mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:195/400)

Marcepanowo orzechowe z śliwkami 210

średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę(...)więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania

Ala piecze i gotuje
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 376

Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie. W radio kolędy, nuci je cała rodzina.W kuchni piekarnik bucha zapachem pierników, na patelni skwierczy karp, a w lodówce studzi się kompot.W słoikach zamknięte szczelnie śledziki czekają, aż w końcu będą mogły zachwycać podniebienia.Tak, takie pyszne będą(...)rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie w małe kawałki. Chili pozbawiam pestek, kroję w małe plasterki. Układam śledziki wraz

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z papryką i żółtym serem 216

mielonego z łopatki2 jajka3 łyżki kaszy manny150 g papryki200 g żółtego sera1/2 szklanki bulionu drobiowego1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis1 łyżka bazylii Kamis1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamissól prowansalska KamisMięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać(...)foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry

Monia miesza i gotuje
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 217

fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu nie do opisania. Najlepiej samemu zrobić ten chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 125 g letniej wody Wsyp do niewielkiej miski wszystkie zioła i sól, zalej wodą i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Zaczyn: 100 g mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki 109

łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości) 2 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki maggi lub lubczyku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego 3-4 cebule średniej wielkości pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego 1 czubata łyżka cukru sól ( około(...)złocisty kolor na smalcu, tak żeby się nie przypaliła. Odstaw do wystygnięcia. Mięso przemyj w zimnej wodzie, pokrój na duże kawałki. Do mięsa wsyp sól, cukier, granulowany czosnek, mielony kminek, mieloną gorczycę, pieprz dodaj maggi lub lubczyku. Na koniec dołóż smażoną, wystudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnego dnia

Ogrodnik w podróży
Święteczny pasztet orzechowy z fasoli i ciecierzycy 129

łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały swój aromat(...)miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję mąkę i mieszam całość dokładnie. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję posiekanymi drobno orzechami włoskimi. pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut. Po tym czasie studzę w formie a następnie przechowuję w lodówce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jaglane kotlety z rybą i szalotką 143

kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski(...)mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut. Jaglane kotlety z rybą i szalotką podajemy na gorąco jako danie główne z dodatkiem gotowanych warzyw. Więcej o kaszy jaglanej

My Chcemy Jeść
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 439

cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę(...)ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min. do ładnego zrumienienia. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 364

pęczek tymianku i rozmarynu 1 czubata łyżka soli Pomidory tniemy w ćwiartki i pozbawiamy komór z nasionami i galaretką . Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do suszarki ( można suszyć w piekarniku ) do warzyw – grzybów . Proces suszenia pomidorów jest długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej(...)grubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości , a później tylko ocieramy rękami i same się rozkruszają . Wszystkie ususzone warzywa , mielimy w młynku do kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje

Ogrodnik w podróży
Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) 166

tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek  i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy do zbrązowienia (delikatnie rozdrabniając je widelcem). Następnie dodajemy musztardę, sos Worcester i po szczypcie przypraw, soli i pieprzu dodajemy więcej. Wszystko smażymy jeszcze przez kilka(...)kilka plasterków pomidorów, ogórków, cebulę oraz mięso i starty na grubych oczkach ser. Tortillę zawijamy w rożek lub kopertę. Możemy ją dodatkowo zapiec na patelni, grillu elektrycznym, lub w piekarniku (przez chwilkę). Moje posty

Słodka Strona
Sernik straciatella z malinami 552

ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) .  Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego  (fot.2)  lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączania składników(...)Wyrównać. Maliny dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odstawić do odsączenia  (fot.5) . Na wierzch masy serowej ułożyć maliny, jedną obok drugiej, delikatnie wciskając je w masę  (fot.6) . Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a na dnie piekarnika ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny.  Piec bez termoobiegu przez

Świat Ciasta
Domowe burgery + film 164

czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Korniszony oraz białą cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie(...)Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 – 5 minut. Bułki przekrawamy na pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą

Smakowite Dania
SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI – idealne! 127

tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko o tym, by odpalić piekarnik zaraz po powrocie! Zrobiłam zakupy przez internet, a już po powrocie do Polski mogłam cieszyć się zakupami, który zostały dowiezione błyskawicznie pod moje drzwi! Mocno czekoladowe, wilgotne brownie połączone z delikatną(...)dokładkę! Koniecznie spróbujcie – jeśli szukacie idealnego przepisu na Sernikobrownie to dobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22 x 12 – keksówka Na większą podwajamy porcje) WARSTWA SEROWA: * twaróg mielony 3 x- 250 g * jajko – 1 szt * wanilia – 0,5 laski * drobny cukier – 50 g * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka WARSTWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna

Ostra na Słodko
Tostowa lazania 164

łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki(...)rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 30 minut. Gotowe przekrawamy na pół, podajemy na ciepło np z ketchupem lub ulubionym sosem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 133

pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu  2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: (w oryginale podwójna porcja) 150g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki cukru/ksylitolu (opcjonalnie) 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: starta czekolada(...)startą (na drobnych oczkach tarki) marchew. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli masa jest zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 45-60 minut (w zależności od wielkości blaszki; do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem i połączyć

Di gotuje