posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć
Moje domowe kucharzeniestopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQCiasteczka owsiane należą do moich ulubionych. Są bardzo sycące i zarazem zdrowsze niż te tradycyjne. To już moja druga wersja ciastek z płatkami owsianymi. Ciężko powiedzieć
Mania Gotowaniamimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś
Smaczna Pyzajaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić
Apetyczna babeczkaŚwięta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci
Mania Gotowaniaciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż będzie kleił się do rąk).Niezbędna będzie również mata bambusowa.Na matę wykładamy arkusz nori (śliską stroną
Słodka Stronanaprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę. I muszę przyznać, że źle to mojemu deserowi nie zrobiło...Jeśli macie maszynkę do lodów, sprawa jest prosta - przekładacie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChoinki... to moja taka tegoroczna zachcianka. Domków sklejać nie będę, plastyk ze mnie żaden :) Nie chcę się zbytnio irytować i w tym roku za domki się
Blondynka GotujeŚwięta to czas wspólnego gotowania, spędzania czasu z rodziną i rozpieszczania się prezentami. Pewnie nie raz słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy
W poszukiwaniu inspiracjiporcje:szklanka ryżu2 szklanki mlekałyżka cukru z prawdziwą waniliąłyzka ekstraktu waniliwoego3 jabłkabanan4 łyżki śmietany2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i cukier. Gotujemy przez 20 minut co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna.W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na male kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. To samo robimy z bananem
Słodkie Przyjemnościładniki:200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)250ml bulionu warzywnego1 cebula1 mała marchewka1 ząbek czosnku1/2 czerwonej papryki1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwysól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra paprykaPrzygotowanie:Gotujemy bulion.Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami
Kitchens Alphabetgodzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego(...)serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy.Ciasto na tortellini: Natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy
Smakowity Blog Kulinarnyzalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne
Kulinarna rozmowazielonej fasolki szparagowej,4 cebule,4 ząbki czosnku,25 dag sera żółtego,100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła,4 łyżki oliwy,pęczek pietruszki,sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę kroimy na plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę
Delicious Titbits