chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g * chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g * chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy. Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy. MASA SEROWA: Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem. Resztę chałwy kroimy na kawałki(...)minut w 170C , a następnie 45-50 w 150. Uwaga! Pod spód stawiamy sobie blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. KREM CHAŁWOWY: Chałwę kruszymy, dodajemy śmietanę, miksujemy. Przelewamy do garnka podgrzewamy aż masa zgęstnieje ( nie gotujemy ). Studzimy, wystudzoną rozprowadzamy na serniku i wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoodpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, które nie mogą jeść klasycznego, kruchego ciasta. SERNIK Z ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS NAJPROSTSZY Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: 1 kg mielonego twarogu na sernik 300 g ugotowanych ziemniaków (ok. 3-4 szt) 200 g masła 1 szklanka cukru 7 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) odrobina esencji waniliowej(...)nadal miksujemy, aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej, dokładnie mieszając. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C stopni i pieczemy przez 1,5 godzinę. Wyjmujemy, studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Sernik z ziemniakami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić(...)wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem
Kulinarne Inspiracjesyropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć(...)klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie (użyłam papieru do pieczenia). Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec na papierze
Pełny talerzżółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. • Piec jeszcze przez 10 minut
To co kochamodmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go podawać również z sosem tatarskim. Polecam również klops z mięsa
Tradycyjna Kuchniapudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym
VioletoweKucharzenieleniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk) brzoskwinie z puszki kg sera mielonego (polecam Pilos, kupicie tutaj KLIK ) 15 dag masła 3 jajka 3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki(...)ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą. Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C. Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią
Takie tam pichcenieWitam serdecznie Tym razem propozycja na smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g 250 g mąki orkiszowej – grubo mielonej 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 ml letniego mleka 250 ml letniej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 10 g soli 1 łyżeczka cukru Foremka(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę orkiszową , sól , wodę i wszystko razem mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebżurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan(...)formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 15-20 minut . Wyjmij i ostudź. Mincemeat* Do rondla wlej Porto oraz Amaretto, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści
Food Squareskładania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30(...)siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Słodkich wypieków! http://www.mlekoma.pl/ http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego majeranku 50 g masła sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy(...)dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Kuchnia BeatyBartek , Gin , Sianko , Justinka , Zuzia i Mops . Składniki : 150g miękkiego masła 300g mąki pszennej 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego imbiru 100g brązowego cukru 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200ml wody 2 jajka 300g rabarbaru cukier puder Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło(...)ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie
Codzienne Gotowaniekoniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany(...)dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być
Smakowity Blog Kulinarnyminut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno(...)cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich
zobacz ich smakcukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy
Bea(u)ty kitchendwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czerwonej czubrycy sól Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ok. 2 łyżek oleju na papier. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę(...)fenkuł (łącznie z młodziutką natką), paprykę, seler naciowy, chili, pomidor, pietruszkę naciową z przyprawami i amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz(...)grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną. Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką
kgwjanczewoWypiekaniem na śniadanie. I znowu my w roli prowadzących. Dla niewtajemniczonych przypomnę:jest to wspólna akcja blogerów kulinarnych. Spotykamy się wirtualnie, tzn, każdy w swojej kuchni, przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował. Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z kubkiem(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy. Mak mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać
Marder&Marder Manufacturekiełbasy wędzonej z linii Nove Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula, ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która(...)porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 ° C. Pieczemy z pokrywą ok. 45 min. a pozostały czas bez pokrywy. Ziemniaki powinny się przyrumienić. Rada: czas pieczenia może się nam wydłużyć w zależności od rodzaju ziemniaków
Moniki Smakołykimąki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć(...)Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest, posypać cukrem pudrem. Z reszty ciasta uformować wałki, z których ułożyć kratkę na agreście. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjąć posypać cukrem i skarmelizować przy użyciu palnika lub zapiec w piekarniku. zastawa
królestwo garówSkładniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju(...)żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piecz około 80 minut. Po upieczeniu rozwiąż sznurek, ponacinaj schab do końca. Udekoruj listkami zielonej pietruszki. Podawaj gorące z surówką lub sałatką. Schab ten doskonale smakuje z młodymi
Przepisy i porady kulinarnetakiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki:Spód:220 g ciastek kakaowych50 g masła20 g margaryny Palma „Bielmar”Masa serowa:1 kg mielonego twarogu250 g serka mascarpone100 g śmietanki 30 %1 i 3/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernika200 g czekolady deserowej6 jajek2 łyżki mąki pszenneDodatkowo:kilka ciastek kakaowych1/2 łyżeczki przyprawy(...)roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.Resztę składników zmiksować (nie za długo !). Dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie połączyć z masą. Wylać na schłodzony spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez około 60-70 minut. Wyłączyć i pozostawić w piecu na kolejne 50 minut. Następnie przestudzić i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem
Oryginalny smakmigdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody.Wykonanie:W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić.Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche(...)rozwałkowuję na pożadaną grubość. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pierniczki urosną więc ciasto nie może się stykać. Przed wsunięciem do piekarnika posmarować pierniczki rozbełtanym jajkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.10-12 minut lub 170*C (termoobieg) ok.10 minut. Po wystudzeniu najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce.Można polukrować
Smaczne ZdroweZainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu(...)mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango PapajaPonętny zapach unosi się w całym mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm, samozachwyt czy samouwielbienie. Po prostu te burgery są fenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego.I sezonowe, gdyż(...)ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 100g pestek dyni ok. 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę
W kuchni Karmel-itkiszklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek) garść startego sera żółtego (parmezan,oscypek) sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik(...)być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy dozapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata.Ciasto amaretti z brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie:Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki(...)piane i dodajemy do ciasta.Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami.Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy.Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami lub malinami.Smacznego
Przysmaki Karolkiwypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie
Blondynka Gotujestartego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz(...)oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie: Kukurydzę złocistą(...)mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy kuleczki na drugą stronę, żeby się równomiernie spiekły. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Fioletowe ziemniaki obieramy
Quinoa Raz!swoją objętość. Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki: płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu(...)wsypać płatki owsiane, bakalie i połączyć składniki wsypać przesianą mąkę z proszkiem, anyż, nasiona chia i połączyć składniki formować spłaszczone ciastka i układać na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół - piec około 20 minut na złocisty kolor, wystudzić - ciasteczka są chrupiące, przechowywać najlepiej w torebce papierowej.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępolecam do wypieków sojowe niesłodzone) 100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę) łyżeczka mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody tarka 2 miski (mała i duża) duża łyżka trzepaczka forma(...)wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut. Smacznego
greenscarfświetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 40 g masła Wykonanie: paprykę umyć, pokroić na ćwiartki(...)masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm dyniowe puree doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna(...)sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać
Kuchnia Danusinich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki(...)Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić
Kulinarne Inspiracjebrakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól(...)jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki
Aga w kuchniMój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać(...)talerzu lub półmisku, lekko posolić i popieprzyć . Następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać startym serem żółtym. Polecane wraz z ciepłym pieczywem (Można na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika - samo pieczywo) posmarowanym masłem. Smacznego
W kuchni u Monikiogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę(...)Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieczasie zagrzejcie piekarnik do 190⁰C. Kawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności od wielkości), aż temperatura mięsa osiągnie w środku przynajmniej 90⁰C. Pomaga termometr – swój kupiłam(...)sezamem, koniecznie z cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego
Karo in the Kitchenziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy(...)koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy w piekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym (przepis) a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory(...)piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę
O kuchni z uczuciemLatem, w piękne, upalne dni mało komu chce się siedzieć w kuchni i spędzać długie godziny nad dymiącymi garami czy przy rozgrzanym piekarniku. Mało komu tak naprwdę chce się jeść. Wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu, a w międzyczasie przekąsić coś lekkiego i orzeźwiającego, np. chłodnik czy sałatkę. Ja jestem osobą zdecydowanie sałatkożerną :) Zwłaszcza latem, gdy mamy tyle pysznych warzyw(...)skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach
Zawsze głodna!się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej czekolady(...)stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 120*C i piec ok.10-15min , następnie zwiększyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 60min. (nie otwierać piernika w trakcie pieczenia!) Potem wyłączyć piekarnik i pozostawić
chili & sugardodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemi(...)tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnamoczone patyki nadziewać dość ciasno naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki(...)pieczarek, na pieczarki starty ser. Powinien to być ser żółty, a nie wyrób seropodobny , gdyż tylko ser przyrumieni się i nie spłynie z grzanek. Tak przygotowane grzanki zapiec w piekarniku. Można je dołożyć do szaszłyków w połowie ich pieczenia. Lubicie szaszłyki? macie swoje ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennakawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem. - Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Na nadzienie 200 g orzechów włoskich 200 g orzechów piniowych 1 szklanka miodu WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się
Passions hobbies lifepotrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy 6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą(...)Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli a na około pokrojone szparagi. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego :) Artykuł Serowe bułeczki ze szparagami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsiadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku(...)posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki. Zapiekankę przykryć - można do tego użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki(...)ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę
Luźna Kuchniajajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy(...)mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.Ozdabiamy kilkoma czereśniami.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Ciasto musi dokładnie wystygnąć
Ostra na Słodkoznalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu(...)jajka, i mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Keksówkę dokładnie nacieramy margaryną i wykładamy mięso. Z wierzchu smarujemy ketchupem "od serca". Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby odetchnęło. Kroimy na plasterki i podajemy z warzywami i ziemniaczkami :) Smacznego
My Culinary Art