mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:246/400)

Bakłażan zapiekany z kurczakiem 179

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory(...)piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę

O kuchni z uczuciem
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą 122

Latem, w piękne, upalne dni mało komu chce się siedzieć w kuchni i spędzać długie godziny nad dymiącymi garami czy przy rozgrzanym piekarniku. Mało komu tak naprwdę chce się jeść. Wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu, a w międzyczasie przekąsić coś lekkiego i orzeźwiającego, np. chłodnik czy sałatkę. Ja jestem osobą zdecydowanie sałatkożerną :) Zwłaszcza latem, gdy mamy tyle pysznych warzyw(...)skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od   Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach

Zawsze głodna!
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 203

się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej czekolady(...)stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 120*C i piec ok.10-15min , następnie zwiększyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 60min. (nie otwierać piernika w trakcie pieczenia!) Potem wyłączyć piekarnik i pozostawić

chili & sugar
Pełnoziarniste bułeczki 113

dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemi(...)tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 184

namoczone patyki nadziewać dość ciasno  naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki(...)pieczarek, na pieczarki starty ser. Powinien to być ser żółty, a nie wyrób seropodobny , gdyż tylko ser przyrumieni się i nie spłynie z grzanek. Tak przygotowane grzanki zapiec w piekarniku. Można je dołożyć do szaszłyków w połowie ich pieczenia. Lubicie szaszłyki? macie swoje ulubione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a 169

kawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem. - Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Na nadzienie 200 g orzechów włoskich 200 g orzechów piniowych 1 szklanka miodu WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się

Passions hobbies life
Serowe bułeczki ze szparagami 157

potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy   6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą(...)Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli a na około pokrojone szparagi. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego :) Artykuł Serowe bułeczki ze szparagami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 445

siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku(...)posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki. Zapiekankę przykryć - można do tego użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Seromak z serkiem mascarpone 179

ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki(...)ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową.  Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę

Luźna Kuchnia
Sernik śmietankowy z czereśniami 158

jajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy(...)mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.Ozdabiamy kilkoma czereśniami.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Ciasto musi dokładnie wystygnąć

Ostra na Słodko
"Duma Południa", czyli pieczeń z programu "Ugotowani" 254

znalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu(...)jajka, i mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Keksówkę dokładnie nacieramy margaryną i wykładamy mięso. Z wierzchu smarujemy ketchupem "od serca". Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby odetchnęło. Kroimy na plasterki i podajemy z warzywami i ziemniaczkami :) Smacznego

My Culinary Art
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 122

tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku 1  kostka mięsna  250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić(...)wierzchu. Ja ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie dociskać łyżką aby masa powchodziła między fetę i dokładnie wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 50 minut

Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa 84

wołowiny (łopatka lub karkówka ) -30 -35 g soli zwykłej ( 12- 14g na 1 kg ) -majeranek 2 łyżki -pieprz świeżo mielony 1 łyżka -czosnek 6 dużych ząbków -zimna przegotowana woda (200/300 ml ) -jelita wieprzowe o kalibrze 24-26  Z mięs usunąć niepotrzebne włókna. Każdy rodzaj mięsa osobno pokroić w grubszą kostkę. Wołowinę zmielić na sitku 4 mm,  szynkę(...)obficie solą i przechowywać w wyparzonym i szczelnie zakręconym słoiku w lodówce. Wymoczone i wypłukane jelita naciągnąć na wcześniej wysmarowany olejem lejek umieszczony w maszynce do mielenia mięsa.  Koniec jelita zawiązać na supeł i delikatnie i z wyczuciem napychać mięso w jelito. Aby usunąć początkowo wtłoczone powietrze należy igłą zrobić dziurkę przy końcu jelita

Kulinarne przemyslenia
Murzynek z serem 163

kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 6 łyżek wody 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier(...)koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami. 135

zaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół(...)koniec doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone na drobno orzechy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Później połowa żółtego sera, który podziała jako spoiwo i można napełniać ziemniaczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni aż się zrumienią. Wtedy to wierzch każdej połówki dekorujemy resztą sera, a jak się rozpuści można podawać. Aromatyczne, pikantne, proste i bardzo smaczne, jak dla mnie mięso zbyteczne

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania