mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:198/400)

Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 446

czubate łyżki mielonego siemienia lnianego (ewentualnie jajko) ·                      1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego ·                      1 czubata łyżeczka mielonej kolendry(...)płaska łyżeczka mielonej kozieradki ·                      2 ząbki czosnku ·                      świeżo mielony pieprz

Qlinarnie i Qlinarnie
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 174

żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia.  5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem  4 filety śledziowe(...)międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.  8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki

SMYKWKUCHNI
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 178

kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego aromat niemal zawrócił mi w głowie. Ten wydobywający się z piekarnika przyprawił mnie o szybsze bicie serca, a C. przyciągnął do kuchni. Usiedliśmy przy stole, i wgapieni w szybkę, czekaliśmy niecierpliwie. Pierwsze sztuki poparzyły nam palce i języki, ale było warto(...)około 110 sztuk) 150 g melasy 115 g masła 100 g cukru 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe 221

bardzo ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  szklanka oleju  4 jajka 2 szklanki cukru  4 duże marchewki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżeczki mielonego cynamonu  100 g orzechów włoskich  Wykonanie :  Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać(...)koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) 130

Pyszny sernik czekoladowo-kokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego twarogu łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka   puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru trzcinowego owoce (u mnie zmiksowane truskawki oraz jagody i maliny) Czekoladę(...)dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około 21 cm. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki

Mienta blog
Sernik krakowski 182

Sernik krakowski Składniki: kruche ciasto   250g mąki pszennej   100g cukru   125g masła   8g cukru waniliowego   1 jajko masa serowa   1 kg mielonego trzykrotnie twarogu   8 jajek   100g masła    200g cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego   3 łyżki mąki ziemniaczanej   aromat śmietankowy   żółtko do posmarowania pasków(...)ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części, resztą wylepiamy dno natłuszczonej formy. Po wylepieniu spodu blaszki nakłuwamy ciast gęsto widelcem. Podpiekamy spód w nagrzanym do 170 st.C piekarniku około 10min. Masa : Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę

Smaki Natalii
Sernik jogurtowy z kiwi. Super fit. 160

przepisu! Składniki na spód: 150 g płatków owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g masła 2 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g 3 jaja M 200 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 3 kiwi 1/2 op. Tortenguss Wykonanie:  płatki owsiane zmielić(...)mokry piasek". Gdyby masa była za sucha dodać ciut więcej masła . Masą wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200`C przez 15 minut sitko wyłożyć gazą, wyłożyć jogurt i odstawić na 1 godzinę do obcieknięcia. Jeśli masz dość zwięzły ser nie jest to konieczne jogurt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 148

urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym(...)mięsa dodać posiekaną drobno marchew, jajko i podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku. Cebule nadziewać farszem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno włożyć 2 łyżki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać ok. 25 minut. Podawać z ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Sernik krakowski, klasyczny z rodzynkami 126

soli Masa serowa: - 85 dag sera białego - 10 dag masła - 15 dag cukru pudru - 6 jaj - 2 białka które zostały z ciasta - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii - 10 dag rodzynek Po wanilię i bakalie zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć i odstawić do lodówki do schłodzenia. 2. Ser zmielić. Rodzynki sparzyć(...)końcu dodać mąkę ziemniaczaną. 3. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód foremki i po nakłuwać widelcem, mniejszą część ciasta zostawić na zrobienie kratki na wierzchu sernika. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15-20 minut żeby ciasto się zrumieniło. 4. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać rodzynki i piankę, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników

Apetyczna babeczka
sernik pina colada 182

biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego  na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego  5 jajek 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić(...)wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.  W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze 211

sztuka  wypatroszonego jesiotra (około 2 kg) 50 g masła 1 cytryna pęczek tymianku pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jesiotra bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Masło kroimy w plastry i wkładamy(...)pęczka ziół i wstawiamy rybę do lodówki na kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy jesiotra, skrapiamy oliwą i obkładamy resztą pietruszki i tymianku. Rybę spinamy klamrami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni i pieczemy przez półtorej godziny (z termoobiegiem). Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i podpiekamy jeszcze 10 minut. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze według tego przepisu

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowa strucla makowa 158

bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście(...)papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. Zimną struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pizza z chorizo i mascarpone 189

żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą(...)minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem

Moja pasja smaku
Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami 127

podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa) ziemniaki: - ziemniaki - sól - tymianek(...)Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Całość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu

Kuchnia co dnia
Crumble z jabłkami i selerem 144

selera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki(...)Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze

Moja Galeria Smaku