mat gotuje - 500 przepisów (strona:18/34)

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 207

Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć.Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik 249

kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 257

dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania wody

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 257

Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam

Taste Of My Day
Zapiekanka makaronowa z warzywami 260

czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy typu Philadelphia6 plastrów żółtego seraoliwabazylia, oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej:Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania. Na oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek

kulinarnyJa
To nie jest sałatka cezara 334

główki niewielkiej sałaty pekińskiej3 jajka6 plasterków boczku wędzonego1 tortillaszczypiorekparmezan do posypania - obowiązkowona dressing2 łyżki majonezu2 łyżki przegotowanej wodyszczypta cukru i soli1,5 łyżki suszony ziół prowansalskichSposób przygtowania:Jajka gotujemy na twardo, siekamy drobno szczypiorek. Sałatę i tortillę kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo tłuszcz

W kuchni wieczorem
Czekoladowa babka budyniowa 213

minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z orzechami 302

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej  z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają

Ala piecze i gotuje
Spaghetti Bolognese 174

czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na talerze wykładamy makaron, na wierzch

Słodkie Przyjemności
Sałatka z rukolą, jajkiem i słodkim sosem balsamicznym 478

dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem.Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet wlać do małego rondelka, dodać miód i gotować do momentu, aż zacznie się pienić.Wyłączyć palnik, sos trochę ostudzić (wtedy zgęstnieje) i polać sałatkę.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tydzień w moim telefonie XXIX 169

świecie Michałka i słodką siostrzenicę Olcię.5) Uśmiecham się kiedy...Piszemy z mamą i siostrą na fejsiku - jest zabawnie, ale to nasze tajemnice i nic Wam więcej nie powiem.6) Gotowanie jest...Moją pasją, odskocznią od dnia codziennego, zabawą i przyjemnością. 7) Marzę o...Swojej własnej, seledynowej kuchni...8) Kiedy budzę się każdego ranka...Zaglądam do kalendarza i sprawdzam(...)można się o sobie dużo dowiedzieć. Jeszcze raz dziękuje za dobrą zabawę!Ja swoje pytania przygotuję w innym terminie, niestety moja choroba trwa nadal. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Chyba że ktoś ma chęć odpowiedzieć na pytania od Sandry to serdecznie zapraszam by zostawić link do swojego bloga.Przypominam też o Lubuskiej Blogosferze Kulinarnej. Cały

Magiczne Życie Marty
Lutenica (ljutenica) 217

paprykę. Niektóre mieszanki są dodatkowo wzbogacane o inne przyprawy np. tymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy. Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie:) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej0,6 kg bakłażana1,5 kg pomidorów1 dość duża cebula1 małe papryczki chili2 duże ząbki czosnku

Fabryka pomysłów
Kluski kładzione z serem i jagodami 308

zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.Podjemy na ciepło

Słodkie Przyjemności
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 255

Minęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w

Gotowanie to kochanie