mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:204/400)

Soczyste ciasto z orzechami i jabłkami. 152

ciasto z orzechami i jabłkami: szklanka 250 ml 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka  ekstraktu z wanilii 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka grubo mielonych orzechów 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jabłka (starte na grubych oczkach tarki) otarta skórka z 1 niepryskanej cytryny(...)dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka, skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierś z indyka z pieczarkami i ricottą. 141

Składniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę(...)przekładamy farsz na piersi z indyka - zawijamy (można związać nitką żeby nam się nie rozpadły). Przekładamy Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami/sałatką z pomidorów i ogórków. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej. 115

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 łyżki masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona 500 ml wrzątku 500 ml rosołu   (przepis tutaj) Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma(...)przez praskę.Następnie łączymy wszystkie składniki, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Smacznego

Moje-pitraszenie
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1745

przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej  1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany kremówki(...)wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu

Domowa Cookierenka Agi
Rolada z piersi kurczaka do chleba 422

zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.  3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno(...)keksówki. 5. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min. Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 325

porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe(...)uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 216

Składniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka, wlewamy maślankę, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody, nie żałujemy soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 3,5 godziny

My Culinary Art
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 316

kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był zamknięty w środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika czosnek może sobie w nim stygnąć dopóty, dopóki nie będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane(...)mąki orkiszowej razowej 480 g wody o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 16 g świeżych drożdży 20 g soli 50 g pieczonego czosnku 20 g mielonych ziaren siemienia lnianego Przygotowanie bułek (18 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie wody rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę pszenną chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielone siemię lniane

Grahamka, weka i kajzerka
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 209

łyżka świeżo mielonej soli morskiej do ziemniaków: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej łyżeczka tymianku sół morska pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy(...)przyprawami, dokładnie marynujemy mięso kurczaka. W niemetalowym naczyniu odstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube półplasterki, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym wkładamy na niego ziemniaki. Przyprawiamy je podanymi przyprawami i podsmażamy, aż będą rumiane ciągle mieszając. Kurczaka wyjmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 156

mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały(...)pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia) studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika z góry przepraszam za literówki i nieciekawą formę posta, ale pierwszy raz publikuję przepis z telefonu, siedzę już nad nim ponad godzinę, a tak nie udało mi się dodać zdjęcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta serowo-jabłkowa 194

minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło(...)Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy ) Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni

Słodkości i nie tylko
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 353

uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto.To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy(...)zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej

Słodkie Przyjemności
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 205

pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą(...)schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy

My Culinary Art
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 208

Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy(...)tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście

ladykitchen
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 194

długości podstawy,a następnie naciąć tak jak na rysunku A.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane(...)ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.Smacznego!Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną:Aciri BajkoradaAga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.plAnia JswmAniaW Magnolia i rozmarynAnkawell Życie od kuchniAlucha Nie -ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaAsia Asia’s White KitchenBeata Stare garyBożena

Stare Gary