dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka(...)makowej dodajemy konfiturę oraz bakalie (opcjonalnie). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Na podpieczony kruchy spód wykładamy mak z dodatkami i ponownie wkładamy do piekarnika na 30 minut. Studzimy. Łączymy ze sobą mąkę, mak i proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej gęstej bezy delikatnie
sierotka maRysia w kuchnikeks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną(...)mąki ziemniaczanej. • Masę serową połączyć z owocami i wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym
To co kochamłyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem(...)wylewam na spód. Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę. Składniki lukru mieszam i polewam nim jeszcze ciepłe ciasto. Wierzch
Mango Papajawieprzowego) 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 cebula czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki startego sera grana padano 1 kulka mozarelli 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Wnętrze każdej połówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać(...)Podsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Zalać pomidorami, gotować 15 minut. Dodać ryż, kukurydzę, starty ser grana padano. Wymieszać wszystko i doprawić solą. Połówki papryki nadziewać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce położyć kawałeczki mozarelli
Kulinarne InspiracjeZajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych - 2 łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni(...)smaż na maśle klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne 4-5 minut. Ziemniaki odcedź gdy zmiękną i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli szpinak zdążył ostygnąć, podgrzej go krótko i podawaj z rybą i ziemniakami. Smacznego. CMOK . Do dania pasuje
Pasje Jolkinaprawdę pyszne, do pieczarek podałam Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek(...)jeszcze raz mieszamy. Pieczarki myjemy, wyciągamy korzonek i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Z mięsa formujemy kulki wielkości pieczarki tak aby wypełniły środek, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.Podajemy z remuladą
Sama słodycz i szczypta chilikeksik. Polałam go polewą czekoladową i udekorowałam pozostałymi bakaliami. składniki: 1 szklanka białek 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku, dałam mak mielony Back Mit 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i wystudzić. Białka przelać do miski(...)dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Szklanka o pojemności 250 ml. Polecam też: Pieguska z kremem waniliowym
Monia miesza i gotujepodczas pieczenia. Cząstki fenkułu rozkładamy na blasze, spryskujemy oliwą lub olejem. Nie solimy i nie pieprzymy, żeby fenkuł nie puścił wody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy(...)nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł
Karo in the Kitchenmożna chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu. składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 150 g twarogu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do posypania mak mielony Back Mit złote siemię lniane Kresto drobno starty ser żółty Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg(...)wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem porkoić ciasto na paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 15 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujebądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek(...)dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej
W Moim Magicznym Domumleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt tymianku sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut(...)jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Fanom szpinaku polecam także przepisy: Kulki szpinakowe Sałatka ze szpinaku
My Chcemy JeśćMielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu) 1 jajko 1 kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy(...)Doprawiamy musztardą i sosem Worchester. Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy juz sterta kotletów gotowa - można wykorzystać je na różne sposoby
Kuchnia po mojemuśrednie t warde jabłka, 50 g masła, 30 g cukru brązowego, 20 g curry, 2 ząbki czosnku, 20 g świeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1. Schab umyj i wysusz(...)miejsce na minimum godzinę , by mięso przeszło ich smakiem. 2. W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz dalej przez 25 -30 minut
SzczyptaSmaQząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)ostatnią warstwę ziemniaków. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjedzieci, szczególnie pierworodnej, i w ogóle wszystkiego, co najlepsze. I z tej okazji właśnie chcę Wam pokazać moje ostatnie makaroniki, które wyszły jak malowanie. W końcu opanowałam mój piekarnik, i wszystko się udało, jak należy. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z rozpływającym się w buzi i lekko kwaskowym kremem z wyraźnymi nutami limonki i mięty. Pomysł(...)francusku czy włosku, polecam Wam je ogromnie. Są pyszne i niesamowicie efektowne - czy ktoś mógłby się im oprzeć...? Makaroniki limonkowo-miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty
Pożeraczka, czyli raz adobrze