dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem.Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet wlać do małego rondelka, dodać miód i gotować do momentu, aż zacznie się pienić.Wyłączyć palnik, sos trochę ostudzić (wtedy zgęstnieje) i polać sałatkę.Smacznego
Kraina Miodem Płynącaświecie Michałka i słodką siostrzenicę Olcię.5) Uśmiecham się kiedy...Piszemy z mamą i siostrą na fejsiku - jest zabawnie, ale to nasze tajemnice i nic Wam więcej nie powiem.6) Gotowanie jest...Moją pasją, odskocznią od dnia codziennego, zabawą i przyjemnością. 7) Marzę o...Swojej własnej, seledynowej kuchni...8) Kiedy budzę się każdego ranka...Zaglądam do kalendarza i sprawdzam(...)można się o sobie dużo dowiedzieć. Jeszcze raz dziękuje za dobrą zabawę!Ja swoje pytania przygotuję w innym terminie, niestety moja choroba trwa nadal. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Chyba że ktoś ma chęć odpowiedzieć na pytania od Sandry to serdecznie zapraszam by zostawić link do swojego bloga.Przypominam też o Lubuskiej Blogosferze Kulinarnej. Cały
Magiczne Życie Martypaprykę. Niektóre mieszanki są dodatkowo wzbogacane o inne przyprawy np. tymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy. Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie:) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej0,6 kg bakłażana1,5 kg pomidorów1 dość duża cebula1 małe papryczki chili2 duże ząbki czosnku
Fabryka pomysłówzalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.Podjemy na ciepło
Słodkie PrzyjemnościMinęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w
Gotowanie to kochaniePrzez ten czas zmarszczy się i zwiększy swoją objętość. Po namoczeniu odlewamy całą wodę, wlewamy świeżą (ok. 2 razy więcej niż fasoli), solimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości. 1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min) Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku boczku (możecie(...)Wszystko zasypujemy cukrem i lekko karmelizujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. 3. SOS WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min) Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy a następnie dodajemy posiekane pomidory bez skórki i koncentrat. Dodajemy nieco soli, mieszamy i dusimy
Nerds KitchenJeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest wiele różnych opinii na temat masła orzechowego. Jedni uważają, że jest bardzo kaloryczne, dlatego trzeba go unikać. Inni, że jest zdrową przekąską, wskazaną na diecie
Zgrabne Gotowanieskórki.W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel.Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy.Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ).Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ).Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję.Gotową przekładamy(...)suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz.KREM PRALINOWY :Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy.Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko.Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu.Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa
Ostra na Słodkochwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić posiekane ząbki czosnku. Po 1,5 godziny dorzucić przesmażoną na maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami
Sajkofanka smakujeszcze chwilę podsmażać. Dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku solą pieprzem bazylią, oregano i dokładnie wymieszać.W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić pozostałą, posiekaną cebulę, dodać czosnek i pomidory, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.Wydrążone bakłażany napełnić farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. ułożyć nadziane bakłażany, posypać startym serem. Zapiekać
Obiad za dychętwardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo sezonowe, sprzedawane czasem na targowiskach. Można owszem przygotować z niego koncentrat, z którego chyba moja Mama również korzystała(...)grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie. Dolej bulion, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 12 min. bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia i dodaj szczaw oraz pietruszkę. Poczekaj minutę, aż szczaw stanie się miękki. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj
Chilli Czosnek i OliwaNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsterpatelni - bez oleju. Po zdjęciu z patelni paski kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na przygotowane sałaty. Szparagi myjemy i odcinamy łodygi pozostawiając same główki - można ją odłamać. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 4-5 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą.Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy
Słodkie PrzyjemnościTakie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne
Ala piecze i gotuje