mat gotuje - 500 przepisów (strona:14/34)

TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 229

garnka wrzucamy cukier, wlewamy mleko, wsypujemy dynię i dodajemy 3 goździki oraz szczyptę soli. Wstawiamy na mocny ogień i zagotowujemy, często mieszając . Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie(...)wierzch zacznie się lekko rumienić i będzie sprężysty po dotknięciu. 8. POLEWA (opcjonalnie) (3 min) Zróbcie ja dopiero, kiedy ciasto ostygnie. Do rondelka wlejcie mleka i dodajcie cukru – gotujcie na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajcie masło i mieszajcie do rozpuszczenia. Na końcu wsypcie kakao i energicznie wymieszajcie trzepaczką (łyżka może nie wystarczyć do pozbycia się grudek

Nerds Kitchen
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 180

odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian(...)nori (4 porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori. Na 1/3 wysokości położyć wzdłuż dwa kawałki łososia. Zawinąć do środka tak jak sushi. Wziąć drugi płat nori i zwilżyć go odrobiną wody

Food Square
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 213

wypłukać, następnie ostawiamy na sitku.  Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody.  Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Mieszamy go, kiedy ryż wchłonie wodę wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy(...)jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski łososia , rukolę, ser, paprykę. Delikatnie dociskając zwijamy rulon suhi na koniec łącząc brzegi

Malinowe Pocałunki
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 301

niestety jest dosyć tłusta...Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki:1,70 kg podgardla1,30 kg boczku0,70 kg wątroby wieprzowej4  bułki kajzerki0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa9 dag soli niejodowanej1 dag pieprzu7 g majeranku20 dag cebuliDodatkowo:grube jelita wieprzowesznurek bawełniany Wykonanie:Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą i moczymy. Podgardle i boczek gotujemy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone jabłka 212

gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji:  Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze! czyli „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”   Akcja związana jest z prezentacją książki Kudłaci kucharze na diecie wydanej przez wydawnictwo Insignis

prawdziwe jedzenie
Zupa rybna z pstrąga. 260

laurowy;2 ziarna ziela angielskiego;kilka ziaren pieprzu;sól.Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym

Miksturownik
Dufinki 186

białka do ubicia na pianę,  1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh double cream- gałka muszkatołowa- sól, biały pieprz- koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy(...)hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne

mojewypiekiinietylko
Przecier pomidorowy 162

łyżeczkę soli i  1 łyżkę cukru Dodaję również : tymianek, bazylię oraz liść laurowy, ilość ziół zależy od indywidualnych preferencji. 1. Do dużego garnka nalewamy 1/4 wody, nastawiamy do gotowania i w miedzy czasie pomidory kroimy na ,,czwórki,, i wrzucamy do wody. Całość gotujemy ok. 40 minut do rozgotowania pomidorów. Czas trzeba oceniać samemu, bo różne mamy gatunki pomidorów

Apetyczna babeczka
Racuchy z jabłkami 259

Witajcie kochani! Mam nadzieję, że Wasz dzień zaczął się równie słodko jak mój i zakończył tak samo pozytywnie! Jeśli nie, mam dla Was przepis, którym

Gotowanie to kochanie
Domowa bułka tarta 180

Bulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 4575

budynie czekoladowe,  4 łyżki cukru,  80g masła,  16 herbatników.  W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić

Z miłości do słodkości
Kurczak z brokułami i pesto 772

pietruszkioliwaświeży parmesan Wykonanie:Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min.Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu dodajemy pesto- mieszamy. Dodajemy pokrojone

Smaki Edyty
Przepyszna zupa krem ze świeżych pomidorów 197

WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru

Zofiana
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1165

można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto

Ostra na Słodko
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 250

świeżo starta 2 jaja pieprz  sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  Po przyprawy zapraszam do www.Skworcu.com.pl 1. Mięso gotujemy przez pierwsza godzinę tylko w samej wodzie, zbieramy szumowiny. Po godzinie wylewamy wodę, nalewamy nową i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez

Apetyczna babeczka