chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny. Gorąco polecam. Składniki: Kurczak 3 ćwiartki z kurczaka Pieprz czarny mielony Chili, mieszanka przypraw Sól Ziemniaczki z twarogiem Ziemniaki 4 sztuki ( spore ) Czosnek granulowany 200 gram twarogu Łyżeczka kolendry – ziarna Sól Pieprz ½ cebuli Ok. 2 łyżki gęstej śmietany Oliwa/ olej(...)końca ), układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i nacięcia posypujemy granulowanym czosnkiem. Zawijamy w folię ( każdego oddzielnie ). Kurczaka wraz z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z nałożonym na nie twarogiem. SMACZNEGO
Smaki Ewywydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej typ2000 ( drobno mielonej) nieco ponad 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej(...)minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam ziarnami słonecznika także. Piekłam rzecz jasna w piekarniku gazowym. Zajęło to około 1h 15min. w temp. około 200 stopni. Dla piekarnika elektrycznego może być krócej : około
apetytnapieczeniepodsmażamy na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy bardzo drobno posiekane grzyby z moczenia (najlepiej rozdrobnić je w malakserze). Podsmażamy razem przez około 10 minut. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odkładamy. Patelnię czyścimy i ponownie rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. W najgrubszym miejscu możemy je delikatnie rozbić. Nacinamy bok każdej(...)szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi(...)Wykładamy je do foremek na muffinki i wylepiamy nimi foremki jakby. Do środka nakładamy łyżką przygotowane nadzienie, a na wierzch wykładamy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką. Ewentualnie z keczupem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku(...)średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi
Gotowanie to kochanieakurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze(...)rozmarynem (ponieważ jedna puszka ananasa nie wystarcza, 2 plastry przekroiłam na połowę). Wermut mieszamy z octem i 3 łyżkami wody – zalewamy bitki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Bitki schabowe zapiekane z ananasem to potrawa, która również na moim stole częściej zawita. Mięso jest mięciutkie, soczyste, aromatyczne. Dodatek pietruszki i rozmarynu idealnie
mojewypiekiinietylkobeząSkładniki:(na 12 sztuk)150 g miękkiego masła100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 żółtka1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki Cointreau30 ml mleka200 g mąki pszennej50 g mielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g rabarbarudodatkowo:3 białka100 g cukruMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu(...)łyżką.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.Piec dalej w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, stukam w klawisze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka kremowego Apetina pomidory i bazylia, 2 jajka, 4 pomidory suszone, 1 łyżeczka kapary, 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 6 zielonych oliwek, 60 ml oliwy z oliwek. Przygotowanie(...)pomidory suszone i kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Babeczki podajemy z pesto z bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno(...)ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową
W kuchni Karmel-itkiposypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. 🌾 Mąka Do wypieku(...)dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości. 🍞 Inne propozycje Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych wypieków na zakwasie, to zapraszam do wypróbowania poniższych przepisów. Wszystkie są smaczne i łatwe do przygotowania. Wystarczy dobry mocny zakwas żytni i trochę cierpliwości. Każdy
SprawdzonaKuchnia.plpostanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: • 1/2 kg sera białego mielonego • 1/2 kg sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy • 10 miękkich moreli • 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele(...)dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce moreli. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym
To co kochamSKŁADNIKI : 1,5 kg karczku wieprzowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kolendry mielonej nić do zwinięcia mięsa liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu(...)nadać jemu kształt. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 h. Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę odwijamy a z wywaru robimy sos. Wywar przecedzamy
Kulinarne Fantazje Marioliwieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny kroimy na kawałki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy(...)zeszklenia. Przesmażonego pora, lekko studzimy, i razem z mięsem wieprzowym, połową słoniny i wątrobą mieliny w maszynce na drobnym sicie ( jeżeli zależny nam na gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej
Miód i pieprzłyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią(...)dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż nie lubi. :) Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i polej resztkami marynaty z talerza. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 25 minut. Od razu podawaj
Anioszek w kuchniprzełamane smakiem owoców. Koniecznie spróbujcie - są doskonałe. SKŁADNIKI: spód: 70 g ciastek bezglutenowych - użyłam jogurtowych Agluten 50 g masła roztopionego masa serowa: 380 g twarogu 3 krotnie mielonego 3 jaja 120 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnych owoców - u mnie mrożone jagody Ciastka pokrusz bardzo dokładnie i wymieszaj z rozpuszczonym(...)mieć temperatura pokojową). Zmiksuj tylko do połączenia składników (2-3 minuty. Masę serowa wylej do papilotek i do każdej wsyp łyżeczkę jagód.. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok. 50 minut - do zezłocenia się serniczków. Przed wyjęciem z formy ostudź. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa