mielona, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku listki kolendy do dekoracji przed podaniem Przygotowanie: Pierwszorzędną czynnością jest wykonanie ciasta półkruchego: mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę lub matę silikonową dodajemy plasterki masła, które rozcieramy wraz z mąką palcami do jak najdokładniejszego połączenia (można również posiekać masło z mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie(...)zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód studzimy. Fasolkę i pomidorki dokładnie myjemy. Z fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości początkowo bez przkrycia, kolejno przykrywamy garnek pokrywką (fasolka nie musi być bardzo miękka ponieważ będzie jeszcze kolejno zapiekana). Ser feta kroimy
Symfonia SmakówDo Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK
charlotte gotujeinną wersję sałatki, z dressingiem z tahini.A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej, które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni:Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorachUwagi techniczne:Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa wytwarzana
Chilli Czosnek i OliwaDelikatne, kremowe czekoladki nadziewane aksamitnym kremem. Praliny to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodyczy, ale niestety również bomba kaloryczna wypełniona substancjami, których nazwy ciężko wymówić, i nie
peanutbuttermonster/Kolejne spięcie matki z córką: mama woli rzadszą, córka stawia na gęstszą./Jeśli chodzi o kiszoną kapustę - można ją dodać, ale nie jest to wymóg. Sam wywar z gotowania kapusty śmiało wystarczy. U nas tym razem kiszona wylądowała w pierogach (kapustka i grzybki), a zupa, mimo braku pływających, konkretnych dodatków wyszła cudownie i właśnie... się kończy.Swoją drogą(...)Owszem, kochamy słodkości, kochamy domowe pieczywo, uwielbiamy dania tradycyjne i te nietypowe, ale mocną pozycję w naszej kuchni zajmują także zupy! Zawsze mocno doprawione, zawsze dopieszczone. Jeśli i Wy macie ochotę poznawać tą naszą smakową krainę - bądźcie na bieżąco z przepisami - zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :)Ps. będzie nam bardzo
Wypisz Wymalujlejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę parzymy, nie gotujemy !!! we wrzącej wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Jeśli nie zużyjemy całej kiełbasy od razu, surową możemy zamrozić
Kulinarne przygody GatityW zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak
Blondynka Gotujenią cebulę. Podsmaż krótko cebulę.Czosnek przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.Dołóż pomidory z puszki, sól, cukier, pieprz i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj sos, aż zgęstnieje.POŁĄCZENIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy. Na nim ułóż nadziane muszle. Całość wsadź do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonylistki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wodyugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone
upichcicsłodzonego zagęszczanego (8%)Wszystkie składniki mieszamy w średniej wielkości garnku. Stawiamy na niskim ogniu (np. dla kuchenki indukcyjnej - moc 5) i mieszamy. Są różne szkoły ile czasu należy gotować. Brasileiro potrafi i do 45 minut. U nas 15 - 20 minut w tym przypadku wystarczyło. Najważniejsze jest aby mikstura nie przywierała do garnka i nabrała gęstości. Ważne jest mieszanie
Smaki Brazyliiramach konkursu "Gotuj z Newellą", zapraszam Was na pyszne wegańskie sushi! Dzisiaj na stole lądują sushi maki z wędzoną newellą marynowaną w pesto, z dodatkiem czarnuszki i sushi maki z dużą ilością awokado, wasabi, kiełkami cebuli i wędzoną newellą marynowaną w oleju sezamowym!Takie sushi zachwyci Was i gości. Wspaniały i ciekawy smak, jak nietuzinkowe połączenie składników -a to już(...)nori ułóż ryż i delikatnie dociśnij- przez środek wzdłuż rolki, posmaruj wasabi- newelle pokrój w długi pasek, zamocz w pesto- ułóż na środku posyp czarnuszką- szybkim ruchem, za pomocą maty bambusowej zroluj rolkęSUSHI MAKI Z NEWELLĄ WĘDZONĄ Z AWOKADO- na arkuszu norii rozłóż ryż , dociśnij delikatnie, dłońmi- arkusz odwróc na drugą stronę- na śroku wzdłuż, nałóż wasabi- ułóż newellę
SMYKWKUCHNIłyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką
Bon Appetit Małgorzatyblogi, oglądam programy kulinarne (czasami, ostatnio coraz częściej w sumie...), ale przede wszystkim książki. Moją miłość do czytania już z pewnością zauważyliście. Takim samym uczuciem darzę pozycje traktujące o gotowaniu, a szczególnie pieczeniu. Uwielbiam oglądać kolorowe zdjęcia, przeglądać przepisy na przeróżne pyszności, szukać... No właśnie - inspiracji! Książki o tematyce wszelakiej kupuję bez opamiętania, co owocuje brakiem miejsca i brakiem czasu(...)spojrzeć. W każdym razie regał leży sobie na boczku, a więc książki też leżeć muszą. Jeśli któraś z nich szczególnie Was zainteresuje - koniecznie dajcie znać. Jeśli któreś macie, lubicie lub nie - też napiszcie. Bo Wasze inspiracje interesują mnie szalenie!(Jeśli chcecie bliżej przyjrzeć się temu, co na tej półce właściwie jest, kliknijcie w zdjęcie - zobaczycie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczegoś nie zrobisz – ale czy to takie ważne? Przecież nie na tym polega sens świąt, one mają być przede wszystkim miłe!Pamiętaj, że nic nie musisz. Nie musisz gotować lepiej od teściowej, mieć najbardziej czystych okien w okolicy ani piec z dziećmi pierniczków w kształcie gwiazdek. Jeśli czujesz, że coś cię przerasta, odpuść sobie. Inaczej nic cię nie będzie cieszyć(...)oprawione w ładną ramkę. Takie podarunki od serca mają nieocenioną wartość! Nie poddawaj się gastronomicznemu szaleństwu. Najlepiej wypytaj rodzinę, co naprawdę chcieliby zjeść, i na tym poprzestań.Czy macie swój przepis na udane święta?Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy