstniała. Można również przełożyć całą masę do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Przyznam szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość

Passions hobbies life
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 259

sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 łyżki mleka orzechy(...)Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłyną się

Tajskie smaki