Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki na nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy, a temperaturę
My Culinary Artpotem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości! Składniki (około 2 porcji): spód: jajko białko z jajka 2 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa(...)się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stopniowo(...)dziurką. Dno tortownicy wyłożyć papierem dopieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany
Pełny talerzostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj części zaparzyć wątróbkę tak aby nie wydostawała się z niej krew(w razie potrzeby podgrzać wywar jeszcze raz), zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić(...)formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz., pasztet jest gotowy gdy odchodzi od formy
Kuchnia Beatysprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich* 125 g zimnego masła szczypta soli * Orzechy można kupić całe i samemu zmielić w blenderze na proszek. Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać(...)formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle
maniapieczeniapuszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi(...)trakcie tego łączenia składników łyżką góra-dół tak jakbyśmy nabierali czegoś ze spodu miski. Przelać delikatnie masę na blachę 25x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić a następnie wyjąć z blachy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przełożyć biszkopt
UgotujmyTo.plaromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową: -20 dkg mielonego maku -5 jajek -3/4 szklanki cukru(...)Dodajemy mak i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy
Maminek kulinarnyjednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie. Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego(...)formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple
Gorący kąsekłyżki masłakakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin Pokruszone ciasteczka, masło i odrobinę kakao wrzucamy do miksera i mielimy na okruszki - tutaj kakao dodajemy na oko i w zależności od upodobań. Ja wolę bardziej intensywny aromat, więc dałam 4 spore łyżki, ale mniejsza ilość będzie jak najbardziej okej(...)oczywiście zrobiłam :D Należy zmiksować składniki sernikowe: twaróg, jajka, Nutella, cukier i proszek budyniowy powinny stworzyć gładką, jednolitą masę. Wylewamy na dobrze ugnieciony spód i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (czas orientacyjny, polecam sprawdzanie patyczkiem - przestajemy piec w momencie, gdy patyczek po wyjęciu jest suchy). Kiedy skończymy wylizywać garnki i sprzątać ochlapane
sama złodyczminut). Alternatywnie można bakłażany opiekać nad płomieniem kuchenki gazowej (metoda najbardziej zbliżona to tradycyjnego opiekania nad żywym ogniem, ale ja niestety nie posiadam kuchenki gazowej), lub upiec je w piekarniku przez ok. 1 godz. w 200 stopniach C (ale koniecznie nakłuwając uprzednio w kilku miejscach, aby nie wybuchły).Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi(...)mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki chilli, posiekane (lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych (dla mnie - więcej znaczy smaczniej) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki
Chilli Czosnek i Oliwadomowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki(...)tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy
OstryKęskremowy środek, to pieczone ziemniaki w mące kukurydzianej bez soli. Sprawdzony przepis na kolejne ziemniaki z piekarnika. Tak przygotowane dodatek do obiadu na pewno się sprawdzi. Ziemniaki pieczone w mące bez soli, mają bardziej chrupiący wierzch i kremowy środek, niż te z piekarnika w samych przyprawach. Ziemniaki pieczone w ten sposób nie wysychają, otacza je panierka i dzięki temu(...)pieczone ziemniaki to już połowa sukcesu. Takie dodatki jak czosnek, wędzona papryka, tymianek, lubczyk sprawiają że prosty ziemniak smakuje znakomicie. Nieważne czy poda się do niego kotlet schabowy, kotlet mielony, sznycel po wiedeńsku, pieczony kurczak czy też tylko zsiadłe mleko lub maślankę zawsze smakuje. Do pieczonych ziemniaków poza gamą mięs podaje się takie surówki jak: colesław , surówka
Dieta moja pasjastaję sobie z boczku marząc, żeby już zabrać się do pracy i trochę rozgrzać. W tym momencie padło jednak na mnie pełne politowania spojrzenie nauczyciela, który pokierował mnie do piekarnika (w którym mogłyby wygodnie usiąść i napić się herbaty cztery dorosłe osoby), kazał otworzyć drzwi i przekręcić gałeczkę . W tym momencie owiało mnie cudowne, piekarnikowe ciepło, pachnące jeszcze wczorajszymi wypiekami(...)pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesporo w domu, więc czemu nie. I żeby nie nawpychać się po kokardki pustych kalorii, zamroziłam większość ciastek. Będę je sobie dawkować. I Toli. I wszystkim, którzy będą mieli na nie ochotę. Przepis prosty i przyjemny. Zróbcie je koniecznie. Składniki: 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki(...)cukrem pudrem i 1 łyżką orzechów, pod koniec dodajemy śmietanę. Dodajemy do niego mąkę, dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką na blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty ciastek, wykładamy je na blachę
KardamonovyUdka z kurczaka Składniki na pikantne udka z kurczaka. 2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka drobno tartej białej cebuli Jak zrobić pikantne udka z kurczaka. W miseczce połączyć paprykę słodką(...)lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej udka marynują się w przyprawach, tym lepiej smakują. Po wyjęciu z lodówki mięso ułożyć na blasze do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 15 minut. W trakcie pieczenia mięso kilkukrotnie przewrócić na drugą stronę, a przed jego wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy jest
MeCooks