mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:245/400)

Spaghetti po sycylijsku. 131

startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz(...)oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kuleczkowa sałatka z pieczonymi "falafelkami" z quinoy i kukurydzy 130

czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie: Kukurydzę złocistą(...)mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy kuleczki na drugą stronę, żeby się równomiernie spiekły. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Fioletowe ziemniaki obieramy

Quinoa Raz!
Drożdżowa strucla orzechowa 148

swoją objętość.   Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.    Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
owsiane na miodzie z bakaliami,figami,sezamem,żurawiną,chia,anyżem chrupiące ciasteczka... 126

Składniki: płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu(...)wsypać płatki owsiane, bakalie i połączyć składniki wsypać przesianą mąkę z proszkiem, anyż, nasiona chia i połączyć składniki formować spłaszczone ciastka i układać na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół - piec około 20 minut na złocisty kolor, wystudzić - ciasteczka są chrupiące, przechowywać najlepiej w torebce papierowej.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek gruszkowy 118

polecam do wypieków sojowe niesłodzone) 100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę) łyżeczka mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody tarka 2 miski (mała i duża) duża łyżka trzepaczka forma(...)wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut. Smacznego

greenscarf
Dyniowa zapiekanka 130

świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 40 g masła Wykonanie: paprykę umyć, pokroić na ćwiartki(...)masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm dyniowe puree doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada makowo-orzechowa 122

Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom  smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna(...)sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.  Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.  MASA SEROWA:  Do blendera włożyć biały ser, dodać

Kuchnia Danusi
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 204

nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki(...)Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić

Kulinarne Inspiracje
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 150

brakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól(...)jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki

Aga w kuchni
Pomidory na przystawkę. 171

Mój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos:   Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać(...)talerzu lub półmisku, lekko posolić i popieprzyć . Następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać startym serem żółtym. Polecane wraz z ciepłym pieczywem (Można na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika - samo pieczywo) posmarowanym masłem.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 159

ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.  2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę(...)Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 218

czasie zagrzejcie piekarnik do 190⁰C. Kawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności od wielkości), aż temperatura mięsa osiągnie w środku przynajmniej 90⁰C. Pomaga termometr – swój kupiłam(...)sezamem, koniecznie z cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego

Karo in the Kitchen
(prawie) dietetyczne muffinki 225

jajko  80 ml oleju  250g jogurtu  dodatki: kilka kostek czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder do dekoracji  Płatki mielimy w malakserze (o ile nie kupiliśmy mielonych). Zmielone płatki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce należy rozbełtać jajko. Następnie dosypujemy do niego cukier, olej, jogurt, aromat waniliowy i mieszamy. Konsystencja(...)zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 2 łyżki ciasta na jedną muffinkę). Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, możemy ozdobić muffinki cukrem pudrem lub kremem.  Życzę wszystkim smacznego

two broke sisters
Pikantna salsa paprykowa 210

ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy(...)koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy w piekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania