mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:192/400)

Naleśniki po meksykańsku 8935

natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy(...)solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Gołąbki Teściowej 182

talerz. Ryż podgotować 5 minut osobno, odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami (pamiętaj, że mięso mielone warto doprawić mocniej). Dno żaroodpornego naczynia (lub dużego garnka) wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty. Na duże i całe liście nakładać nadzienie, zawinąć boki (równolegle do nerwu), zwinąć w rulon. Układać(...)sosem zalać dokładnie gołąbki do duszenia.  Jeśli potrzeba należy dorobić sos, tak aby każdy gołąbek był nim podlany. Wierzchnie gołąbki przykrywamy pozostałymi  niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika na około 2 h lub dusimy na niewielkim ogniu 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Kaloryczność 1 gołąbka to około 70-100 kcal

IzaGotuje
Gałeczki orzechowe z marmoladą 127

swoim składzie mają również cenny kwas alfa-linolenowy,magnez,potas,żelazo,witaminę E. Podsumowując, jedzmy orzechy, ale jak wszystko z umiarem  :-) Składniki: 200 g masła 200 g mielonych orzechów laskowych 200 g mąki 200 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę

O kuchni z uczuciem
Omlet z serem 184

głodomorów.      Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól 1 łyżka oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku(...)olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek: Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący. Wykonanie omletu: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać

Kuchcik gotuje
sernik karmelowo - lawendowy 182

pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka 1 kubek cukru muscovado 1 kg mielonego twarogu Przygotowanie: herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego(...)soli na pianę do żółtek dodajemy stopniowo ser, wlewamy ostudzony syrop lawendowy delikatnie dokładamy pianę z białek masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika pieczemy przez około godzinę, po czym posypujemy wierzch pozostałym cukrem trzcinowym i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 185

nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę(...)odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM

Bon Appetit Małgorzaty
Mięso pieczone w cieście 230

Składniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść(...)płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min.                               Podczas pieczenia z mięsa wypływają

Proste Potrawy
Żeberka w sosie własnym. 377

nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki:  ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu  Wykonanie:Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką(...)półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać

Malinowe Pocałunki
Muffinki z truskawkami 190

mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis.... Składniki; 12 małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka, 175 g mąki, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kremówki, cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle(...)masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Pieczone pomidory. 200

pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek(...)małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić  a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 275

pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas(...)wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Kotleciki brokułowo - jajeczne 361

Składniki: (6-7 kotlecików): 150 g brokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 minuty. Po ugotowaniu od razu rozgniatamy go widelcem. Gotujemy jajko na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), studzimy(...)drobno pokrojone ugotowane jajko, dwa surowe jajka, płatki owsiane, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Marcepanowo orzechowe z śliwkami 225

średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę(...)więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania

Ala piecze i gotuje
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 394

Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie. W radio kolędy, nuci je cała rodzina.W kuchni piekarnik bucha zapachem pierników, na patelni skwierczy karp, a w lodówce studzi się kompot.W słoikach zamknięte szczelnie śledziki czekają, aż w końcu będą mogły zachwycać podniebienia.Tak, takie pyszne będą(...)rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie w małe kawałki. Chili pozbawiam pestek, kroję w małe plasterki. Układam śledziki wraz

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z papryką i żółtym serem 229

mielonego z łopatki2 jajka3 łyżki kaszy manny150 g papryki200 g żółtego sera1/2 szklanki bulionu drobiowego1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis1 łyżka bazylii Kamis1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamissól prowansalska KamisMięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać(...)foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry

Monia miesza i gotuje