mat gotuje - 500 przepisów (strona:10/34)

Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 160

mimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś

Smaczna Pyza
Sałatka z pieczarek i pora 420

jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić

Apetyczna babeczka
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 918

Święta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci

Mania Gotowania
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 366

ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż będzie kleił się do rąk).Niezbędna będzie również mata bambusowa.Na matę wykładamy arkusz nori (śliską stroną

Słodka Strona
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 199

naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę. I muszę przyznać, że źle to mojemu deserowi nie zrobiło...Jeśli macie maszynkę do lodów, sprawa jest prosta - przekładacie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinki z piernika 231

Choinki... to moja taka tegoroczna zachcianka. Domków sklejać nie będę, plastyk ze mnie żaden :) Nie chcę się zbytnio irytować i w tym roku za domki się

Blondynka Gotuje
Świąteczne pierniczki 252

Święta to czas wspólnego gotowania, spędzania czasu z rodziną i rozpieszczania się prezentami. Pewnie nie raz słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy

W poszukiwaniu inspiracji
Pudding bananowo-jabłkowy 146

porcje:szklanka ryżu2 szklanki mlekałyżka cukru z prawdziwą waniliąłyzka ekstraktu waniliwoego3 jabłkabanan4 łyżki śmietany2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i cukier. Gotujemy przez 20 minut co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna.W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na male kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. To samo robimy z bananem

Słodkie Przyjemności
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 193

ładniki:200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)250ml bulionu warzywnego1 cebula1 mała marchewka1 ząbek czosnku1/2 czerwonej papryki1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwysól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra paprykaPrzygotowanie:Gotujemy bulion.Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami

Kitchens Alphabet
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 177

godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego(...)serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy.Ciasto na tortellini:  Natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bibimbap 237

zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne

Kulinarna rozmowa
Zapiekanka z fasolki szparagowej 294

zielonej fasolki szparagowej,4 cebule,4 ząbki czosnku,25 dag sera żółtego,100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła,4 łyżki oliwy,pęczek pietruszki,sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę kroimy na plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę

Delicious Titbits
Wyzwanie miesiąca: suflet 147

razem poprzeczka postawiona została wysoko. Ale wiadomo przecież - każdy, kto chce i lubi gotować, chce też się rozwijać. Poszukuje nowych smaków, nowych technik. Popełnia błędy, żeby się na nich uczyć. A kiedy wreszcie wymarzone danie stanie na stole w pełnej krasie, promienieje szczęściem. Cieszy się tym małym, prywatnym zwycięstwem. A po chwili, kiedy pierwsza fala radości opadnie, wymyśla kolejne(...)goździkową nutąSkładniki:(na 4 porcje)2 białka1/4 łyżeczki soli4 łyżki cukru1 pomarańcza10 goździkówdodatkowo:1 łyżeczka masła2 łyżeczki cukru pudruGoździki powbijać a pomarańczę. Włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć goździki, pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę.Foremki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.Białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 191

Turbot to rarytas z Baltyku.Z wygladu przypomina fladre.Moze wazyc nawet 20 kg.Ze wzgledu na smak i konsystencje jest jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie.Rarytasem jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka na różne sposoby 158

posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. W osobnym rondlu roztapiamy masło lub słoninę i przekładamy tam odcedzone kopytka. A z czym je podać?, z czym tylko macie ochotę

Apetyczna babeczka
Ruskie na oleju rzepakowym 178

Pierogi od wypłynięcia gotujemy nie dłużej niż 3 minuty. Krótko? Można krócej. Mąka już wczesniej została sparzona wrzątkiem. To jest ten sekret. Taki pierożek przypomni o polskiej tradycji, zadba o nasze zdrowie, doda energii ! Olej rzepakowy i amarantus bio to dobrana para z przytupem. Zdrowie wyciśnięte z Ziemi na maxa! Jeśli macie zamrażarkę to lepiej sobie poświęcic pół

Z Kuchni Do Kuchni