chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g * chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g * chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy. Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy. MASA SEROWA: Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem. Resztę chałwy kroimy na kawałki(...)minut w 170C , a następnie 45-50 w 150. Uwaga! Pod spód stawiamy sobie blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. KREM CHAŁWOWY: Chałwę kruszymy, dodajemy śmietanę, miksujemy. Przelewamy do garnka podgrzewamy aż masa zgęstnieje ( nie gotujemy ). Studzimy, wystudzoną rozprowadzamy na serniku i wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoodpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, które nie mogą jeść klasycznego, kruchego ciasta. SERNIK Z ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS NAJPROSTSZY Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: 1 kg mielonego twarogu na sernik 300 g ugotowanych ziemniaków (ok. 3-4 szt) 200 g masła 1 szklanka cukru 7 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) odrobina esencji waniliowej(...)nadal miksujemy, aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej, dokładnie mieszając. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C stopni i pieczemy przez 1,5 godzinę. Wyjmujemy, studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Sernik z ziemniakami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić(...)wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem
Kulinarne Inspiracjesyropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć(...)klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie (użyłam papieru do pieczenia). Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec na papierze
Pełny talerzżółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. • Piec jeszcze przez 10 minut
To co kochamodmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go podawać również z sosem tatarskim. Polecam również klops z mięsa
Tradycyjna Kuchniapudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym
VioletoweKucharzenieleniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk) brzoskwinie z puszki kg sera mielonego (polecam Pilos, kupicie tutaj KLIK ) 15 dag masła 3 jajka 3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki(...)ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą. Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C. Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią
Takie tam pichcenieWitam serdecznie Tym razem propozycja na smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g 250 g mąki orkiszowej – grubo mielonej 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 ml letniego mleka 250 ml letniej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 10 g soli 1 łyżeczka cukru Foremka(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę orkiszową , sól , wodę i wszystko razem mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebżurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan(...)formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 15-20 minut . Wyjmij i ostudź. Mincemeat* Do rondla wlej Porto oraz Amaretto, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści
Food Squareskładania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30(...)siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Słodkich wypieków! http://www.mlekoma.pl/ http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego majeranku 50 g masła sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy(...)dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Kuchnia BeatyBartek , Gin , Sianko , Justinka , Zuzia i Mops . Składniki : 150g miękkiego masła 300g mąki pszennej 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego imbiru 100g brązowego cukru 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200ml wody 2 jajka 300g rabarbaru cukier puder Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło(...)ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie
Codzienne Gotowaniekoniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany(...)dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być
Smakowity Blog Kulinarnyminut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno(...)cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich
zobacz ich smak