mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:211/400)

Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 270

przez około 15 minut . Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję jajka , bułkę tartą , zioła prowansalskie , paprykę słodką , sól ( dwie duże szczypty ) , pieprz ( 2 dwie(...)solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia , wystudzony

Uwaga Babcia Gotuje
Tatar z Pomidora na grzance z dipem śmietanowym i cebulką 168

postanowiłem zrobić coś innego nowego, w nowej odsłoniei coś tradycyjnie, Polska potrawa w nowej odsłonie:) Produkty potrzebne: Pomidor- 2 sztuki sól - łyżka pieprz ziarnisty mielony- 2 szczypty cebula- 1 sztuka 0,40 gram szczypiorek- 10 gram kromki chleba- 2 sztuki śmietana 18%- 120ml czosnek- ząbek Sposób przygotowania: Siekamy na bardzo drobno czosnek solimy,zalewamy śmietaną, mieszamy dokładnie i wsadzamy(...)lodówki przyda wam sie na starter na inny mój przepis) i kroimy bardzo drobno i ugniatamy, solimy 2 szczyptami soli i pieprzem. Wycinamy kóleczka z chleba i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około 3 minuty lub do tostera Kroimy drobno cebule i szczypiorek. Układamy grzankę, na to Naszego Tatara, i do okoła dekorujemy jak chcemy cebulkę

pichciszto
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 128

Składniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie(...)pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią

Moje-pitraszenie
Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym 143

mozzarelli 1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw(...)dente. W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy i mozzarellę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 216

laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze  i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową(...)gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;) Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo

potrawyregionalne
Bułki mieszane z ostropestem i chia 154

mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.  Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą(...)czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Kebab drobiowy 131

wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka  szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 czerwona cebula Przygotowanie(...)pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami 209

danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)nasienne, płuczemy. Obgotowujemy paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwracamy i pozostawiamy do wyschnięcia. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy na sicie, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Mięso wieprzowe mielimy. Rozgrzewam patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając. Do niej dodajemy mięso, mieszamy, podsmażamy. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 189

mleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży instant spora szczypta soli 1 łyżeczka mielonego kardamonu 4 łyżki powideł sliwkowych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka cukru 1,5-2 kg śliwek Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać mleko(...)każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKARON CONCHIGLIONI ZAPIEKANY Z MIĘSEM 137

SKŁADNIKI: Makaron conchiglioni 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy ostra papryka bazylia ser parmezan 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła klarowanego sól W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili mięso, dusimy ok 10 min. Obieramy pomidory ze skóry i pokrojone dodajemy do mięsa, dodajemy resztę(...)Jeżeli pomidory nie oddały dużo soku to dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość musi być dość rzadka. Makaron układamy w foremce/ naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 25 min, przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżą bazylią

harrisa
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 158

dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki  puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu      Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy do garnka i przesmażamy z miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy(...)dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-) Upieczone pudrujemy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 115

brązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie  miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę(...)ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.  Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut.      Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym

Rozpustne gotowanie
Roladki z kurczaka ze szparagami 252

pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Od szparagów odcinamy stwardniałą końcówkę. W małym garnuszku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki cukru i łyżkę(...)pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu

My Culinary Art
Kalarepa zapiekana 153

zapiekaną  i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą(...)momentu , kiedy nie będzie już surowe. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec

O kuchni z uczuciem
Makowiec 128

godziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru wody. Do makowca użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły mak to należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe(...)roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając luz między ciastem a papierem. Gotowy makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągamy makowiec z piekarnika, przecinamy papier i pozostawiamy do ostudzenia. Gotowy makowiec możemy udekorować cukrem pudrem

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania