mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:190/400)

Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 220

drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni tak żeby się zrumieniła i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam już przygotowane, wystudzone – teraz przygotuję gołąbki: Do miski daję ryż, odciśniętą kapustę, mięso mielone, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam (wyrabiam) dłonią - z tak przygotowanej masy będę formowała gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego smaruję niewielką ilością oleju. W dłoń nabieram(...)dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne 30 minut – po tym czasie gołąbki są gotowe

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Snickers 214

Składniki biszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy(...)mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym delikatnie odrobiną margaryny. Pieczemy w temperaturze 200st około 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy. W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Gęsi pasztet z żurawiną 150

minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar(...)aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chipsy z pomidorów na dwa sposoby 165

świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder.   PIKANTNE Składniki: ½ kg pomidorów podłużnych np. limo, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszona bazylia, sól himalajska, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory doprawiamy i układamy na suszarce. Łagodne posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem. Pikantne(...)wynosi ok. 5 – 9 godzin w zależności od ich grubości. Pomidory powinny stracić 3/4 swojej objętości, być mocno wysuszone ale elastyczne. Rada: jeśli nie macie suszarki można suszyć w piekarniku. Pomidory należy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Czas suszenia jest krótszy

Moniki Smakołyki
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 163

szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać(...)puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ 264

czerwona papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sok cytrynowy – 2 łyżki * suszone oregano – 1 łyżeczka * suszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * oliwa z oliwek – 1 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku(...)oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem. Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik jagodowy 172

jogurtu greckiego 2 łyżki masła masa serowa: 1kg sera twarogowego 3x mielonego 100g masła szklanka jagód 1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser) 6 jajek L aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko(...)chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dobrze schodzona kremówkę

Pyry na Gaz
Czekoladowe muffinki z bananem 144

zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około 30  kropel stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy(...)każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 342

szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem(...)porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie bułkę tartą. Szpinak układamy na dużym durszlaku

Kolizje Smaków
Mazurek brzoskwiniowo-morelowy 207

spód: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 2-3 żółtka szczypta soli Składniki na obrzeże: 4 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne(...)rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto-  przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.  Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję

Ciasteczkowy Potwór
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 204

Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso(...)czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego oliwa naczynia. Wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut. Podajemy na zimno lub ciepło. Syncio po dwóch nocach i jednym dniu zmagania się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 214

wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 duży słoik(...)gazowanej wody mineralnej) Dekoracja: Perełki złote i srebrne Na początek przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu

Smakowy Raj
KOTLETY Z KARCZKU Z PIEKARNIKA 211

karczku (chudego) 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi(...)smarujemy tłuszczem, gdyż wytopi się z karczku), na każdy płat ułożyć pokrojoną w talarki szalotkę, po plastrze sera i posmarować wszystko majonezem. Wierzch oprószyć papryką.  Karczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut

Kuchnia w opałach
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 206

takiego, które można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego masła 100 g cukru 100 g migdałów - mielonych, pokruszonych, lub płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka(...)masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Jeżeli używać ciasta już rozwałkowanego (sprzedawanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony z majerankiem i papryką 280

papryką pieczony był w całości, a Piotrek porcjował go na stole przy gościach. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Miód mieszamy(...)płaskim naczyniu żaroodpornym i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania, ja przykryłam kurczaka folią aluminiową i zostawiłam na całą noc. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika,  pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne  z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię