mat gotuje - 500 przepisów (strona:18/34)

Potrawka z czarną fasolą 179

posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę

Apetyczna babeczka
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 302

Kolejny przepis na latwy,bezproblemowy chlebek.Razem z Tatterowcem i San Francisco to najczesciej wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 142

udało, było połączenie detali tak, aby „wilk był syty i owca cała”. Rosyjskie ciasteczka do herbaty, z konfiturą… oczywiście jabłkową.  Pomysł na ciasteczka pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię, z moimi zmianami.   Składniki:  - 200g miękkiego masła- 1 żółtko- 200g mielonych migdałów- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 20g cukru pudru (do ciasta)- 200g mąki tortowej- ½ łyżeczki proszku(...)ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 161

łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki  Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy do garnka z wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W małym garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy

Apetyczna babeczka
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 129

wanilii i inne świetne rzeczy znajdziesz tutaj: kliknij. / WYKONANIE:1. żółtka z częścią cukru ucieramy na gorąco. Na parze. (Garnek z żółtkami stawiamy na garnku z     gotującą się wodą i ucieramy, cały czas miksujemy, aż krem żółtkowy zrobi się gorący. Pamiętajcie aby przed rozbiciem jajka porządnie sparzyć wrzątkiem.2. żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje

Wypisz Wymaluj
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 179

Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć.Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik 216

kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 235

dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania wody

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 237

Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam

Taste Of My Day
Zapiekanka makaronowa z warzywami 237

czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy typu Philadelphia6 plastrów żółtego seraoliwabazylia, oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej:Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania. Na oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek

kulinarnyJa
To nie jest sałatka cezara 313

główki niewielkiej sałaty pekińskiej3 jajka6 plasterków boczku wędzonego1 tortillaszczypiorekparmezan do posypania - obowiązkowona dressing2 łyżki majonezu2 łyżki przegotowanej wodyszczypta cukru i soli1,5 łyżki suszony ziół prowansalskichSposób przygtowania:Jajka gotujemy na twardo, siekamy drobno szczypiorek. Sałatę i tortillę kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo tłuszcz

W kuchni wieczorem
Czekoladowa babka budyniowa 185

minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z orzechami 275

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej  z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają

Ala piecze i gotuje
Spaghetti Bolognese 153

czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na talerze wykładamy makaron, na wierzch

Słodkie Przyjemności